Komentáře

Zpět na článek

Politici, nekonejte dobro. Přivedete nás na mizinu!

4 komentářů

muhlhaus
9. listopadu 2010 • 13:12
proč se podporují různá alternativní paliva? Protože ta klasická pomalu, ale jistě docházejí. Což je fakt, ne výmysl politických pachatelů dobra. Abychom nebyla naše civilizace za pár let na úplné mizině, takřka v pr..., je třeba postupně nahrazovat benzín a naftu. Biopaliva (aspoň ta běžně produkovaná) asi nejsou nejlepším řešením, ale moc lepšího na výběr není. Možná něco zachrání elektromobily, ale to by se musela podstatně zvýšit produkce elektřiny, tzn. nové elektrárny, rozvody, což bude trvat desítky let. Hlavně se z vašeho článku zdá, že podporujete jako Klaus dogma o neviditelné ruce, moudřejší než všichni politici. No, nechci vám brát optimismus...
stone_pilot
9. listopadu 2010 • 19:09
Ale tomu přece ani sám nevěříte, že alternativní energie jsou podporovány proto, že klasická paliva docházejí! Všichni seriozní ochránci přírody museli pochopit, že celá ta maškaráda slouží jen úzké skupince lidí, kteří si na tom mastí kapsu. O docházející ropu nemám strach, dle Římského klubu jsem měli být už 15 let na suchu..... Ona asi jednou dojde, ale v tomto souhlasím s Klasuem, že starosti, co budeme lít do nádrží, nechme generaci, která už tu ropu mít nebude.
vonrammstein
9. listopadu 2010 • 23:37
Nehledě k tomu, že nedávno (četl jsem to asi před týdnem) nějaký vědec zveřejnil studii, podle které fosilní zdroje-zejména z oceánů-, vydrží ještě řadu staletí.
muhlhaus
10. listopadu 2010 • 07:55
Různé skupinky lidí jsou schopné si mastit kapsu na čemkoliv, to je bohužel pravda. Ale třeba v Brazílii se jezdí na biopaliva už celá desetiletí, bez podpory nějakých úředníků (že je to na úkor pralesů, je jiná věc). Ropa sice ještě pár desetiletí vydrží, ale brzy dojdou zřejmě zásoby té levné, která udržuje v chodu současnou civilizaci (potažmo demokracii). Co se týče Klause, vyjadřuje postoj "po nás potopa", tedy užívejme si co to dá, bez ohledu na příští generace, což je podle mě postoj naprosto nepřijatelný... Ještě k alternativním energiím: samozřejmě by bylo mnohem lepší a jednodušší řešení: výrazně ropou šetřit. V prvé řaděby to chtělo např. zdanit letecký benzin. Jenže to by v důsledcích vzbudilo mnohem větší odpor než nějaká "maškaráda" s biopalivy.