Komentáře

Zpět na článek

Manifest proti vysokým daním. Přidejte se

58 komentářů

pusahi
16. dubna 2010 • 09:54
A propos- tyto černoty a nikoli legální pracovní smlouvu Vám zase nabízejí lidé, jejichž pohled na věc Vaše výzva hájí. (ale protizákonné je tyto nabídky ve slabé chvilce přijmout!)
Z toho vyplývá, že o jejich osud obavy nemám, oni se NIKDY nedají zákon-nezákon, jsou tak schopní, že jim právě teď Ústavní soud přiznal diskriminaci ve výpočtech důchodu, zatímco nám chudým Nečas arbitrárně snížil dávky z 4 400 na 3 126, podmínil spoustou nesplnitelných podmínek, prodloužil legálně odpracované roky na důchod na 35 let, a to není konec reformy a už se mu nelíbí rozsah a stanovování náhradních dob pojištění atd.
Takto jsme si to v listopadu nepředstavovali. A já to napříště budu vidět také jen a jen ze svého úhlu pohledu.
Ani Vaše výzva mě vzhledem k Vašemu tendenčnímu zaměření časopisu nepřekvapuje, a proto se musíte spokojit dalších 20 let beze mě, kdo ví- třeba si jednou zkusíte i Vy, co to je být na dávkách či marně vyžadovat pracovní smlouvu. Má-li někdo námitky, sms 732797441, jinak Vás moc zdravím, "přátelé..."!
pusahi
16. dubna 2010 • 09:52
Výzva Reflexu na téma nezavádění vyšších daní pro příjmy nad 10000kč/měs. je jen dalším z celé řady věcně se tvářících názorů , kterých jsem za 20let slyšel od dobře situovaných lidí nespočet a které mají jedno společné: jednostranný pohled na věc pouze ze svého úhlu pohledu, tvrdě hájící jen a jen svůj zájem. Ve 20 letech (v r.1990) jako nadšený "listopadový" student VŠ jsem na to možná slyšel, ale dnes je mi 40let a mnohé jsem pochopil. Tito lidé budou mít vždy málo, vždy je budeme muset chápat a vždy si najdou na vše účelovou argumentaci, zahalenou do objektivnosti. Přes mou snahu nepatřím k těmto schopným, kteří dosahují těchto závratných platů a poznal jsem jak práci s těmito lidmi, tak i nezaměstnanost. Jako mí šefové bez výjimky mi nikdy nedali víc než museli ze zákona- ani to ne- a vždy na mých pracovních výkonech parazitovali. Proto už vím způsob, jakým se těchto příjmů dosahuje a co si představují pod pojmem být schopný. Takovou míru svobody vždy budu potírat a na přeschopné nadlidi nevěřím. Díky těm všem nebudu mít odpracováno legálně počet let na důchod, a až si oni budou válet šunky na Maledivách, já budu stále pracovat ( a pokud u nich, tak určitě zase načerno). A to ještě důchodová reforma není u konce, tentokrát díky jejich lepšímu já v podobě hajzlů z ODS, kteří alibisticky radí lidem v nouzi, jak se z ní dostat naučením angličtiny, když ani neumí dobře česky, jak si spořit na důchod, když jim platy nestačí ani na běžné výdaje atd atd.
Na rozdíl od Vaší výzvy si nemyslím, že náš stát je již teď dostatečně solidární ( podpora v ČR-300 euro, ve Fr- 1 300 euro), přitom tito majetní lidé solidárně těží z nižších cen, z levné pracovní síly, a přesto si stěžují, že jejich min. stotisícový plat je jen průměrným na Západě (ale sociální dávky jsou dle nich dostatečné). Nemluvě o tom, do jakých situací až nelegálních se při pobírání dávek a přivýdělcích načerno- neboť jinak to nejde!- dostáváte. A propos- tyto černoty a nikoli legální pracovní smlouvu Vám za
tobiaska
13. dubna 2010 • 10:31
To je mně líto, že pisatel článku má kolem sebe jen trikaře a švindlaře a podrazáky. To se pak nedivím, že v poctivou práci nevěří. Taky znám ty nepoctivé, ale nehodlám k nim házet do jednoho pytle ty, co prostě "pracují". A taky nehodlám přestat věřit v něco a v někoho poctivého, protože pak to můžeme zabalit, říct, že stejně to je vše špatně, ať nám vládne kdokoli.
Ano souhlasím, třídní nenávist v jakkékoli podobě se nemá hlásat, ani ji z článku necítím. Ale pokud jsem alespoň něco pochopila z dějin, tak si myslím že: třídní nenávist se vyvolává v případě, kdy je potřeba lid rozdělit a nad nimi pak" panovat", samozřejmě za sliby jedné straně. Jedna strana bude tu nenávist v sobě živit, druhá strana samozřejmě taky, ale co udělá? V našem případě boháčů asi 3 varianty - zůstat a dál jen pracovat, nebo odejít jinam, třetí skupina těch nepoctiváků dál zůstane, vyhne se daním a bude dál spokojeně parazitovat na všech nás. Těch bude asi většina..... Na kom to placení zůstane? .......
Sledujete pořady jako třeba Reportéři v pondělí večer? Krásná ukázka, jak se chovají úředníci, politici, jak jim vše projde? Nikdo za nic nenese odpovědnost? Jak mizí peníze dp černých děr? Hned by bylo na daně a jiné věci. Zřejmě bychom museli vyházet 3/4 parlamentu, magistrátu apod. protože ať už leví nebo praví, všichni jsou propojeni a všichni inkasují.
A teď otázka - kdo s tím co udělá.......?
volodja
12. dubna 2010 • 14:22
