Causy

Zpět na článek

Edvard Beneš: Dramatické okamžiky druhého prezidenta ČSR. Co soudil o komunistickém puči?

4 komentářů

24. prosince 2023 • 21:59
Autor příspěvku dlouhodobě nerespektoval pravidla diskuse.
Jaroslav Procházka
4. září 2023 • 11:43
Další z nekonečné řady apologetik tragické postavy našich dějin. Dokud si nedokážeme přiznat pravdu o E. Benešovi, nehneme se z místa. Slova o zradě v roce 1938, bez kontextu jeho lží spojencům na mírové konferenci, vyznívají stále trapněji.
Richard Šebesta
3. září 2023 • 13:53
Pan autor tady možná záměrně nebo že by z neznalosti jaksi nenapsal že Beneš dnes není zdaleka tak kladně hodnocen. Když navíc budeme férově brát v potaz i názor slovenských historiků což je jistě nutnost, byli jsme Československo, tak zde se Beneš octne skoro v záporném světle. Dodnes jsou mezi českými a slovenskými historiky rozpory jak to bylo se Štefanikovou havárii a jak to bylo s penězi amerických Slováků, které měl Beneš zpronevěřit. Jako politik taky Beneš zklamal jeho jasnozřivost o níž autor píše v době 2.války se jaksi vytratila už v době války a taky po válce. Stalinovi uvěřil skoro vše a přitom musel mít indicie co je to za netvora (gulagy kde byli vězněni i naši lidé kteří emigrovali před nacisty, nebo Katyn o níž musel mít zprávy jednak od Angličanů a taky od polské exilové vlády v Londýně).Že tomu on sám nevěřil je jeho problém. Vědomě nás zatáhl do sovětské sféry se všemi důsledky z toho pramenící. Jen jedno srovnáni on nekomunista (antikomunista)
zkušený diplomat nás zavlekl do sovětského područí a pak už nebyl schopen s tím nic dělat. Komunista Tito naopak dokázal svou zem vyrvat ze Stalinovy sféry a na celou dobu až do 90.let zajistit Jugoslávii neutralitu a tím i nezávislost.
Jaroslav Procházka
4. září 2023 • 11:46
Nikoli téměř záporném. Ten člověk v zájmu svého ega pokazil vše, na co sáhl.
24. prosince 2023 • 22:02
Autor příspěvku dlouhodobě nerespektoval pravidla diskuse.
6yassin.na...@...
19. února 2020 • 07:45
Autor příspěvku dlouhodobě nerespektoval pravidla diskuse.