Život a styl

Zpět na článek

Zedníků je všude plno. Dokud je nepotřebujete

7 komentářů

zemekf
25. října 2010 • 14:18
Zedníci toho mají plný zuby z těch dvanáctihodinových šichet v práci /mimochodem robota byla zrušena r.1848?/. Tak mi ukažte toho šílence, který po dvanáctce pude k vám a bude se nimrat s vaším oknem či futry.
O sobotách se také nedá moc mluvit, jelikož i na ty si lidumil zaměstnavatel učinil náro,k po té co už nemůže v zimě poslat chlapy marodit /jak bývalo národním zvykem a musel by jim to platit/.
Zedníka seženete, není to problém, ale za min. 300,-/hod.
To víte, víc jak polovinu mu sežere stát na poplatcích, pokud dělá na živnostenský list.
Objednáte si firmu a ta vám bude počítat od 500,-/hod
To víte, jsme v době kdy dva zedníci a jiné výrobní síly, musí uživit jednoho ouřadu a půl důchodce. Nezapomeňme, že i pan podnikatel musí sehnat na platy rodinných příslušníků zaměstnaných jeho firmou /častokrát fingovaně/.
Ostatně kdyby jste zvedl dupu od psacího stolu a zašel do obyč hospody, nemusel by jste zde smolit tendenční bláboly a mohl jste jako novinář informovat veřejnost opravdu fundovaně.
Takže, zedníci jsou, je jich dost, ale vy nechcete platit a žijete v doměnkách, že za tu vaši stovku, na hodinu vám musí líbat nohy. - Prdlačku panáčku !!!!
ZF
stone_pilot
25. října 2010 • 15:07
Není důvod se čílit. Třeba zubaři nedělají za stovku na hodinu a zkuste se jít k nějakému zapsat jako nový pacient! Taky nejsou (je jich málo). Mně nepřipadá, že by měl autor něco proti zedníkům nebo si myslel, že nemají být slušně zaplacení.
sedlakjura
25. října 2010 • 19:48
Pane, myslím, že jste poněkud mimo. Netvrdím, že na některých pracech si, v úkolové mzdě, zedník nevydělá třeba i víc než ty tři stovky za hodinu, ale v hodinové fakturaci seženu slušného zedníka od 150 Kč a za dvě stovky, mraky. Samozřejmě, asi ne ze dne na den. Firmy běžně nefakturují pětistovku, ale kolem 250 až 300,- Kč. Ale někdy také jen ty dvě stovky. Objemy prací za poslední rok klesly docela výrazně. Vydávat živnostenské listy okamžitě po vyučení je, samozřejmě, nesmysl a hovadina, protože po vyučení je schopno dělat samostatně tak dvě procenta vyučenců. Jejich kvalita je, i ze zde uváděných důvodů, někdy naprosto šílená. Samozřejmě, těch zedníků, kteří, umí samostatně založit zeď, zaomítat ji a obložit, udělat šlechtěnou omítku a třeba i ocelí hlazený potěr, asi už moc není. Ale práce ve stavebnictví se ubírá poněkud jiným směrem. K poměrně přísné specializaci. A tyto jednotlivé činnosti je schopný se zaučit, průměrně manuálně zručný člověk, za pár týdnů. Čest každé dobré a kvalitní práci, vy hrdino kapitalistické práce.
zemekf
25. října 2010 • 20:09
předveďte mi firmu za 250/h a jájim nechám překopat barák. Tady žije někdo mimo, já to nejsem.
Objemy prací neklesly, zedníci co choděj u nás na pivo dělaj furt a u stejných firem a za stejný prachy, pokud některý z nich vyměnil zaměstnavatele tak většinou proto, že zaměstnavatel byl Vů.,
Obratem, /do týdne/ nastoupil jinde !!!
Což u vás socialním srtresem zmítaných ouřadů jaksi nelze.
sedlakjura
27. října 2010 • 22:32
Jsi mne rozesmál, synáčku. Tušil jsem to, že zdrojem všech tvých rozumů jsou hospodské žvásty. Co vím, jsou plné hospody těch nejlepších machrů ze všech oborů. Hlavně tedy různých řemeslníků, ale taky politiků a fotbalistů. No a stejnou mají všechny ty rozumy i vypovídací hodnotu.Člověče, pokud bys byl schopný někomu zaplatit 250,- Kč za hodinu, překope ti barák tam a zpátky. Ovšem spíš bych tipoval, že na tom pivě necháš první poslední. Jinak bys měl ten barák jak omalovaný. Pracuju v tom oboru třicet let, truhlíku.
Jarabak
25. října 2010 • 13:23
Víte proč nemůžete sehnat zedníka? Protože náš socialistický stát Vás před ním chrání. Vy totiž neumíte posoudit, kdo je zedník a kdo ne, takže stát vymyslel, že zedník (na živnosťák) smí být jen ten, kdo má XX let praxe v oboru. Takže spousta těch mladých, co by mohla z fleku dělat zedníka sama na sebe, tvrdne na úřadu práce a čeká, až si je někdo vybere místo ukrajinců a dá jim práci. A že se dá přednost ukrajincům, je jasné. Jednakjsou levnější, jednak mohou být zaměstnáni na černo, protože v případě potřeby zmizí snadněji, než čech atd atd. Kupředu levá. Řešení:strčte si svoje regulace a nařízení někam a nechte lidi volně dýchat. Bude se jim dýchat rozhodně líp, než s vašimi regulacemi a ochranami nebohého lidu před nekompetentními řemeslníky (což jsou zejména ti, kdo už svůj papír mají - vědomi si svého výlučného postavení, nemusí se až tak snažit)
fakov
25. října 2010 • 11:47
třebas politologie-pokrývačství. To by znamenalo opravdovou flexibilitu nebo možnost půl úvazku na ústavu či institutu, půl na střeše. A k těm zedníkům obecně: jde asi o to, že učni možná od začátku počítají s tím, že budou radši na podpoře a přivydělávat si na černo.