Historie

Zpět na článek

NATO slaví 75 let: Projděte si zásadní milníky jeho historie. Proč aliance není přežitým reliktem studené války?

6 komentářů

lug70
4. dubna 2024 • 20:20
Historie NATO to jsou potoky krve dobyvačných válek ve jménu šíření demokracie, lidských práv a humanity. NATO - North Atlantic Terrorist Organization.
Richard Šebesta
5. dubna 2024 • 08:44
@lug70 Něco na tom bude.
Hagenbaden_2
5. dubna 2024 • 14:39
@lug70
Ach tak! A co dobylo NATO? Tedy kde bojovalo, aby si pak přivlastnilo dané území?
Richard Šebesta
4. dubna 2024 • 18:02
Pane autore máte tam pár nepřesnosti. Donald Trump není nyní president USA. A pak zapomněl jste na jednu důležitou okolnost a sice na to proč vznikla VS ? Byla to právě reakce na přijetí armády NSR do NATO v roce 1955.O tom zda má dnes NATO svůj význam je možno vést diskuse. Jak se později ukázalo tak Václav Havel sám po zániku VS měl ideu že stejnou cestou by mohlo jít NATO. Jenže mu to v USA i v NATO vytmavili a zbavili ho iluzí a naopak Havel se stal válečným jestřábem. Ono " humanitární bombardování " (podle mne vraždění v Srbsku vojsky NATO) je jasně spojeno s jeho jménem byť za Česko odsouhlasil souhlas s akci NATO Zeman a jeho vláda. Když skončila VS nejen Havel ale i někteří politici v SSSR
později v Rusku se domnívali že NATO zanikne. NATO se vydává za obranný
vojenský pakt demokratických zemí ale ač VS určitě obranný pakt nebyla ale útočný ani NATO nemá tak zcela seriózní a pravdivou minulost. Portugalsko v době přijetí do NATO určitě nebylo demokratickou zemí . Vládl tam Antonio Salazar což byl diktátor. Rovněž Řecko za vlády Papadopulose koncem 60.a počátkem 70.let nebylo demokratické. Poslední věc NATO má údajně doktrínu že nezakročí proti vlastnímu členu.Čili když ten páchá agresi jako třeba Turecko v roce 1974 na Kypru nebo i USA nejednou viz. Irák atd je to v pohodě. V pohodě to není u druhých zejména u Ruska to je jasná agrese. Osobně se nemohu zbavit dojmu že ne všechno okolo NATO je férové a správné !
Hagenbaden_2
5. dubna 2024 • 14:44
@Richard Šebesta
To musí být těžké zápasit s tímhle maglajzem v kebuli . Ještě byste měl poukázat na plány, které se spřádají v Bruseli na dobyvačnou válku. Tady v Evropě je totiž tolik lidí, co chtějí nový lebensraum, že stojí pořadník na uniformu! ;o)
Už ty pitomosti nečtěte. Uleví se Vám.
chichemadr@...
18. února 2020 • 22:29
Autor příspěvku dlouhodobě nerespektoval pravidla diskuse.