Komentáře

Zpět na článek

Padesát milionů za Bártovu diskreditaci. Není to moc?

5 komentářů

moorow
4. ledna 2011 • 15:37
Euro je projekt čistě politický a ideologický. Žádný nezaujatý ekonom by nám nedoporučil vstoupit do eurozony. Ono každý nezaujatý ekonomon by nesouhlasil vůbec se VZNIKEM Eura. Schválně si shrn v hlavě argumenty pro a proti

Pro: Joo, budeme super evrospká federace a ted kdyz máme euro tak se musime integrovat
Proti: Snižuje růst ekonomik evrospké unie ( slabé krachují, silné doplácejí ). Socialistickým zemím s naprosto šíleným rozpočtem ( Řecko ) se nevyplatí něco měnit, vždyt peníze dostanou od tech spořádanějších ( Německo ). JE to morální hazard a věznovo dilema, prostě Řecko se tak chová a jediná šance jak zajistit aby bylo jiné je - donutit jej z centra ( Brusel ). Euro se zasloužilo jenom o jediné- snížilo ekonomický růst Evropy a přiblížilo Evropu době, kdy ji převálcují asijské ekonomiky.

Já nejsem žádný konspirátor, ale jsem přesvědčený, že projekt Eura byl utvořen proto, aby se pak mohlo tlačit na větší integraci EU. Protože Euro bebude nikdy fungovat v současném stavu ( a to museli ti co ho zaváděli vědět ). Takže vzhůru k sjednocené Evrope, vzhůru k Euroasii. 1984
sirien
4. ledna 2011 • 17:45
MILUJU když se lidé bez šetky ekonomie v hlavě tak vědoucně vyjadřují k specifickým a komplexním problematikám.

Doporučuji si nastudovat... vlastně všechno.

Prozačátek pozitivní dopad Eura na kohokoliv, kdo obchoduje se zahraničím v rámci eurozóny (odpadají náklady a především rizika spojená s měnovými výkyvy, které mohou mít velmi zlé důsledky a kvůli kterým se mnoho obchodů ani nerealizuje, předcházení tomuto problému je možné pomocí dohodnutých forwardových měnových kurzů s bankou, ty ale zvyšují náklady a navíc jedno riziko nahrazují jiným, neboť dohodnutou forwardovou směnu je nutné provést, takže v případě že obchod nevyjde nebo sníží objem, všechny tyto operace je samozřejmě nutné zpracovat administrativně, což zvyšuje náklady na administrativu a účetnictví...). Připomínám, že ČR má výrazný export především do Německa, ale nejen tam.

Dále tu jsou makroekonomické záležitosti - Euro zavazuje k určitým limitům co do deficitů, inflace a podobně. Tyto limity jsou velice rozumné a z ekonomického hlediska by byly výborné. Problém je že ekonomické hledisko je mnohdy proti sobeckám krátkozrakým zájmům politiků, což vedlo k vytvoření precedentu, kdy všichni v té době vedoucí politici tyto limity porušují a vzájemně si to odpouštějí (neaplikují dohodnuté sankce). Problémem Řecka není Euro, problémem Řecka je že falšovalo a podvádělo při svých rozpočtech a nikoho z EU to nezajímalo. Mimochodem, kdyby byli soc-dem vlády limitovány co do deficitů parametry Eura (a bylo to dodržováno), pak by náš státní dluh byl ani ne poloviční.

Problémy, které se na Euro mnohdy shazují (zpomalení ekonomického růstu Evropy, např.) ve skutečnosti mají s Eurem pramálo společného, jsou důsledkem špatného hospodaření států se státními penězi. Euro jim jen nabízí hezkou oběť, na kterou lze kdeco naházet aniž by se bránila - ideální obětní beránek (podobně to, i u nás, je s EU při prosazování různých nesympatických zákonů. "EU to chce" i když to ve skutečnosti vůbec nechce...
moorow
4. ledna 2011 • 20:01
Ale pozor, z mého příspěvku vyplývá, že kdyby EU byla integrována tak jako USA, tak by společná měna byla jasným kladem. A o tom vy hovoříte, jenže v době kdy bylo Euro přijato tak jednoduše být přijato nemělo a zápory převážily nad klady - EU nemohla efektivně vyžadovat dodržování všech podmínek ( to že nemůže Řecko znehodnotit svou měnu je fatálně horší oproti tomu, že pár let šetřilo na polatcích spojených s různými měnami...ono mnohem lepší by byly minimální nebo žádné cla mezi všemi zeměmi světa, které škodí obchodu mnohem více ). Ono takto byste mohl argumentovat až do nekonečna, nebo spíše do vzniku "společné světové měny". připadá vám, že Norsko trpí tím, že nemá Euro?

