Archív

Zpět na článek

Večer na hradě

3 komentářů

neugebauer
7. listopadu 2010 • 08:19
Vážený pane Filipe, vážený navodare!
I mě zaujal tento článek. Český stát jistě budoucnost má. Za takovou triviální pravdu si platíme prezidenta? Jaká ta budouconst bude, záleží na nás.
Budoucnost začíná v rodině, vesnici a v regionu. Začíná u truhláře na druhé straně ulice a u sedláka se dvěma pokoji pro hosty na kraji návsi.
Je škoda, pane Filipe, že nepíšete o tom, jaký vliv má třeba v Bavorsku, ale i v Bretani nebo v Dánsku existence stabilních středních vrstev. Budoucnost totiž nevybudují absolventi několika vysokých škol zoufale hledající úřednické místo ve veřejné správě nebo alespoň v bance nebo nějaké velké firmě. Budoucnost buduje "místní buržoazie". Samozřejmě že mnozí z nich rozkrádají obecní majetek a uplácejí. Ale můžeme proti tomi jenom bojovat v rámci tržní ekonomiky. Jiný systém už bych zazíž nechtěl.
Sociální síť je u nás absurdní, plýtvání veřejnými penězi ohromné. Ale podobné problémy má i západní Evropa. Co u nás chybí, je Tea Party. Nikdo u nás nepůjde nadšeně bojovat za vyrovnaný rozpočet a proti dluhům. V tom jsme ještě nevyspělí.
A pane Filipe: v České republice žijí i dnes čeští Němci. Nechi v historii nic měnit, ale ptám se na současnost. Platí pro ně ještě dnes Benešovy dekrety?
navodar
5. listopadu 2010 • 21:38
Chcete fór? Tady je: mluvíte o státu, kde když budete celý život pracovat a brát mzdu nějakých 13-15 tisíc, dostanete důchod vypočítaný z této částky. Když v životě neodpracujete ani jedinou hodinu a necháte se vydržovat státem, vypočítá se Vám důchod z průměrné mzdy. Ta je za rok 2009 23.488 Kč. Není to k popukání?
Státu, kde justice tuneluje a ničí zdravé firmy.
Státu, kde školství samo sobě podřízlo větev.
Státu, kde nemocný rakovinou musí počkat, až zemře pacient před ním, aby se mu dostalo léčby.
Pane Filipe, odpusťte, ale já to moc optimisticky nevidím.
navodar
5. listopadu 2010 • 21:37
Vážený pane Filipe,
při vší úctě k Vám mi dovolte vyslovit nesouhlas s Vaším závěrem. Je zřejmé, jak sám uznáváte, že žijete příliš dlouho mimo Českou republiku.
Je dost možné přijmout Váš, a podle vašich slov i pana prezidenta, závěr, že český stát má budoucnost. Tento závěr je možné, podle mého, ovšem přijmout jen jako prosté konstatování ve zcela obecné rovině.
Český stát jistě nějakou budoucnost má, ale ta budoucnost nebude vůbec příjemná. Dokonce bych se odvážil vyslovit hypotézu, že do deseti let zde bude občanská válka. Samozřejmě Vás z toho nijak neviním, Vy to dost dobře nemůžete vidět ani cítit.
Vaše konstatování, které má hodně povzbudivý náboj, se týká českého státu.
Státu, kde se za dvě smradlavé stokoruny prodává to nejcennější, co demokracie má – volební hlas.
Státu, kde se popírají základní lidské hodnoty a kde peníze zvítězily tak mohutně, že si dnes ani nikdo nepamatuje, že by to kdy bylo jinak a že by i kapitalismus měl mít nějaká pravidla. Jak jinak si vysvětlit úpornou snahu sedět za každou cenu v zastupitelstvu nějaké Horní Dolní a udělat cokoli, ne téměř cokoli, ale COKOLI za kšeft, co je navázaný na státní rozpočet?
Státu, kde fotovoltaičtí „podnikatelé“ demonstrují před parlamentem a vyhrožují svým vlastním bankrotem a kterým je úplně buřt, že díky špatným zákonům a jejich „přičinlivosti“ mám já, obyčejný člověk, platit za elektřinu takové peníze, co za pár let nebudu schopen ani vydělat. Kde mám já demonstrovat a vyhrožovat svým bankrotem?
Státu, kde se absolutně neřeší problémové menšiny, jejichž nároky a počet za pár let dosáhne neudržitelných rozměrů a kdy vypuknou hladové bouře.
Státu, kde policista řeší, zda k případu pojede autem nebo na kole, protože oddělení má na rok stanovený počet litrů benzínu. Za pár let nebude mít ani ty policisty, protože státní rozpočet má jiné priority, musí se stavět nejdražší dálnice a cyklostezky na světě, musí se krmit lidi, kteří nikdy nedali do společné kasy ani jedinou korunu.
Chcete fór?