Komentáře

Zpět na článek

Jak konečně sejmout komunisty a estébáky

32 komentářů

podrouzkova
10. února 2011 • 08:44
Nevím, co si o tom myslet. Nikdy není pozdě na označení a potrestání viníků a je chvályhodné, že se koalice shodla aspoň na něčem. Zní to krásně, nespravedlivým brát a spravedlivým dávat. Jak to, že na to přišli až teď? Poslanci ODS a TOP 09 jsou u vesla od samého počátku, to je to dřív nenapadlo? Kde se zrodila ta spásná myšlenka? A jak to proběhne? Chytré hlavy zplodí zákon (kdypak asi?), projednávání ve Sněmovně bude hodně bouřlivé (komunisti jsou kde jsou). Bude o čem psát, diskutovat a hádat se. Dovedete si představit tu praxi? U nás?? První estébák, kterému sáhnou na důchod či výsluhy se bude bránit, že nebyl u STB, že na něj se zákon nevztahuje, že nedělal nic špatného, že je zákon protiústavní. Rozeběhne se mašinerie soudů, odvolání a rozsudků. Spravedliví se budou těšit a čekat, nespravedliví se budou odvolávat a bránit a koalice si udělá záslužnou čárku: Konečně, po tolika letech je tu někdo, kdo chce napravit nespravedlnosti. Kdyby se i podařilo odebrat bývalým funkcionářům jejich prebendy, o čemž pochybuji, jakým způsobem by se rozdělovaly? Podle zásluh, věku (aby to ještě stihli), podle roků strávených nespravedlivě v kriminále?
Považuji to za obratný a mediálně vděčný krok koalice, jen odbojáři budou opět zklamaní. Ale třeba se pletu, doufám, že se pletu, chci věřit, že se pletu...
vonrammstein
9. února 2011 • 23:10
můžu podepsat?
zofinka1
9. února 2011 • 22:37
Vaše rodina restituovala miliardový majetek, chcete se zavděčit sponzorům, odvádět pozornost od rozkradení státního majetku anebo jste jen jednoduše ve svém rozhledu tak strašně omězený? Už člověka ani nebaví na podobné primitivní, jednostranné invektivy reagovat.
mudrccoseudrc
9. února 2011 • 18:05
Vážený pane Jandourku, to jste snad musel napsat záměrně jako provokaci, protože pak se ten článeček, který si dikcí a obsahem nezadá s dopisy a výzvami rozhořčených soudruhů z let padesátých, dá snad pochopit. Tehdy byly takové výpotky psány proti příslušníkům buržoasie a nepřátelům pracujícího lidu. Pokud je však myšlený vážně, pak jste zřejmě jako oni. A možná i člověk snížené inteligence a karierista. I když spíše konjunkturalista. Potom ovšem "Čest vaší práci".
von.rammstein
9. února 2011 • 18:05
zajímavý článek
juklicek
9. února 2011 • 17:02
sázím 100 :1 že když se tohle začne dít tak se pakáž odvolá k ústavnímu soudu a když to nevyjde tak do Štrasburku a vysmějou se všem do ksichtu. seberou se peníze matkám s dětmi, klesne nemocenská a podpory ale pakáži se nestane vůbec nic .
ivanb
9. února 2011 • 15:04
...to se nám pan Jandourek nějak rozvohnil. Komanče a fízly sejmout nelze, páč dokud budou živi, tak budou vždy na každého něco vědět a sejmout se nenechaj. Maj to dobře zavopatřený. Budiž nám zadostiučiněním, že podobná pakáž shnije v pekle!
jiriydolezalostny
9. února 2011 • 14:57
když se všeobecně ví, že půlka lidí nahoře je tam díky......komouši všude.....nebyli Klausovy rodiče taky v KSČ?
ivanb
9. února 2011 • 15:25
Ať si byl kdo chtěl, kde chtěl, kohokoli rodiče jsou vždycinky s měkkým i.
luboskonecny
9. února 2011 • 14:04
Sám autor píše že ve straně bylo 10% obyvatel. Ano jistě z nich bylo velké množství zlých komunistů a estébáků, ale nerozumím tomu, proč členství ve straně nutně činí z člověka vola či zločince ?
Tahle zjednodušující negace naprosto zapomíná na psychiku člověka, nemluvě o sociologii.
Člověk se narodí do určitého systému a pokud se chce prosadit logicky hledá cestu jak to dokázat. Pokud je nutností pro dosáhnutí vyššího postu členství ve straně, tak samozřejmě učiní i toto, jeho cílem je totiž něco dokázat.
Osobně znám několik lidí, kteří byli ve straně proto, aby mohli zastávat vyšší posty v hospodářství a jejich cílem vždy bylo co nejlépe řídit daný podnik, protože je prostě práce baví a považují ji za nejdůležitejší část žití. Tito lidé jsou morálně kvalitní, pracovním úsilím nadprůměrní, měli se tedy zařadit k tomu "odvážnému" stádu, které ve straně nebylo a spokojit se výkonáváním průměrné práce ? Proč ? Měli tedy bojovat ? Proti čemu ? Já nevím jestli si to autor uvědomuje, ale většina lidí disidenty ve svém okolí neměla.
Prostě hromadně odsoudit 10% populace je stejné jako zločiny, které prováděl minulý režim, je to legitimní stejně jako vyhnání němců, procesy 50. let ve východním bloku či v USA, čistky po 68, genocida v býv. Jugslávii, válka ve Vietnamu, Afgánistánu, Iráku, Gruzii atd. prostě stejné jako všechny zcela normální záležitosti lidkého společenství, které lze jednoduše odsoudit a při hulbším studiu pochopit a ospravedlnit.
Takže jen do toho, všechny bývalé komunisty zavřít na doživotí !!!