A oba dva se díváme na ten samý problém z dvou pohledů - Vy říkáte "Může za to Řecko, protože nedodržovalo a podvádělo při vykazování rozpočtů a ted by mělo být více integrováno EU" Já říkám "Může za to EU, protože každý mohl očekávat nedisciplinovanost jižních států a ted slouží Euro pouze jako záminka k další centralizaci moci EU". Prostě pokud nevidíte, že Euro slouží pouze k další integraci, tak to je těžké. A o efektivnosti EU by jsme mohli vest sálodlouhé diskuse, například o všech možných dotacích a o socialistickém systému "dejte nám peníze, my je zase přerozdělíme". Dokud jsme na tom dobře v poměru peníze do EU/z EU, tak se argumentuje těžko, ale jednou se to obrátí. Z toho, že EU je pro Evropu jediná cesta jak zůstat konkurenceschopnou se stal pomatu axiom, i když to vůbec není pravda. Víte všechna ekonomie co mám v hlavě ( moc ji tam nemám ) mi říká, že regulace, dotace a svazující direktivy příliš ekonomickému blahobytu neprospívají. Ale to vy určitě víte také, když kritizujete soc.dem.
sirien
6. ledna 2011 • 11:36
Tak jen pro ujasnění - já neříkám, že by se mělo Řecko více integrovat, já říkám, že by se Řecku mělo direktivně odebrat Euro a následně nechat exemplárně zkrachovat (dopad Řeckého krachu na Euro by byl krátkodobý, dlouhodobě o dost nižší, než se nám snaží různí europolitici nalhat), aby různé další podobné rozpočtové vtipálky přešla sranda.

EU mohla a může efektivně vyžadovat dodržování všech podmínek Eura. Problém je stejný, jako u nás s legislativou a korupcí - můžete mít sebelepší nástroje pro potírání korupce a sebedokonalejší legislativu, ale když se policii a soudům nechce, tak se jim prostě nechce.

Norsko je trochu dost specifický případ (silně sociální stát s velkým množstvím nerostného bohatství) a celosvětové zrušení cel by nebyla taková pr.del jak to může vypadat - ekonomika EU by to dobře odnesla, protože by jí převálcovaly ekonomiky s levnou pracovní silou (pracující děti, žádné odbory... a další). Ne že bych teda nějak miloval EU regulace pracovního trhu, ale pokud chcete rušit cla, musíte na obou stranách nastavit alespoň + - adekvátní podmínky, jinak na to jedna ze stran zákonitě zle doplatí.

Co se týče Eura jako nástroje pro integraci, tak nejsem proti - Evropská integrace je podle mě dost důležitá. To, že způsob, kterým je prováděna (tuny regulací, přerozdělování, pseudo-sociální zřízení, tuna zbytečné a předražené byrokracie...) je poněkud pomýlený je sice pravda, bohužel zastavení procesu, jeho reverze a znovuobnovení by mělo dopady ještě horší (nemluvě o tom že stejně nikdo nezaručí, že by to na druhý pokus bylo uděláno lépe)

Co se týče regulací, direktiv a podobně, tak ty ekonomice (a tedy dlouhodobé životní úrovni) skutečně neprospívají (a politici by si za ně zasloužili popravit), na druhou stranu dokud je Evropa posedlá bludem sociálního státu a každý její stát reguluje, direktivuje, buzeruje a podporuje odbory, tak se to EU jakožto spojení těchto států dá jen těžko vyčítat, tohle se musí změnit zdola, ne shora
muhlhaus
4. ledna 2011 • 12:53
Sice to není ekonom, ale ekonomům zřejmě naslouchá - logicky třebas svému bývalému poradci T. Sedláčkovi. Naproti tomu Klaus ekonom je, ale v tomhle zastává názory spíše čistě ideologické - protievropské a protihavlovské.