Komentáře

Zpět na článek

Pochybní politologové v České televizi: Jak dopadne ODS v příštích volbách?

7 komentářů

stone_pilot
24. října 2010 • 09:12
Krásné zjednodušení a ještě urážka k tomu. Nejste taky náhodou politolog, co rád chodí do televize? V paragrafu 45 rozhodně není striktní 5% klauzule.
letroxx
25. října 2010 • 13:00
Já rád chodím to rozhlasu . Citujeme paragraf § 45: "Dále zjistí celkový počet platných hlasů pro všechny kandidátní listiny a která z kandidátních listin získala méně než 5 % z celkového počtu platných hlasů poděleného voleným počtem členů zastupitelstva a vynásobeného počtem jejích kandidátů, nejvýše však voleným počtem členů zastupitelstva; k takovýmto kandidátním listinám a hlasům pro ně odevzdaným se při dalším zjišťování výsledků voleb a přidělování mandátů již nepřihlíží." Stritkní není jen v tom, že umožňuje volební zisk i těm stranám, které nemají plně naplněné kandidátní listiny. I tak je tam ta magická hranice velmi explicitně zmíněna. A opět platí - čím větší obec, tím je stranický a volební systém podoben sněmovním volbám. Na vesnici s jednou kandidátkou je pětiprocentí klauzule opravdu jen formalita, v Praze nebo v Brně je ta hranice setsakra důležitá.
kukurumakak
23. října 2010 • 17:43
Zdá se mi, že pan Klíma to v televizi moc neumí. Ale to je tak všechno. Proč si autor článku vybral zrovna jeho, do koho si rýpnout? Stejně všichni tvrdí to samé. Opravdu hloupý článek.
sendyman
23. října 2010 • 17:18
Váš satirický šleh se minul účinkem. Stačí si něco zjistit o Černošicích, jejich historii, a znát výsledky komunálních voleb v této lokalitě. Každému troubovi, který sleduje politické dění (kdo jiný by taky politology četl a poslouchal?) je potom jasné, že rčení "ODS v Černošicích" má velkou šanci proslavit se stejně, jako "sedláci u Chlumce".
Ještě něco Vám není jasné?
HerculePoirot
23. října 2010 • 16:15
Hezká ukázka stonišovského kousavého humoru bez vtipu - jeden z hlavních důvodů, proč jsem přestal kupovat tištěný Reflex (pro podobné řeči, byť v méně elegantním balení, stačí navštívit libovolnou nádražní hospodu). Nicméně mám pocit, že si pán poněkud nevidí do úst - přímo v článku sedí odkaz na odhad pánů odborníků z Reflexu, kteří tipovali nerozhodný výsledek senátních voleb. Aneb minela jak bič. Možná bych v podobné situaci o "pochybných politolozích" snad raději pomlčel.
stone_pilot
23. října 2010 • 18:30
Jenže o těch divných politolozích má pravdu. Podivní lidé trousí moudra v televizi a rozumí tomu stejně dobře/blbě jako kdokoliv z nás. Vrchol všeho byl politolog, který minulý týden kritizoval systém voleb do obcí a navrhoval zrušení 5% klauzule po vstup do místních zastupitelstev. Což neexistuje. Spletl si to s Poslaneckou sněmovnou.....ale vydržel o tom kecat zasvěceně, proč by tam ta bariéra neměla být, dost dlouho..... odborník.
letroxx
23. října 2010 • 19:13
Ehm, až se naučíte číst, tak si ten zákon o volbách do obcí přečtěte. 5% klauzule se v těchto volbách používá od roku 2002.