Komentáře

Zpět na článek

Stát neumí zacházet s penězi. Šetření se může prodražit

7 komentářů

poool
17. září 2010 • 23:25
s vyrovnaným rozpočtem byl vždycky konzervativní krédo. Když šetří stát, aby zaplatil dluhy, tak nejde o snižování spotřeby. Většina promrhaných peněz stejně končí na kontech v zahraničí, ať už je chytráci, co dostávájí zakázky od státu, vyvedli do soukromých kapes jakoukoli cestou.
vratislav
8. září 2010 • 18:26
Krom baráku a nočníku i mozek knížeti zabavil
U jste ty dluhy zaplatil?
Místo tohodle cancání byste měl jít roznášet letáky.
robotron
6. září 2010 • 16:15
Tak to si z nas pan vevoda dela legraci, nebo je jeho logika stejne chatrna jako pravopis. Euroatlanticka civilizace se potaci na pokraji zaniku ci prinejmensim odsunuti na vedlejsi kolej temi, kteri jeste nezapomeli, ze bohatstvi pochazi z prace, novych (tedy lepsich a levnejsich) vyrobku, lepsich a efektivnejsich sluzeb, ne z tisteni penez a jejich projidani zlenivelymi castmi spolecnosti ve jmenu "socialniho smiru". Nemecko je nejkon­kuren­ceschop­nejsi ekonomikou v Evrope proto, ze Nemci maji na evropske pomery nizsi platy a produkuji za ne spickovou kvalitu. Zminovat Recko jako zemi "posedlou setrenim" je uz zcela k smichu. Recko se zatim diky urcitym usporam a prislibu stomiliardove pomoci vyhnulo statnimu bankrotu. Skutecny vzor setrnosti))
muhlhaus
7. září 2010 • 07:45
Jistě, že si dělá legraci! Nejvíc mě pobavilo, když jsem se dočetl, že jeho nebetyčný žvást z června, článek "Stát je bolševik", mají ruští národohospodáři jako povinnou četbu. Některé novináře (vedle jemnostpána např. zhulený Jiří nebo ex-playboy Holec) nemá opravdu smysl číst ani komentovat.
staracek
6. září 2010 • 16:02
Pořád si nejsem jist, jestli je autor pravicový levičák nebo levicový pravičák. Na jedné straně boj za sociální jistoty a na straně druhé pohrdání socialismem. Nevím jedná-li se o úmyslnou provokaci a rádoby kontroverzi nebo neujasněnost pojmů. Dluhy se platit musí, to už ví dnes mnoho lidí. Hlavně ti, co měli co do činění s exekucí (a že jich přibývá). Jestliže si půjčím peníze, musím v dalším období ušetřit, abych dluh splatil nebo musím víc makat abych vydělal víc, měl na splacení dluhu a zároveň nesnížil svou životní úroveň. To má být ten motor a urychlovač výkonu ekonomiky? Tedy víc utrácejte, víc nakupujte, tím odvedete víc peněz na DPH a stát bude mít víc peněz.... Přesně to teď navrhují v Rusku s chlastem a cigaretami, což je geniální, protože ušetří i na důchodech.
Dobře fungující systém (JAKÝKOLIV!) úspory nepotřebuje, protože se nezadlužuje!!!
zkosarek
6. září 2010 • 15:23
Co tedy autor doporučuje? Dál utrácet a nadále zvyšovat obří státní dluhy, což nevyhnutelně povede ke státnímu bankrotu? Nebylo by lepší poukázat na to, že tyto obří dluhy v první řadě neměly vůbec vzniknout? Autor (a mnoho dalších) stále nechápe, že úspory (soukromých subjetků) jsou hlavním zdrojem budoucího hospodářského růstu, ne spotřeba (tento stále přetrvávající omyl byl vyvrácen již před desítkami let ekonomy hlásícími se k Rakouské škole). Je potřeba rozlišovat šetření soukromých subjektů a šetření vlád, které se tím snaží vypořádat s obřími dluhy... Státní dluhy prostě musí být splaceny, stejně jako dluhy kohokoli jiného, pokud nebudou čeká stát bankrot a to si opravdu nikdo z nás nepřeje....
jendai
7. září 2010 • 10:00