Komentáře

Zpět na článek

Švejkování a hospodářský zázrak

11 komentářů

rkkk
21. června 2010 • 15:28
Václav Klaus měl pravdu a kdyby Miloš Zeman nedupnul koncem devadesátých let na brzdu a naše hospodářství od té doby nestagnovalo, mohli jsme dnes být už daleko před zbytkem Evropy.
koroner
21. června 2010 • 16:15
To si děláte kozy, ne? Od té doby jsme naopka rostli. Jestli máte problém s chápáním, tak ani nedoporučuju koukat na grafy HDP, inflace, nezaměstnanosti, průměrných mezd, apod. Je zajímavé, že růst HDP začal až od roku 1999, a trval až do poslední vlády ODS (hold udávaná setrvačnost ekonomiky na opatření je 1-2 roky, a to sedí). Ale to není náhoda, tak je to vždycky.
rkkk
21. června 2010 • 19:21
Vycházím především z vlastních zkušeností a pozorování dění kolem sebe, protože statistické údaje jsou zkreslené, kusé a realita se v nich projevuje se zpožděním. Na začátku devadesátých let byly položeny pevné základy ekonomiky. Tehdy nebylo možné dohlížet na transformaci, protože komunistická strana dávala před rokem 1989 obzvlášť pozor, aby u policie a na všech soudech měla svoje lidi a protože vystudování práv a získání zkušeností trvá řadu let, neměl je kdo ze dne na den nahradit. Na transformaci neměl kdo dohlížet. Když k tomu přičteme lety totality zkaženou morálku celé společnosti, musí být každému jasné, že nebylo možné vše uhlídat. Bylo však důležité vytvořit systém svobodné tržní ekonomiky, která metodou evoluce sama sebe čistí. To prozíravě tehdejší architekti transformace odhadli a každý z nás jim za to musí být zavázán. Mohli se také snažit udržovat v chodu státní kolosy, pumpovat do nich dotace a vše tady na mnoho let zakonzervovat. To by bylo nejhorší možné řešení s mnohem větším počtem příležitostí k rozkrádání. Jediná chyba, kterou tehdy udělali, bylo přecenění inteligence mas, kdy kupónové privatizaci běžný majitel kupónové knížky nerozuměl. Nedokázali ani své kroky dostatečně srozumitelně obhájit před veřejností, takže museli předat koncem devadesátých let moc populistům, kteří vše sice nesmyslnými zásahy začali brzdit, ale naštěstí v té době již pevné základy zajistily rozvoj hospodářství samospádem a k úplnému zastavení to nestačilo. Teprve až mocná brzda Evropské unie začala působit zpomalování a základy rozvracet, takže se pomalu navracíme do výchozího bodu tuhé totality. Některé věci, jako třeba zákaz žárovek, kvóty na výrobu cukru nebo povinné přidávání biopaliv již komunistickou totalitu dokonce překonávají.
pepic
21. června 2010 • 14:43
Je v Česku dobré prostředí pro byznys?
Nemáme ze strany státu absolutně žádnou podporu, co se týče exportu, co se týče vytváření obchodních příležitostí. Řeknu to jinak: bývalý prezident Václav Havel řekl, že s Čínou nikdy. A jen co to pronesl, tak tam jela Angela Merkelová a domluvila tam kontrakt za dvacet miliard eur. Otázky lidských práv nelze spojovat s obchodem. Pokud to takto půjde, skončíme jako celý zbrojní průmysl. Když Havel jako takový idealista řekl, že zlikvidujeme zbrojní výrobu, opravdu jsme ji za dva roky v celém tehdejším Československu zlikvidovali. Za nás ale okamžitě začali dodávat Švýcaři, Němci, Francouzi, Rusové, Američané. Ti nás přitom školili, jak dělat občanská práva.
Mělo se privatizovat pomaleji a s podstatně větším rozumem. Sám jsem privatizoval několik fabrik, a když jsem tenkrát přišel na Fond národního majetku, tak jako poradci tam působili američtí studenti. Přijeli do Československa zhruba rok poté, co absolvovali školu, a radili, jak privatizovat. To byli lidi naprosto bez zkušeností...
koroner
21. června 2010 • 16:18
A to jako ten "zlý" Havel vydal nějaký dekret, kterým přikázal, že kašleme na zbrojní výrobu i na celou Čínu? Za takovéto věci byla v té době zodpovědná vláda...
rkkk
21. června 2010 • 19:50
Privatizovat pomaleji nebylo možné, protože existence státních a soukromých podniků pohromadě dělá velké problémy. Dám jeden příklad : Máte továrnu a obchod. Pokud jsou oba podniky státní, nakupuje obchod u továrny, nikomu nezáleží na kvalitě, ale vše tak nějak funguje. Ale když je obchod soukromý a továrna státní, okamžitě nákupčí z obchodu šoupne do kapsy něco člověku, který má v továrně na starosti prodej, ten mu zboží nechá pod cenou a už je tu cesta, kudy se továrně ztrácí peníze. Ta tu předtím nebyla. Tohle je v určitých ohledech ještě horší, než když je vše státní. Takže vše je nutné převést do soukromých rukou s maximální rychlostí a najednou.
damigo
21. června 2010 • 14:32
Komunisté vyměnily politickou moc za hospodářskou!!
muhlhaus
21. června 2010 • 13:09
dle německých politologů nevím, ale kromě čtení novin při Havlově proslovu jsem žádný příklad švejkování v článku nenašel. Rozhodně nepovedená privatizace s tím nic společného nemá. K p. Bervidovi se navíc asi do Německa nedoneslo, že rozpad Československa byl přáním ne našich Václavů, ale Mečiara, Čarnogurského a vůbec Slováků. Ti sice mluvili o ochotě zachovat společný stát, ale za cenu jakési volné konfederace, která by byla naprosto nefunkční.
panna
21. června 2010 • 11:55
Autor příspěvku dlouhodobě nerespektoval pravidla diskuse.
koroner
21. června 2010 • 16:21
To já tu píšu už tak 2 roky, že šlo o tzv. "privatizační puč". Největší nulu ze všech udělali ministrem financí (pak ministerským předsedou a nakonec prezidentem), a pěkně to rozjeli. Škoda jen, že nejsou dopočítané schodky rozpočtů podle ESA95 i před rok 1995, všichni byste se sakra divili. Nejhorší bolševici jsou modří