Fotogalerie
Jak se žilo v Praze před revolucí? Unikátní fotky ukazují město očima západního turisty
33 komentářů
Alois Rudý
2
Jo to bylo v době, kdy ženy v některých státech USA ještě neměly volební právo. Ale na druhé straně v řadě měst USA už to tehdy vypadalo hůře než dnes u nás třeba v Chánově.😉
Jóža Oltec
0
@Alois Rudý Ale to víš že jo, rudý Lojzo. Zase opilý hned po ránu?
Jako pražák jsem si užíval procházky Prahou, kde bylo málo turistů a Karlův most byl oproti dnešku prázdný. Nicméně Praha byla, jako všechny města šedá, až smutná. Ekonomický úpadek, kterým jsme za totality prošli byl dobře znát i na ulicích a to nejen Prahy. Dnes je město mnohem krásnější, ale plné turistů, což ovlivnilo i počet mých procházek po centru.
Mirek Dušín
Strávil jsem v Praze rok a půl (1974-76) na stavbě Motol. nemocnice po vojně a Praha mi přirostla k srdci . Mladý , bez starostí jsem objevoval krásy atd . Metro bylo nové , čisté , bez somráků a bezdomovců a kdejakých .íčovin ... Automat Koruna , 5P , Sektpavilon a pod. Sparty za 8 , tvrdé za 10 , buřtastánky na Václaváku ve tři v noci voněly po spáleném oleji , no nádhera ...
Mě se ta stará, polorozpadávající se Praha líbila víc. Teď už je to takový turistický Disneyland. Škoda, že to nezůstalo někde na půl cesty - opravené domy, kde se bydlí a žije a bez davu turistů. No ale, to je takové nereálné snění... 

Na snímky jsem se rád podíval; jsou zajímavé. Ale že autorem byl "talentovaný fotograf"... to jsem z nich nevyhleděl. Jsou to úplně normální fotky z té doby. Cvak-cvak. (Abych byl ve své připomínce konkrétní: často uřezané kusy aut a lidí, motivy posunuté příliš nahoru a mnoho asfaltu pod nimi, a tak podobně. Možná ale, že se autor talentovaným fotografem posléze stal.)
Tato doba v Praze tehdy byla ta nejhezci v mem 82 letem zivote.
Tehdy jsem pracoval od r. 1966 coby chirurg na Bulovce a pred 50 lety jsem illegalne emigroval na vodnich lyzich a byl za to odsouzen k trestu odneti svobody na 1 rok ( in contumatiam).
Tehdy jsme vsichni drzeli spolu, tahli za jeden provaz a tajne nadavali unisono na komunisty.
Po me emigraci jsem nekolikrat objel cely svet a byl m.j. 2x na Tahiti (Papeetee, Moorea a Bora Bora) 2x na Hawaii( jen Oahu) , 1 rok jsem pracoval jako lekar u Flying Swiss Ambulance na Maledivach , byl asi 40x v Lissabonu etc. ale nejkrasnejsi doba v mem zivote byla prave ta leta v Praze po valce a nejkrasnejsi dovolena v r. 62 na Zlatych Piskach v bulharsku ve stanu s asi 30 palandami a 2 denni cestopu vlakem kde ani zachody nefungovaly a my spali na zemi.nesrovnatelne s pozdejsimi Hiltony, Sheratony , Marriotty etc. ale bylo to nejhezci.
Na tech fotkach zobrazena stara auta , byla vsak v Praze i tehdy coby zajimave archaismy.
Naprosta vetsina byly prave nove Trabant , Skodovka Felicia etc..
Tehdy jsem pracoval od r. 1966 coby chirurg na Bulovce a pred 50 lety jsem illegalne emigroval na vodnich lyzich a byl za to odsouzen k trestu odneti svobody na 1 rok ( in contumatiam).
Tehdy jsme vsichni drzeli spolu, tahli za jeden provaz a tajne nadavali unisono na komunisty.
Po me emigraci jsem nekolikrat objel cely svet a byl m.j. 2x na Tahiti (Papeetee, Moorea a Bora Bora) 2x na Hawaii( jen Oahu) , 1 rok jsem pracoval jako lekar u Flying Swiss Ambulance na Maledivach , byl asi 40x v Lissabonu etc. ale nejkrasnejsi doba v mem zivote byla prave ta leta v Praze po valce a nejkrasnejsi dovolena v r. 62 na Zlatych Piskach v bulharsku ve stanu s asi 30 palandami a 2 denni cestopu vlakem kde ani zachody nefungovaly a my spali na zemi.nesrovnatelne s pozdejsimi Hiltony, Sheratony , Marriotty etc. ale bylo to nejhezci.
Na tech fotkach zobrazena stara auta , byla vsak v Praze i tehdy coby zajimave archaismy.
Naprosta vetsina byly prave nove Trabant , Skodovka Felicia etc..