Archív

Zpět na článek

Těsně za českou hranicí se rozpadá stovka slezských zámků

5 komentářů

trpan
18. prosince 2010 • 22:23
Článek je naprosto povrchní,ve Slezsku a celém Polsku,které patřilo do roku 1945 k Německu jsou desítky ruin zámků,které článek a fotografie zcela pominuly-např­.Glo­gówek­,Kopi­ce,Te­pliwo­da atd.Bohužel v Polsku neproběhly restituce zvláště pak majetku vyhnané šlechty,která ve Slezsku byla příbuzná i českými rody,pak je tam situace jaká je.Plno zámků přežilo válku,ale za polské správy většinou vyhořelo viz Kopice,které vlastnil i v Čechách známý rod Schaffgotsch.Polský spekulant ho nechal po roce 1990 chátrat dál.Prostě váš článek je zcela mimo a tyto zobrazené opravené zámky bych naopak považoval za zázrak!
Palopetro
18. prosince 2010 • 20:58
Nejde přece o to v jakém stavu jsou ty historické zámky.I když ty vyobrazené navenek snad vypadají přijatelně,zevnitř to bude zoufal­ství­.Pře­devším je potřeba vidět za vši tou zkázou řádění bolševika,který zpřetrhal veškeré lidské vazby na tyto objekty.Takže zatím co v západním světě jsou tyto objekty trvale ve vlastnictví dědiců rodů,které je postavily,a které je po staletí udržují,na východ od železné opony jsou ,až na výjimky,tyto stavby odsouzené k zániku především násilným zpřetrháním sounáležitosti s jejich staviteli.Pouze ty které se dostanou do vlastnictví původních majitelů a nebo takových,kteří stavbám chtějí vdechnout ztracené časy,se mohou dočkat obrody.A takových je patrně pouze nepatrné množství.Všelijací překupníci pouze urychlí jejich zkázu.A to platí nejen v Polsku,ale všude na východ od rozdělené hranice. Co všechno stihl bolševik způsobit za 40 let svého řádění.
gulag.magadan
18. prosince 2010 • 19:54
Hehe, vždyť to jsou všechno krásně opravené budovy, jen jim asi dát nějakou náplň. To spíš spadnou některé památky v ČR. Že se tak rádi staráme o cizí a svoje závady přehlížíme.
heffy
18. prosince 2010 • 18:14
Pak je tu jaksi nesoulad mezi článkem a fotogalerií, kde jsou naopak všechny stavby napohle v perfektním stavu.
von.rammstein
18. prosince 2010 • 12:44
to není příliš dobrá zpráva