Fotogalerie

Zpět na článek

Je vám vedro? Takhle jde klimatizovat bez elektřiny. Indičtí architekti oživili řešení ze starověkého Egypta

10 komentářů

píďalín
Teplo musí někam odejít, tohle je fyzikální nesmysl kterej funguje na stejmym principu jako ty podvodný odpařovače, přímo před tim máte pocit že to chladí, ale teplo nikam neodchází, takže to po čase logicky v místnosti jenom zvýší vlhkost a pocit vedra bude ještě větší.
Jaroslav Konvička
Nejsem si tak úplně jistý, zda má takováto klimatizace smysl, protože pokud jsem dobře pochopil funkci, jedná se o odpařovací klimatizaci, takže sice jsem schopen snížit teplotu v místnosti, ovšem na úkor značného zvýšení vlhkosti vzduchu, takže ve finále mám sice chladnější, ale o dost vlhčí vzduch, takže se za chvíli cítím jako v prádelně. Takže, dle mého, takové "z bláta do louže".
Pavel Fischer
Máte pravdu. Dají se s tím chladit venkovní, nebo otevřené prostory.
píďalín
@Jaroslav Konvička Ne, nejste schopen snížit ani tu teplotu v místnosti, protože teplo musíte někam odvést, nemůžete v místnosti odpařovat vodu a myslet si že se ochladí, ta pára co to teplo pohltila a odnáší ho tam zůstává, nic to neřeší. Celková bilance tepla je potom neutrální, ale kvůli vyšší vlhkosti máte pocit že je větší vedro než předtim.Vypařování odebírá teplo, ale tu vodní páru musíte zase venku zkondenzovat a předat to teplo venkovnímu prostoru a to bez kompresorovýho systému prostě nejde.
Bruno Jurečka
​Článek o bezelektrické klimatizaci je fascinující ukázkou, jak tradiční metody mohou inspirovat moderní řešení. Nicméně, pro ty, kteří hledají efektivní a ověřená řešení pro chlazení svých domovů či kanceláří, je instalace moderní klimatizace stále nejspolehlivější volbou. V Brně mohu doporučit firmu Encofa https://encofa.cz/, která se specializuje na prodej a montáž klimatizací.
Josef124
My nic takového nepotřebujeme. Máme dobře zaizolovaný dům, plastová okna s trojskly a rolety den a noc v systému KOMPLET z https://www.zebra-shop.cz/rolety-den-a-noc-komplet/ , takže přes den věechno zavřeme, zatáhneme a v noci zase všechna okna otevřeme a ono se to krásně samo vychladí. Za mě jsou klimatizace jen vyhozené peníze.
Joska Bureš
@Josef124 Pokud by přišla s vedry opravdová humidita od 80% nahoru, je i dobře zaizolovaný dům bez odsávače vlhkosti (což je vlastně AC) na houno.
Pavel Fischer
V paneláku to nefunguje.
Jan Mana
Naprosto stupidní článek o ničem :/ škoda času to číst.
Uživatel_5734171
@Jan Mana
"o ničem" je vaše reakce. Nechápu, proč se lidé vyjadřují tímto způsobem. Nějaká epidemie šestého pádu či co. "Fotbal je o běhání", "politika je o kompromisu", "článek je o ničem"...
Já si v článku informace našel, přijde mi to zajímavé, proto jsem si ho přečetl. A nepochybně si k tomu najdu další informace, tentokrát odborné a podrobné, protože mě to zajímá. Život je o informacích...)))))