Fotogalerie

Zpět na článek

Stopy komunismu: Prohlédněte si perly chátrající brutalistické architektury

14 komentářů

Tomas Novak
Je hanbou tohoto režimu, tj. pražského magistrátu, ministerstva kultury a památkové péče, že neuchránili před demolicí Transgaz.
TCerny
Narodil jsem se uprostred valky v Praze a zde jsem prozil prvnich 30 let po valce a na ta leta v CSR vzpominam nyni s velkou laskou, neb tehdy jsme byli neskutecbne skromni a drzeli pri sobe a vsichni jsem nadavali na
" komunisty" coz nas spojovalo.
Skvely , ale strasne dlouhy ( skoro 4 hod.Film Brutalista US 24, Adrien Brody dostal za staring v tomto filmu jednoho ze 2 Oscaru ) thematisuje prave brutalistickou architekturu ( brut je francouzsky nejen ten "cement" ale i nejsussi druh vina a vsech suchych champagne).
Mne se komunisticka architektura tehdy takle nelibila ale dnes se mi libi ( patrne trochu laudator temporis acti ) i kdyz jsem pouhy chirurg a ne architekt , jakkoli uz 59 let od r. 1966.
Za poslednich 50 let vne CSR jsem objel nekolikrat cely svet ( 2x Tahiti s tydnem na Bora Bora , 2x Hawaii v Hiltonech ,1 rok jako lekar na Maledivach etc.etc.) ale nic nebylo tak krasne v mych ocich jako ten tyden v Bulharsku
v r. 62 ve stanu s 20 palandami na Zlatych Piskach ve Varna a 4 denni cestou narvanym vlakem z Prahy bez fungujiciho zachodu etc.
V CSR jsem komunisty nenavidel, dnes proti nim nic nemam a ta residua po tehdejsi architekture se mi libi.
De gustibus et coloribus non est disputandum.
Frank51482
Už někdo té hloupé pipině řekl, že komunismus tady nikdy nebyl? Mně by zajímalo, kdo a co zanechalo stopy na jejím mozečku.
Not like Somebody
Co má tenhle článek zase za zadání, že podsouvá dojem, že brutalismus je nějaký komunistický styl 🙄 kromě toho, že vynechává ty nejikoničtější světové příklady (Le Corbusierova Kaple v Ronchampu, mrakodrap v Ponte City, Geiselova knihovna, Wotrubakirche) tak opomíjí i některé významné pražské (Palác kultury, Kotva, Koospol, DBK, hotel Pyramida) 🤷🏻‍♂️
TCerny
@Not like Somebody tim Koospolem myslite Veletrzni palac kde je ted Narodni Galerie.?Kde je "Palac kultury" a co je "DBK" prosim ?Zil jsem v Praze prvnich 30 let po valce a tehd v tom Veletrznim Palaci byl Motokov kde pracoval muj otec.
Videl jste ten film Brutalista US 24 s Adrien Brody?
epr3
Až bude mít nový režim něco, čím se dá to minulé porovnat, ať to udělá. Zatím už 35 let posloucháme blbé kecy o tom, jak to bolševici dělali blbě. Leccos ano, ale třeba Vltavskou kaskádu, přenosovou soustavu, klasické a atomové zdroje elektrické energie tento režim bezostyšně využívá, aniž by dokázal postavit v tomto směru sebemenší stavbu.
Až to, co jsem vyjmenoval zdechne, bude nám ouvej.
Uživatel_5443352
Přemýšlím, čím je zajímavá dnešní architektura. Železobetonová kostra oplácaná vrstvou skla a oceli.
Anonym
Zase len štvanie Reflexu proti Slovensku a jeho súčasnej vláde ! Škoda, že Babiš nebol architektom, pravda ? Budova rozhlasu v Bratislave na titulke, tzv. obrátená pyramída je podľa ankety po roku 1989 označená súčasnou architektonickou obcou ako Stavba storočia ! Obsahuje unikátne riešenia najmenej európskeho významu . Napr. koncertnú sieň zavesenú na pružinách a utlmenú podobne ako nahrávacie stúdiá tam umiestnené. A autobusová stanica v Bratislave ? Jej uverejnená fotka už dávno nezodpovedá súčasnému stavu a tak nie je čo riešiť . Nech sa Rumuni starajú o svoje komunistické opachy, majú ich tam dosť ...
bella.
Architektura má mnoho směrů a ničit jak zběsilí vše co bylo je absurdní a je jen výsledkem populismu blbých politiků.
Brutalistická architektura je vábná výjimečností a je rozhodně nutno ji aspoň částečně zachovat a to i v Praze !!!!­!!!!!!­!!!!!!­!!!!!!­!!!!!!­!!!!!!­!!!!!!­!!!!!!­!!!!!!­!!!!!!­!!!!!!­!!!!!!­!!!!!!­!!!!!!­!!!!!!­!!!!!!­!!!!!!­!!!!!!­!!!!!!­!!!!!!­!!!!!!­!!!!!!­!!!!!!­!!!!!!­!!!!!!­!!!!!!­!!!!!!­!!!!!!­!!!!!!­!!!!!!­!!!!!!­!!!!!!­!!!!!!­!!!!!!­!!!!!!­!!!!!!­!!!!!!­!!!!!!­!!!!!!­!!!!!!­!!!!!!­!!
reproman
@bella. Neumíš těch vykřičníků ještě víc?