Komentáře

Zpět na článek

Těžká zkouška ODS aneb ztráta dominance

13 komentářů

petr.k
31. května 2010 • 13:25
Na západ od našich hranic mladí lidé většinou volí zelené, pirátské, sociáldemokratické a jim podobné partaje, které jsou alternativou tradičních konzervativních křes­ťansko­demo­kratic­kých stran, jimž dávají zase hlasy starší občané přesně podle výstižného úsloví: kdo nevolí do 30 levici nemá srdce, kdo nevolí po 30 pravici nemá rozum. U nás je tomu naopak: mladá a střední generace volí spíše pravici a starší dává své hlasy levici. Znamená to, že naše mládež nemá srdce a starším chybí rozum? Jak je možné, že mladí lidé, kteří komunismus nezažili vůbec nebo jako žáci 1.stupně základní školy volí pravici stejně jako jejich předchůdci v 90. letech? Důvody jsou prosté: 1. Ani po 20 letech stále ještě nejsme standartní demokratickou zemí 2. Mladí uvěřili slibům ODS a TOP09, že budou snižovat deficit a nečeká nás pod jejich vedením bankrot jako v Řecku. Stejně tak uvěřili jejich předchůdci v 90. letech, že Václav Klaus postaví naši ekonomiku na nohy a teprve až se provalily korupční skandály kolem privatizace tak se voličské preference přesunuly směrem k ČSSD. Dosáhnout vyrovnaného rozpočtu nebude přitom vůbec jednoduché, zvláště když bez bulvárního novináře Radka Johna neschválí ani jeden zákon. Všichni zodpovědní lidé souhlasí s tím, abychom se nezadlužovali, ale nikomu se nelíbí když mu někdo sahá na pěněženku - ať už je to nezaměstnaný, zaměstnanec, živnostník, zaměstnavatel, lékař, policista, právník nebo poslanec, každý komu hrozí zmrazení nebo dokonce snížení platu si myslí, že by postižený měl být někdo jiný, hlavně ti pánové "nahoře", ale těm se taky nějak nechce si utahovat opasky, avšak právě oni by si měli vzít příklad z prvorepublikového ministra financí Aloise Rašína, který chodil v ošuntělých šatech s tím, že když chce po lidech , aby se uskromnili, tak jim on musí jít příkladem. Každé snížení deficitu přinese občanům snížení životní úrovně, protože na radikální řešení jako je legalizace prostituce nebo drog u nás není politický konsenzus.
kovarik
31. května 2010 • 11:50
Výraz "utrpět vítězství" je běžně používaný výraz a kdo mu nerozumí, ten je prostě ....ááále nic ....
sedlakjura
31. května 2010 • 10:44
K žádnému "nonsensu" nedošlo. Všichni průměrně všeobecně vzdělaní lidé vědí, že pojem "utrpět vítězství" se používá naprosto běžně a už hodně dlouho. Nejvíce, samozřejmě ve sportu, zvláště pak ve fotbale a v hokeji. K "utrpěnému vítězství" dojde vždy, když mančaft hraje hov.no, a i když, shodou různých okolností, zvítězí, místo radosti by se měl spíše stydět.
Takže jsem přesvědčen, že ani pan Pavel nemá tak úplně pravdu. Paroubek získal vítězství Pyrhovo. "Vítězství" i když těsně druhá, spíš utrpěla ODS. Protože ta dělala téměř vše pro to, aby se ve svých volebních výsledcích dostala někde těsně nad komunisty. I když "hrála hov.no", bude sestavovat vládu.
renatamax
31. května 2010 • 06:21
Oni snad i ti obyvatelé Chánova a Matiční soudruhu Rokovi nevěřili,. a pochopili, že i lež má své hranice, což vedení ČSSD nedokázalo.
pavel.p
31. května 2010 • 05:02
Ještě mnohem větší vítězství teď "utrpěl" každopádně Jiří Paroubek.. na tom příkladu už by to mohlo být jasnější, což?..
viva84
30. května 2010 • 21:23
Pane Cvrčku, hned v první větě jste se asi ze samé radosti nad politickým vývojem dopustil nonsensu. Vítězství se neutrpí, ale utrží. Tak si to opravte
pavel.p
31. května 2010 • 04:38
Aaa zase jeden z těch typů, který nerozumí dvojsmyslům.. ODS tehdy získali těsné vítězství a koaličně vytvořili vachrlatou většinu.. proto se může tohle vítězství s lehkou nadsázkou označit klidně i jako "utrpěné".. A tak to autor bezpochyby myslel..

Na apríla určitě opravujete autory článků, kvůli věcným omylům v textu, ne?.. Škoda, že se smysl pro humor nedá operativně implantovat, snad příště

Já jsem třeba "utrpěl" ekonomické vzdělání, proto bych si musel stříbrnou kulkou prostřelit hlavu, než bych zvolil jakoukoliv levicovou stranu. (je věta, kterou běžně používám..)
viva84
31. května 2010 • 07:43
Nevím, jak to autor myslel, vidím, jak to napsal.
Vy jste aspoň dostal příležitost pochlubit se svým ekonomickým vzděláním a politickou orientací. Hezký den pane pp
ferdabrablenec
31. května 2010 • 12:33
haha ... a ono ODS, TOP nebo VV jspu pravicove strany ?! to je mi ale novina....najdete si definici pravicove strany, vy srandisto
vonrammstein
30. května 2010 • 20:39
Kdo je to, ten Líd občanských demokratů?