Archív

Zpět na článek

Lékařské odcházení

2 komentářů

brutak
12. prosince 2010 • 20:58
Proc si vsichni mysli, ze lekari musi odejit do ciziny ? Lekar bez atestace pracuje za cca 100 kc na hodinu, lekar s atestaci ma o neco malo vice. Spocitejte si kolik hodin musi pracovat aby se dostali k platu alespon 30000 mesicne. To, ze se ve zdravotnictvi nedodrzuje zakonik prace, je fakt o kterem nikdo ze zodpovednych nechce vedet a kdyz se na toto tema zavede rec, bud odboci nebo zacnou mlzit.

Proc by lekar nemohl jit pracovat mimo obor - zvlast kdyz tam dostane zaplaceno mnohem lepe ?

Ze bylo jeho studium drahe ? Ano bylo a stat by si mel rozmyslet, jestli si lekare udrzi nebo je necha jit a vynalozene penize na jejich vzdelan timi posle do kanalu. Obycejny zivnostnik, soukroma firma atd. si dobrych zamestnancu vazi - zvlast kdyz je jich na trhu malo - a bude se snazit aby mu neutekli ... ale uz jsme se presvedcili mnohokrat, ze stat je hodne mizerny hospodar.

Lekari jsou svobodni lide jako my ostatni a nikdo jim nemuze branit aby si nasli lepe placenou praci.
pismenacislice
10. prosince 2010 • 10:41
Vsadil bych svoje boty, že nakonec odejde maximálně malý zlomek lékařů. Důvody:

a) česká společnost není zvyklá na stěhování za prací - ani po prostoru ČR, natož do zahraničí.

b) čeští lékaří tady mají jisté postavení a respekt - v zahraničí by si toto postavení museli budovat, aby překlenuli postavení "doktor z východu".

c) jazyky - lékaři by museli přijmout fakt, že se po nich bude chtít, aby s pacienty mluvili místní řečí (s kolegy komunikace asi půjde i v angličtině)

d) sociální vazby - málokterý lékař půjde "do neznáma" s perspektivou, že bude muset opustit rodinu a přátele.

e) nemovitosti - mnozí lékaři vlastní nemovitosti s hypotékou, kterou si vzali v době, kdy se ceny pohybovaly na vyšší úrovni - tedy teď takový prodej s vyplacením hypotéky nebude moc výhodný.

f) otázkou je, kolik volných míst bude po Evropě - např. Německo nabízí řádově stovky míst pro lékaře (a ne tisíce).

...