Archív

Zpět na článek

Kulturální superstars

5 komentářů

petrf
26. června 2010 • 18:59
Jde o to, že mezioborové discpilíny by, podle mě, měli dělat lidé, kteří pořádně vystudují nějaký obor a pak vedou dialog s někým z jiného oboru, ne někdo, kdo vystuduje jako že od všeho trochu a pořádně pak neumí nic. A alternativa k mulit-kulti? No přece nebýt multi-kulti. V tom drsném podání, jaké pamatuju já, tahle teorie totiž tvrdě razila názor, že žádná kultura není principielně a v ničem lepší než ostatní, že jsou pouze rozdílné a navzájem se obohacují. A kdo s tím nesouhlasil byl automaticky rasista a zpátečník a vůbec fuj. Takový Enoch Powell byl ztělesněný satanáš. Termín brainwashing používám proto, že nebylo přípustné mít jiný názor, protože pokud jste chtěli prolézt do dalšího ročníku, museli jste mít ten správný názor - jako že Kipling je fuj imperialista a rasista, zatímco ideál byl ne-křesťan (ti taky všude na světě všechny jenom znásilňovali), pokud možno ne-Evropan (ti zas byli výhradně hnusní imperialisté), a nejlépe ještě s nějakou méně obvyklou sexuální orientací (protože jsou oproti "normálním" lidem jaksi nadpřirozeně emaptičtí a mimosmylově vyvinutí). Čili nešlo o studium a poznání, ale o ideologii, na které boužel spousta lidí zamrzla a pořád ještě leckde vládne.
vonrammstein
27. června 2010 • 18:40
Díky Vám za hlas rozumu.
fakov
28. června 2010 • 08:14
Takže vy jakožto kulturolog tvrdíte, že existují nadřazené a podřadné kultury? Tak to musíte mít z vašeho studia opravdu nějaká traumata...
petrf
25. června 2010 • 10:56
- z kraje 90 let nastoupil na VŠ, kde "kulturální studia" (promiňte, že to dávám do uvozovek, nějak mi to nejde pře klávesnici, trčí mi tam z toho ta angličtina), byl zrovně velký hit, i když můj dojem byl, že se to někdy zvrhávalo spíše do "multi-kulti" brainwashingu. Když jsem ale v ročníkové písemce napsal, že tento obor má velmi nejasně definovaný předmět studia a že se tam vejde všechno od historie po sociologii a že to je typický adept na mezioborovou disciplínu, kde se spíš uplatní někdo, kdo má vystudovaný (nebo se alespoň vyzná) v nějakém normálním oboru jako je sociologie apod., prolezl jsem jen tak tak.
fakov
25. června 2010 • 13:10
Mezioborová disciplína to samozřejmě je, podobně jako kulturní antropologie apod., ale na tom snad není nic špatného. Ale můžete mi jako vzdělaný kulturolog sdělit, jaká je alternativa k "multi-kulti"?