Komentáře

Zpět na článek

Břídilství pražské ODS a chmelové brigády

22 komentářů

panna
28. srpna 2010 • 08:50
Autor příspěvku dlouhodobě nerespektoval pravidla diskuse.
theeost
27. srpna 2010 • 14:02
Vážený pane Doležale,

je moudré nenávidět něco, s čím jste se neseznámil? A věřejně to hanět?
Starci na chmelu je jeden z nejlepších českých muzikálů, jehož cílem nebylo oslavovat socialistické brigády či chmel. Právě naopak! Možná by stálo za to se dovzdělat (nedej bůh podívat se na něj).

Hlavním hrdinou tohoto filmu je mladík, který se celou dobu vyhýbá soutěži o největší počet natrhaných košů a ostentativně jí pohrdá. Ve volném čase čte poezii a soudružce učitelce klade (alespoň za komunismu) prokovativní otázky typu: "Exituje Bůh?" Straní se kolektivu a raději tajně přespává na půdě. Z celého filmu ale nakonec právě on vychází jako vítěz (morálně i v boji o dívku svého srdce).
Autorem scénáře je Vratislav Blažek, který po okupaci emigroval, a není divu. Celé jeho dílo bylo vůči režimu značně kritické, stačí si přečíst něco o jeho tvorbě pro Divadlo satiry a důvodech jeho zrušení... A pokud někdo necítí kritický osten ani v jeho "Dámě na kolejích" nebo "Třetím přání", tomu už není co vysvětlovat.
okuk
25. srpna 2010 • 19:02
Názor na ně máme zřejmě každý trochu jiný. S vyjímkou vyjímečných situací, pokládám brigády za vykořisťování nejhrubšího zrna. V počátku 50. létech se museli brigád zúčastnit o víkendech skoro všichni zaměstnanci. My, jako studenti, jezdili na různé brigády i v 60. létech a předpokládám, že to v tomto duchu pokračovalo i nadále, v létech 70. a 80. Když se všechny tyto hodiny, odpracované ročně, prakticky zdarma sečtou, dostaneme neuvěřitelnou porci produkce, kterou stát dostával od občanů bez náhrady. Přesto se socialistické hospodaření každoročně propadalo, až jsme se dostali prakticky na neúnosnou hranici státního bankrotu. Ze země, která byla, díky rakousko-uherskému dědictví , zemí vyspělou, se stala během 40 let druhořadá, okleštěná entita, s morálně devastovaným obyvatelstvem.
muhlhaus
26. srpna 2010 • 08:12
Jo, co by si jezeďáci počali v 70. a 80. letech bez studentů VŠ, středních škol a dokonce žáků škol základních? (já jezdil na brambory, jednou dokonce asi v 5. třídě na sběr mrkve). Myslím, že dnešním "farmářům" takováto super-levná pracovní síla dost chybí. Možná by si mohli v zemědělství přivydělávat ti "chudáci" učitelé - o prázdninách je práce na poli dost (aby nemuseli složitě vymýšlet, co s 2 měsíci volna...).
jendai
26. srpna 2010 • 11:25
Nevim, proc tak posmesne o ucitelich? Jsou zakladem cele nasi vychovy (pokud nepocitame rodinu, ktera uz ovsem jistou dobu casto nebyva zakladem niceho) a tudiz vseho ostatniho (nazoru, kultury, atd.). Myslite, ze jsou za toto dostatecne ohodnoceni?
runningfox
25. srpna 2010 • 15:24
že v roce 2023 opět vyhraje volby pan Špidla. Doufám, že se dožije. I když jako maratónec by mohl, že? Akorát jste nenapsal, za jakou že stranu to stát povede. Abychom nebyli ještě překvapení. 2023 - to budou zase nějaké předčasné, né??
rob.spis
25. srpna 2010 • 12:04
Taky si myslím, že pan B. Doležal trochu uklouzl při kritice filmu Starci na chmelu. Jelikož ho neviděl, ani nemůže vědět, že sdělení toho filmu vůbec nespočívá v oslavě socialistické práce.
pepic
25. srpna 2010 • 08:50
tak to napište rovnou. Na brigádách jsem potkal hodně vám podobných. Stali se z nich později veksláci a kšeftaři všeho druhu. V druhé kategorii pak věčně nezaměstnaní.
Jinak brigáda byla spestřením školy a všichni se na ni těšili . Měla taky positivní vliv na školomety , kteří poznali reálný provoz podniku. Mladí si taky mohli vydělat , což dnes nejde, když dovýžíme ty úžasné gumové potraviny bez vůně a zápachu , (zato s perfektní reklamou) z EU
rob.spis
25. srpna 2010 • 11:38
Trochu jste nám upravil skutečnost, soudruhu. Ti co se vyhýbali práci, byli hlavně synové a dcery komunistických funkcionářů a z nich se rekrutovali ti veksláci. Byli to lidé, kterým všechno prošlo, rudo-zlatá mládež. A ten Váš "...positivní vliv..., ...reálný provoz podniku...". Že Vy jste tam agitoval a získával nové soudruhy? Vám podobných jsem zase já potkal několik.
jendai
26. srpna 2010 • 11:27
mladi si vydelat muzou kdykoliv - dnes vsak mnohem lip nez tehdy, pokud ale nejsou lini jako vsi;-)