Život a styl

Zpět na článek

Zrušme už konečně maturitu – je to nesmyslná fosílie

11 komentářů

felia
2. září 2010 • 19:28
Naše školství prochází neustálými reformami, aniž by si reformátoři uvědomovali, že první krok reformy musí být prpuštění všech pracovníků školského ministerstva, kteří nutnost reformy způsobili. Školství se musí vyvíjet evolučně. Revoluce jsou děsivé. Dnes jsou kantoři placeni podle počtu studentů, které nechají postoupit do vyšších ročníků. Tím došlo k neobyčejné devastaci vzdělání. Dnešní průměrný maturant umí stěží pořádně číst a čtenému často nerozumí. Češtináři učí nejraději literární dějepis. Domnívají se, že důležitost literárního díla spočívá v jeho stručném obsahu. Na soukromých školách studují hloupé děti bohatších rodičů. Úroveň soukromých škol je nepostřehnutelná. Myslím, že nová matirita ukáže kdo je vzdělanější, který učitel je méně schopný, ale především který ředitel školy je neschopný a která škola by měla zaniknout.
pandajosef
26. srpna 2010 • 21:55
Auror článku musel k získání maturity vynaložit píli a mít rozum. Dobře ví, že od maldých lidí se píle nedá požadovat a rozum také nemají. Není tedy důvod proč by se i v současnosti měli dělat maturity. Ať maturity mají jen ti, kteří si je zasloužili.
pgjed
26. srpna 2010 • 18:48
Argumentční honta extrémních příběhů, které uvádíte, je ve vzahu k relevanci státní maturity nulová. Kdybychom se drželi vaší logiy, mohli bychom konstatovat z obdobných důvodů zrušení řidičských zkoušek, zrušení oprávnění pracovat na vyhrazených zařízeních a další a další. Sám musíte cítit, že to nejde! Určité činnoti vyžadují jednoznačné prokázání úrovně znalostí. Podobně i středoškolské vzdělání. Stát je platí a garantuje jeho úroveň. Konečná dosažená úroveň tedymusí být prokázán. Nic jiného, než nějaká forma státem řízené maturity neexistuje. Součaně je to jediná metoda, jak skončit s tou bramboračkou, kterou si kantoři některých škol ze středoškolského sudia udělali.
sendyman
26. srpna 2010 • 09:26
ale z celého článku mám pocit, že se nám chtěl p. Jandourek pochlubit diplomem z UK a studiem (byť krátkým) ve Švýcarsku. Jiný "smysl" nevidím.
Se stejnou logikou bychom mohli volat (kupříkladu) po zrušení FF UK (k čemu, sakra, je? Jaký má "praktický" význam?).
Taky nějak nechápu brojení proti státním maturitám, přičemž zároveň nechápu, proč mají stát takový balík.
A poznámka na závěr: počítám, že před půl rokem by se na toto téma strhla vášnivá debata, s počtem příspěvků vysoce přesvyšujícím 200... Tak jak, dnes? Nejdiskutovanější má 16....
muhlhaus
26. srpna 2010 • 08:00
Alespoň takové, jako většinou bývají, taky moc nedávají smysl. Je to spíš zkouška nervů před komisí než že by to něco vypovídalo o znalostech. Na některých VŠ je naštěstí systém jiný - student skládá téměř v libovolném termínu během studia několik velkých zkoušek (před cca 3 profesorama), které se celkově rovnají státnicím. Když je neudělá, má ještě během studia 2 pokusy.
1940
25. srpna 2010 • 15:25
Abdikovali jsme na slušnost, poctivost, svědomí, a pod. Pro život jsou důležitá ramena, umění podvádět, krást, lhát, zkrátka bezohledně hrabat peníze jakýmkoliv způsobem, zahrát si golf, dostat se mezi "ně" a potom - výuční list? - matura? - vysokoškolský diplom? - cokoliv se dá koupit vč. postu. Důležité je postarat se a ne učit se !
staracek
25. srpna 2010 • 13:02
Sem napište váš vzkaz!Článek mi připomíná situaci, kdy u studentky která měla téměř 50% absence (omluvené) nám školská inspekce doporučila, ať hodnotíme vědomosti nikoliv docházku. Fajn, zrušme maturitu, zrušme tedy i výuku. Je-li možno se vše nabiflovat za "krátký" čas (kratší než sedět ve škole) doma, udělejme z toho dálkové studium. Odpadne trápení s docházkou, kázní, vytápěním škol, placením vybavení odborných učeben... Objevil se zde názor, že maturita by nemusela být povinná, připomínám, že vůbec střední škola a vše po ZŠ je DOBROVOLÉ!!! S toto argumentací by mi přišlo logičtější - zrušme průběžná vysvědčení a nechme jen jednu závěrečnou zkoušku. Pokud se na to bude kdo cítit, může mít maturitu už v 16 letech a někdo ji zvládne až ve 25. Požadavky mohou být na netu a v každém městě akreditovaná zkušební komise. Tomu říkám optimalizace školství....
kebulak
26. srpna 2010 • 09:29
trochu mi to pripomina studium prav v japonsku... pravnickych skola tam maji ruzne druhy... na to abyste se mohl stat advokatem musite mit jednu zkousku... vetsina se na ni pripravuje na vs ale nic vam nebrani v tom abyste se na nejaky cas nekam zakopal vse se nabifloval aniz byste nekam chodil a pak sel jen na tu zkousku...
zajda61
25. srpna 2010 • 12:34
někde se zrno od plev oddělit musí,.. maturita pokud je "spravedlivá", je toho správným životním začátkem,.. spravedlivá myslím alespoň trochu srovnatelná,.. spravedlnost neexistuje a lemplovská mládež se už povaluje více než dost,...
wdolek
25. srpna 2010 • 11:38
skutecne zajimavy a ojedinely nazor... to bychom rovnou mohli zrusit zkousky na VS, statnice... nemluve o zkouskach na ridicak, o zkouskach na tohle a tamto - vzdyt je to jen prezitek!
vzdyt preci ti studenti do te skoly chodili nekolik let, tak proc je jeste na konci prezkusovat, ze tomu vazne rozumi a nepropluli jen nejakou nahodou!

... to by skolstvi skutecne moc nepomohlo. a domnivam se, ze ze statnich maturit plynou jen vyhody, tak proc se ti spratci tak bouri?... aha, pro nektere by to znamenalo se neco zacit ucit, ze?