Fotogalerie
Tomas Novak
0
Je hanbou tohoto režimu, tj. pražského magistrátu, ministerstva kultury a památkové péče, že neuchránili před demolicí Transgaz.
Narodil jsem se uprostred valky v Praze a zde jsem prozil prvnich 30 let po valce a na ta leta v CSR vzpominam nyni s velkou laskou, neb tehdy jsme byli neskutecbne skromni a drzeli pri sobe a vsichni jsem nadavali na
" komunisty" coz nas spojovalo.
Skvely , ale strasne dlouhy ( skoro 4 hod.Film Brutalista US 24, Adrien Brody dostal za staring v tomto filmu jednoho ze 2 Oscaru ) thematisuje prave brutalistickou architekturu ( brut je francouzsky nejen ten "cement" ale i nejsussi druh vina a vsech suchych champagne).
Mne se komunisticka architektura tehdy takle nelibila ale dnes se mi libi ( patrne trochu laudator temporis acti ) i kdyz jsem pouhy chirurg a ne architekt , jakkoli uz 59 let od r. 1966.
Za poslednich 50 let vne CSR jsem objel nekolikrat cely svet ( 2x Tahiti s tydnem na Bora Bora , 2x Hawaii v Hiltonech ,1 rok jako lekar na Maledivach etc.etc.) ale nic nebylo tak krasne v mych ocich jako ten tyden v Bulharsku
v r. 62 ve stanu s 20 palandami na Zlatych Piskach ve Varna a 4 denni cestou narvanym vlakem z Prahy bez fungujiciho zachodu etc.
V CSR jsem komunisty nenavidel, dnes proti nim nic nemam a ta residua po tehdejsi architekture se mi libi.
De gustibus et coloribus non est disputandum.
" komunisty" coz nas spojovalo.
Skvely , ale strasne dlouhy ( skoro 4 hod.Film Brutalista US 24, Adrien Brody dostal za staring v tomto filmu jednoho ze 2 Oscaru ) thematisuje prave brutalistickou architekturu ( brut je francouzsky nejen ten "cement" ale i nejsussi druh vina a vsech suchych champagne).
Mne se komunisticka architektura tehdy takle nelibila ale dnes se mi libi ( patrne trochu laudator temporis acti ) i kdyz jsem pouhy chirurg a ne architekt , jakkoli uz 59 let od r. 1966.
Za poslednich 50 let vne CSR jsem objel nekolikrat cely svet ( 2x Tahiti s tydnem na Bora Bora , 2x Hawaii v Hiltonech ,1 rok jako lekar na Maledivach etc.etc.) ale nic nebylo tak krasne v mych ocich jako ten tyden v Bulharsku
v r. 62 ve stanu s 20 palandami na Zlatych Piskach ve Varna a 4 denni cestou narvanym vlakem z Prahy bez fungujiciho zachodu etc.
V CSR jsem komunisty nenavidel, dnes proti nim nic nemam a ta residua po tehdejsi architekture se mi libi.
De gustibus et coloribus non est disputandum.
Frank51482
Už někdo té hloupé pipině řekl, že komunismus tady nikdy nebyl? Mně by zajímalo, kdo a co zanechalo stopy na jejím mozečku.
Co má tenhle článek zase za zadání, že podsouvá dojem, že brutalismus je nějaký komunistický styl 🙄 kromě toho, že vynechává ty nejikoničtější světové příklady (Le Corbusierova Kaple v Ronchampu, mrakodrap v Ponte City, Geiselova knihovna, Wotrubakirche) tak opomíjí i některé významné pražské (Palác kultury, Kotva, Koospol, DBK, hotel Pyramida) 🤷🏻♂️
Až bude mít nový režim něco, čím se dá to minulé porovnat, ať to udělá. Zatím už 35 let posloucháme blbé kecy o tom, jak to bolševici dělali blbě. Leccos ano, ale třeba Vltavskou kaskádu, přenosovou soustavu, klasické a atomové zdroje elektrické energie tento režim bezostyšně využívá, aniž by dokázal postavit v tomto směru sebemenší stavbu.
Až to, co jsem vyjmenoval zdechne, bude nám ouvej.
Až to, co jsem vyjmenoval zdechne, bude nám ouvej.
Přemýšlím, čím je zajímavá dnešní architektura. Železobetonová kostra oplácaná vrstvou skla a oceli.
Zase len štvanie Reflexu proti Slovensku a jeho súčasnej vláde ! Škoda, že Babiš nebol architektom, pravda ? Budova rozhlasu v Bratislave na titulke, tzv. obrátená pyramída je podľa ankety po roku 1989 označená súčasnou architektonickou obcou ako Stavba storočia ! Obsahuje unikátne riešenia najmenej európskeho významu . Napr. koncertnú sieň zavesenú na pružinách a utlmenú podobne ako nahrávacie stúdiá tam umiestnené. A autobusová stanica v Bratislave ? Jej uverejnená fotka už dávno nezodpovedá súčasnému stavu a tak nie je čo riešiť . Nech sa Rumuni starajú o svoje komunistické opachy, majú ich tam dosť ...
Architektura má mnoho směrů a ničit jak zběsilí vše co bylo je absurdní a je jen výsledkem populismu blbých politiků.
Brutalistická architektura je vábná výjimečností a je rozhodně nutno ji aspoň částečně zachovat a to i v Praze !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Brutalistická architektura je vábná výjimečností a je rozhodně nutno ji aspoň částečně zachovat a to i v Praze !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!