Komentáře

Zpět na článek

Kdo chce psa bít ...

3 komentářů

makataman
14. května 2010 • 18:14
zase vytáhl do boje, vyhrožuje, pořvává a vůbec všelijak hraje na předvolební notu, ale jsem zvědavý, jak to udělá, aby zbavil slovenské Maďary/maďarské Slováky občanství. Podle jejich Ústavy totiž nelze zbavit nikoho občanství proti jeho vůli.
Ostatně, celá tahle atrakce je dost zmatená a sami Maďaři, žijící na Slovensku, ji příliš nefandí.
muhlhaus
14. května 2010 • 15:13
Mě to zas jak taková obludná blbost nepřijde. Kdo má dvojí státní občanství? Asi většinou bývalí emigranti, kteří odešli v období komunismu a pak se zase vrátili nazpátek. Což není jistě případ Rumunů ani Slováků. Proč by měl mít někdo občanství zároveň maďarské a slovenské, mi není příliš jasné, zvlášť když jsou obě země v EU.
emery
15. května 2010 • 13:51
Autor článku by se měl chytit za nos a ohlédnout se do relativně nedávné historie: když takový krok zvažoval Hitler ve vztahu k ČSR, bylo všude u nás plno řevu, a pak za protektorátu de facto taková úprava skutečně platila, a to jednoznačně k české škodě. Není mi tedy jasné, proč by si Slovensko mělo nechat líbit takový jednostranný krok, bez ohledu na členství v EU vlastně podřizující část jeho občanů cizí jurisdikci (v tomto případě Maďarska jako nezávislého subjektu mezinárodního práva). Vzhledem ke zřejmé rozdílnosti a specifikům národních zájmů obou zemí by jistě přijetí druhého občanství v tomto případě zavdávalo příčiny ke spekulacím o možné velezradě a navíc princip dvojího občanství nemá ve zdejší právní historii - pokud je mi známo - precedens.