Mladí muslimové si musejí zvyknout, že ne všechny Evropanky po nich budou chtít sex (ilustrační foto).

Mladí muslimové si musejí zvyknout, že ne všechny Evropanky po nich budou chtít sex (ilustrační foto). Zdroj: Profimedia.cz

Norsko učí přistěhovalce, jak odolat připité holce v minisukni

Severská země hledá řešení, jak zabránit násilí páchanému na ženách. Žadatelům o azyl v rámci těchto snah nabízí kurzy, které cizince naučí interpretovat místní zvyky. Včetně zvyků v oblasti sexuality.

Silvestrovské útoky v Kolíně nad Rýnem, kde si více než stovka žen stěžovala na sexuální napadení a krádeže, za kterými stáli cizinci arabského a severoafrického původu, spustily debaty o možnostech integrace. Jak vlastně mohou lidé, pocházející z patriarchální části světa, chápat evropské emancipované ženy, jejich oblékání a životní styl?

„Naším cílem je pomoci žadatelům o azyl tím, že poznají norskou kulturu, aby se vyhnuli chybám,“ řekla Linda Hagenová ze soukromé společnost Hero, která provozuje 40 % středisek pro přijímání o norský azyl. „Musí existovat tolerance pro postoje, které mohou být pro některé tradiční a náboženské normy považovány za nemorální,“ dodává pro deník The Local.

Po vlně znásilnění, která proběhla ve městě Stavanger mezi lety 2009 a 2011, společnost zahájila studium, aby prozkoumala problematiku kulturních rozdílů. Zavedla pak kurz, který řeší problémy sexuálního napadení a konkrétně je s účastníky rozebírá s využitím scénářů. Mladíky třeba zaráží, když se o ně zajímají dívky. „Vyloží si to, že s ním chtějí spát,“ vysvětluje Hagenová. A tak mu kouč vysvětlí, že ne všechny Norky jsou stejné a nemusejí hned toužit po sexu.

„Je to těžké, když pocházíte ze země, kde ženy nikam nechodí. Když vidíte děvče v krátké sukni tancovat pozdě v noci na nějakém večírku, jak si to asi přeberete?“

Aby se zabránilo šíření neblahého stigmatu přistěhovalců, role sexuálních predátorů bývá přiřazována norským osobám či se jinak prohazují – sexuální násilníci se najdou ve všech etnikách.

„Program může mít pouze krátkodobý efekt, vzhledem k postojům v zahraničí, kde jsou ženy utiskovány,“ komentuje snahy Hege Storhaut z anti-imigrační skupiny pro lidská práva. "Pokud chcete s těmito postoji nějak skončit, imigrace musí být nejprve omezena. Pak se budete muset soustředit na nově příchozí přistěhovalce a další generace a přizpůsobit je našim základním hodnotám, jako je například rovnost mužů a žen," říká.