Cituji z manifestu: "Je i zřejmé, s jakými pocity lidé v naší zemi sledovali případy rychlého zbohatnutí, jež svým provedením urážely smysl pro spravedlnost". Pokud například probírám okruh svých spolužáků a známých, skutečně jich několik po revoluci výrazně zbohatlo. Nikdo z nich žádnou vysloveně kriminální činností, ale bez výjimky všichni tím, že našli nějaký trik, švindl či podbabu, v horším případě podraz. Tím chci říci, že nikomu z nich se to nepovedlo tou tak vynášenou a opěvovanou "poctivou prací". Takže se nedivme dnešní frustraci těch, kteří si dlouho mysleli, že se lepšího postavení domohou pílí a přičinlivostí. A tomu zcela logicky odpovídají i volební preference.
klapaciuss
12. dubna 2010 • 11:08
Proti nepřijatelné levicové třídní nenávisti nelze bojovat hlásáním pravicové třídní nenávisti. Bohužel tento manifest se snaží právě o toto. Duch nadřazenosti z něj přímo čiší.
klapaciuss
12. dubna 2010 • 11:19
Mimochodem, progresivní zdanění bylo v ČR platné po celé období vlády Václava Klause. A bylo mnohem progresivnější než si dnes dovolí kdokoliv jen navrhnout. Chtělo by to méně hysterie a více racionality.
suvi
9. dubna 2010 • 11:59
Již po několikáté čtu v Reflexu článek, který částečně opírá svou argumentaci o výši průměrného platu (4000 Euro) v Německu. Zajímalo by mě, z kterého zdroje tyto údaje jsou. Nemohl by autor tento zdroj uvést? Nějakou dobu jsem tam žil a v tamních novinách jsou uváděny zhruba o třetinu nižší průměrné platy. Nejvyšší příjmy mají v bankovnictví, kde by se dalo úspěšně pochybovat o té prospěšnosti, ale jinak s článkem ve většině souhlasím. Průměrné platy ve výrobním sektoru a službách v Německu za rok 2008 najdete zde http­://www­.sued­deut­sche­.de/job­karri­ere/­368/46­2980/t­ext/
suvi
9. dubna 2010 • 12:01
omlouvám se, je to o čtvrtinu
up.challenger
8. dubna 2010 • 13:24
-stát nesmí bohatým lidem zvyšovat daně. Měl by ovšem zajistit, aby vůbec nějaké daně platili. Tak, či onak, ti skutečně bohatí stejně podnikají prostřednictvím daňových rájů, zůstávají vyčuránci, kteří by do svých nákladů nejraději zahrnuli i své soukromé nákupy, včetně např. vložek, toaletního papíru a dětských hraček. Zisky tito výtečníci nevykazují téměř žádné, finanční úřady by se měly vlastně podivovat nad tím, z čeho takoví podnikatelé vlastně žijí... Zaměstnance zaměstnávají buď načerno,anebo za minimální mzdu, zbytek jim, nezdaněný, dávají na ruku. Nyní se navíc objevila další novinka, majitelé firem (povětšinou voliči ODS), kteří nemají pro své zaměstnance práci, požadují po státu, aby těmno zaměstnancům vyplácel mzdu!
Tento nestydatý, pohříchu komunisticko-socialistický požadavek má ovšem svůj vzor v sousedním Německu, kde je možné "dojit" stát mnoha různými způsoby. V Německu je ovšem úplně jiná platební kázeň u daňových poplatníků. U nás by všichni jen brali, přispívat do státní kasy nechce nikdo. A stát neumí vybírat daně, a je úplně jedno, kdo je právě u kormidla, jestli rudý, modrý, nebo zelený-všichni podléhají lobbystickým tlakům.
tobiaska
7. dubna 2010 • 21:52
Považuji za nutné se přidat k diskusi - mám totiž známého"boháče", kterého je potřeba zdanit. Ač to pro někoho bude znít jako pohádka, je to tak - z obyčejného správce programu se postupně během deset let vypracoval do nejvyššího managememtu. Má rodinu, takže vím, kolik času a úsílí ho to stálo a stojí! Je pilný a ač to asi někomu bude k smíchu (hlavně lenivému, který jen nadává) i poctivý, vždy chce odvést nejlepší práci, aby si za ní mohl stát.
Při tom všem dokáže být i dobrý manžel i otec (vidíme se s nimi dost často) a hlavně je stále slušný. A to nemluvím o zdraví, samozřejmě se to odrazilo.
Proč proboha všichni posuzují boháče podle našich neslavných politiků, proč nemůže být takových mých známých víc? Stále se hledí na veškeré ty nekalé obchody, ušlé zisky, ale tihle lidé to stejně udělají tak, aby ty daně neplatili! Takže to opravdu zůstane na těch, kteří se hold dobře učili, mají zájem se stále vzdělávat, jsou aktivní, nečekají, co jim stát nadělí.

I já to vidím, jako nebezpečný jev - rozpoutat nenávist, štvát lidi proti sobě. Ať si každy zamete před vlastním prahem a podívá se do víc do sebe - co udělal, co mohl udělat a HLAVNĚ CO NEUDĚLAL.
Mám pocit, že myšlení z dob minulých je hluboce zakořeněno a bude ještě dlouho trvat, než se vše "spraví".
I my říkáme synovi, uč se, poznávej, chytří lidé jsou sami o sobě bohatí, ale začínám mít pocit, že ho budeme muset vyslat "do jiné země", kde "nenávist a svár" opravdu nejsou.

Pokud zvýšit daně, tak nejdřív zajistit, aby platili opravdu všichni skuteční boháči - jak se stanovuje hranice? Aby daně šly tam, kde je potřeba, protože po zdanění všech boháčů můžeme třeba opět zjistit, že to zase nestačí, co nebo kdo přijde na řadu pak?