Causy

Zpět na článek

Vasil Biľak, génius průměrnosti. Jak se jeden z nejodpudivějších lidí dostal k moci?

11 komentářů

Pavel Vodička senior
0
24. srpna 2023 • 09:58
Ad
"Stále častěji se však ozývají i takoví politici; zdánliví demokraté (a člověk by je mohl snadno přirovnat k novodobým Husákům a Štrougalům), kteří veřejně relativizují zločinnou podstatu komunismu a život v něm."
@@@

Nad krejčíkem Biľakem ovšem stál v totalitní mocenské hierarchii oportunistický doktor práv a nejodpornější komunistický psychopat JUDr. Husák. On byl tou normalizační "národní jedničkou". Z nějakých nejasných důvodů se k Husákovu historickému odkazu přistupuje až příliš sametově.
Avatar - epr3}
epr3
0
21. srpna 2023 • 11:26
S dnešní vládnoucí věrchuškou by si Biľak mohl klidně podat ruce. Jediným rozdílem je to, že pro své sviňárny nemá bezbřehou podporu zvenčí a nemá tak jistotu beztrestnosti do budoucna.
viktor viktor
1
21. srpna 2023 • 14:15
@epr3 Opět skoro přesné, ale nezapomeňme, že poslední zrádci neodešli. Sedí nám na Hradě a nejen tam.
Richard Šebesta
1
21. srpna 2023 • 10:28
Autor vše popsal skoro precizně a hlavně pravdivě až na oněch pět zrádců podle mne tam místo Kempného byl Kapek ale to je detail. Dokazovalo by to i ten fakt že právě Kapek po listopadu 89 spáchal sebevraždu v domnění že bude za vlastizradu stihán. K článku bych jen dodal že právě Bilak nebyl po listopadu souzen, v každé civilizované zemi by ho čekal soud a dostal by jediný možný trest TS. Jsou dokonce země kde TS sice není ale vyjímku tvoří vlastizrada. To proč se tak stalo je otázka pro nové polistopadové mocipány Havla a další dobrodruhy kteří zde zprasili mnoho dalších věci nejen toto.
Petr Burda
3
21. srpna 2023 • 08:18
Označit Bilak za génia průměrnosti je urážku průměrných. Průměrní jsou páteří společnosti - protože každý z nás je v něčem průměrný.
Bilak byl podprůměrný. Byl jen nadprůměrně bezpáteřní - a to je stejné, jako podprůměrně lidský, zodpovědný... Jestli měl nějakou kladnou vlastnost, tak ji ty záporné násobně přebili.
Josef Volfík
1
21. srpna 2023 • 07:40
...Ve standardních poměrech by Biľak neměl samozřejmě šanci. Byl až příliš hloupý, omezený a v demokracii nepoužitelný...
No, když si přečtete Zvonokosy, pochopíte, že i v demokracii jsou takové exempláře vítané. Ano, je to jen román, ale to nevadí.
A taky kdysi byl vtip, že měl dostat vysoké francouzské vyznamenání a šlechtický titul. Ale prý to odmítl, protože by se jmenoval Vasil deBilak.
Petr Burda
0
21. srpna 2023 • 08:13
@Josef Volfík Zvonokosy, Kocoukov... díla, která upozorňují, kam může vést snaha o omezení moci schopných - k poskytnutí moci všehoschopným.
stoura
0
21. srpna 2023 • 05:46
A jak se dostal k moci profesor z Brna se svou partou ti předsedové před ním??
Petr Burda
2
21. srpna 2023 • 08:09
@stoura Volbami! Snažili se získat důvěru větší části obyvatel země, ve které žijí.
Komunističtí nomenklaturní kadři získali důvěru cizí mocnosti a byli tak bezpáteřní, že i ostatní komunisté se jich báli.
Libor Krajíček
0
21. srpna 2023 • 00:34
Podobné krátery se ve Vládě i a Hradě vyskytují i dnes. Formálně vzdělanější, marketingově opracování, ale stejně "ad nauseam...". 🤮