Causy

Zpět na článek

Mnichov 1938: Strhující vyprávění o událostech před zradou i Hitlerových obavách z československých divizí

5 komentářů

Avatar - karel47}
karel47
29. září 2023 • 13:46
Je důležité se zde zmínit o tom, že Masaryk a Beneš vždy nenáviděli Němce a po vzniku republiky jim to dali patřičně vycítit. To se jim však později krutě vymstilo, když se čeští Němci přiklonili k Hitlerovi.
Také je třeba zdůraznit, že se ani nepokoušeli o usmíření s Polskem, které by právě v 38 mohlo být naším klíčovým spojencem.
Masarykovi a Benešovi zkrátka scházela vize do budoucna.
Výsledkem byl Mnichov.
Richard Šebesta
29. září 2023 • 15:56
@karel47 .Souhlasím hlavně Beneš jako dlouhodobý ministr zahraničí dělal zcela špatnou politiku vůči Německu i Polsku a také Maďarsku. V případě Maďarska ale za to mohl hlavně ten kdo navrhl zcela nesmyslnou maďarsko-slovenskou hranici. Maďaři byli okradeni o 2/3 svého území a hranice se Slovenskem měla být určitě posunuta více na sever.
Jenyk
29. září 2023 • 10:42
Pojďme ještě kousek do minulosti. 15. září odjíždí do Paříže Jaromír Nečas s Benešovými návrhy na odstoupení převážně Němci osídlených pohraničních území. Rozsah byl podstatně menší, než byl podepsán v Mnichově, nicméně džin byl vypuštěn z láhve. Beneš žádal, aby Londýn a Paříž tomto smyslu poslaly do Prahy nótu. Sám to navrhnout otevřeně nemohl, a) velezrada, b) bál se, chtěl vypadat jako pod tlakem ze zahraničí. Co to způsobilo v Paříži a Londýně s ochotou se nějak dál angažovat v náš prospěch si domyslíte sami. Nóta v požadovaném znění do Prahy došla, 21. září ji přijala Hodžova vláda a prezident (opět velezrada, o změně území mohl rozhodovat jen parlament). A pak to šlo dál, jak se píše v článku.

Vše je historicky doloženo, i poznámky Jaromíra Nečase s pokyny Beneše se dochovaly. Ačkoliv mu Beneš kladl na srdce, aby je okamžite poté zničil. Nečas nebyl blbec a viděl, že mu Beneš strká hlavu do oprátky.
Avatar - karel47}
karel47
29. září 2023 • 13:27
@ Jenyk Neskutečné, jak se těmto faktům naši politici i média vyhýbají a zrádce Beneše stále kryjí. Tímto aktem se stal Beneš vydíratelný, čehož s největší pravděpodobností později využili komunisté a přinutili Beneše, aby jim šel během války i po ní, "na ruku".
8ziko.cata...@...
19. února 2020 • 06:23
Autor příspěvku dlouhodobě nerespektoval pravidla diskuse.