Komentáře

Zpět na článek

Stěhování Romů z Francie není skandální, jak tvrdí EU

5 komentářů

r.graves
15. září 2010 • 05:37
O tom, co tady píšeme: byla by to hodně zvláštní společnost, kdyby neměla mezu sebou chytré, příjmené a zručné lidi, však instikt, který popsal karel 79 (pan Ing. Holomek mu říká "kruhová obrana") je to, co ty děti znaváhodňuje a staví mimo stejnou startovací čáru (ladik_p). Kdo je nu čáru postaví, co je jejich jevětší překážka? Jistě, možná blb, který bude soudit podle barvy pleti, ale to je jen menšina problému a je všude na světě, kde žijou spolu různá etnika (v Číně aJaponsku se na nás dívají jako na ty, na které jejich Bůh už neměl náladu a fantazii a tak je udělal tak škaredé...), ale hlavní překážkou rozvoje Rómů, jsou rómové sami. Bohužel, teskný zpěv rómských písní zpívaných obdivuhodným chraplákem jim dloho nevydrží a neumějí to všichni a kdyby uměli, není to většinový žánr. Proto si myslím, že záchrana (doslova) všech zůčastněných je vylézt z geth, přijat pravidla platící v dané zem pro všechny, získat vzdělání a s tím společenské postavení. Jinak je budou šibovat z prava do leva. Ono je to opravdu o mnetalitě. Vzal by jste rodinu, letěl nebo na vozíčku s koníkem (dnes nahrazeno Mercedesem) do Franci neznat ani slovo jinak než českorómsky, na cizím pozemku rozvalil městečko z dek a nějakého bince a "žil". Já ne.
ladik_p
14. září 2010 • 23:38
Romové sou fajn. Znám z nich ty, kterym bych nebál svěřit život. Jenomže těch je pár. Neberu je jako nějakou menšinu - ptaj se mě po retku? Mám - dám. Nemám? Tak holt smůla. Průser je, že se naučili říkat "diskriminace". Hele pamatuju se na to, jak sem šel utahanej domů z nějakýho jednání o hovnech a přišli ke mně že se zrovna přistěhovali do města a hledaj práci. Řekl sem jim, že ať se optaj v lídlu - hele za dva tejdny už tam makali. Nejsou to hajzlici, sou to normální lidi. Bohužel zas znám i takový, který sou schopný zmlátit kluky kvůli brku. A ač si nemyslim, že sem rasista - tyhle lidi bych deportoval. Ať jdou do hajzlu. Rodiče makaj každej den aby měli aspoň na to zaplatit banky co jim dlužej abychom nepřišli o barák a oni si v klidu žijou ve svym ghetu, kde jim nikdo neublíží. Brácha říkal, že větší č*raky ve škole nepotkal. Nerad to říkám, ale ať jdou takovýhle VŠICHNI do hajzlu.
karel79
14. září 2010 • 20:26
Se podobá instinktům myší. Najdou potravu, houfně všichni tam. Potrava spotřebována ? Nové teritorium. A tak stále dokola už citovaných 1000 let. Takže: žádná integrace není na obzoru. Bohužel.
panbixby
14. září 2010 • 18:03
jen totalita. Hitler a komunisti. Řeči o roli jejich cit.: "... střední třídy, která se začíná utvářet..." jsou žvásty. Nezačíná. Tu a tam se jim nějaký brácha odrodí a začne žít jako většina. Toť vše. Přesto jsou to lidé a řešení musí existovat. Často mne napadá, co bych asi musel všechno zvládnout - narozen jako cikán - jen abych se dostal na stejnou startovní čáru se sebou samým, jako bílým. A to jsem to nijak snadné neměl. Spíš mne napadá, jestli všichni ti socio- a já nevím, jací ještě -logové, jestli oni to nejsou jen banda žvanivých blbů.
r.graves
14. září 2010 • 17:01
Snažím se, jak říká pan Holomek, vzdělaný muž a předseda Rómů v Čechách a na Moravě, netrpět předpojatými postoji a nebudu tedy hodnotit toto etnikum podle většinových zkušeností (nejde ovšem už o jungovský archetyp róma, se kterým se toho moc nenadělá?). Rómové jsou v Evropě minimálně 1000 let, z toho asi 700 met na území nynější ČR a není zřetelný posun k vzájemnému soužití a už vůbec k přiměřenému sžití s většinovým etnikem. Nejdřív bylo nutno, aby kočovali a žili, jak jsou zvyklí, pak jsme je nutili pracovat v rámci totality, pak je zase nechali kočovat až - konečně -dokočovali k těm, kteří nás neustále kritizovali. A - čertem div se! Vedle postupů zmíněných zemí se najednou Češi a Slováci jecí jako praví synové J. A. Komenského, kteří domluvami a sebebičování stáli o integrací rómů do své společnosti, než samotní potomci "praotce Cikána". Za 700 let je nutno připomenout starou pravdu: Můžeš dovést koněk vodě, ale nedonutíš je pít. Pokud skutečně samotní Rómové nepochopí, že je to na nich, na jejich touze po vzdělání, na touze být ve vedoucích strukturach společnosti, nepomůže ani Michael Abbás Kocáb, zvaný zlatoústý. Už se těším na zprávu AI, jak se k tomu postaví u tzv. tradičních a nekritizovatelných demokracií. Historie ukazuje, že Francouzi, Angličané, Němci a Italové nejsou společenství, které by vždy statečně a neochvějně stály "za pravdou", ale že v rámci hájení svých zájmů klidně zlikvidují ty ostatní kolem sebe, aby pak ze sebe udělali podvedené chudáky. Proto francouzští rómové jsou ti špatní a odsun do vlasti logický, ty naši jsou ty hodný a jakýkoliv odsun kamkoli (což bychom si nikdy nedovolili!) je nutno kritizovat.