Komentáře

Zpět na článek

Evropská unie zakáže kouření. Zakáže ho i vám doma?

2 komentářů

aoyagi
14. října 2010 • 13:16
Dospělý člověk za normálních okolností vydrží mnoho hodin bez vykonání potřeby. Ale může se stát, že den před tím sní něco, co se nebude zrovna kamarádit s bakteriemi v jeho žaludku. Ano, to se dá obejít, dám si jen lehké jídlo s neperlivou vodou Aquilou. Jenže co když si během maturity budu chtít dát kafe? Nebo nedej bože energydrink? Obojí je silně močopudné a po dvou hodinách by mohla nastat krizová situace. A není to náhodou upírání základních lidských práv? Podepisují maturující papír, kde se těch práv vzdávají?

K tomu kouření - já jsem kuřák, takže se snad nedá říct, že bych psal zaujatě. Tak tedy, podle mě to mají nejlépe vyřešené v Japonsku. Tam se na páteřních silnicích, v budovách a prostě na frekventovaných místech kouřit nesmí. JENŽE! Na každém kroku jsou 'smoking-pointy' (a to i v oblastech, kde se kouřit normálně může). Na spoustě míst jsou nápisy, že s cigaretou se nemá chodit. Každý kuřák má u sebe takový žáruvzdorný ... pytlík, který funguje jako kapesní popelník pro případ, že si chce zakouřit, ale poblíž zrovna není žádné kuřácké místečko. Pokud by se ovšem rozhodl/a si zapálit a pokračovat v chůzi, kolemjdoucí ho/ji budou probodávat pohledem a ti statečnější se i slovně ohradí. Někdy i přímo. Proto si kuřáci raději zalezou někam do rohu a tam si zapálí.
To se mi zdá jako ideální systém. Taky mě dokáže vytočit nějaký frajírek, který kouří na zastávce, kde je spousta lidí a pak ještě ten poslední šluk vyfoukne do auto­busu/­tram­vaje/­metra­/vla­ku. Jenže to bych chtěl po tom našem úžasném národu ohleduplnost, a to je zjevně moc.
Jarabak
13. října 2010 • 12:12
Autora čtu velmi rád a vážím si ho, proto to neberte jako osobní kritiku. Dospělý nebo téměř mladý člověk (čili ten, který je vystaven maturitní zkoušce) vydrží nejít na WC mnoho hodin, má-li k otmu nějaký důvod. A to aniž by u toho musel strádat. prostě se za těch 18 let svého života naučil, že pokud se strašně moc nenalemtá předem, tak nic nutkavého nepřijde. Přijde maximálně cosi, co by chtělo ven, ale nesnaží se to nijak moc a lze to míti mnoho hodin pod kontrolou. Problém s tím může mít opravdu jen nemocný člověk - a to buď nemocný urologicky a nebo nemocný duševně (zanedbá přípravu). Od zkoušky u tabule se také nechodí studovat taháky na záchod, nevím, proč by to u maturity mělo být jinak. Koneckonců vydržet chvíli nečůrat taky patří k dospělosti A maturita je prý zkouškou dospělosti. Dle mého názoru je na to příliš snadná a jednostranná, ale budiž, říká se to.