Historie

Zpět na článek

Velký kormidelník, který zabil desítky miliónů lidí. Před 130 lety se narodil Mao Ce-tung

5 komentářů

Uživatel_5542819
27. prosince 2023 • 18:54
A koľko miliónov životov majú na svedomí kráľovské rodiny v Európe vo svojich kolóniách ? To nebola genocída ? Mao je oproti nim amatér a už sú na nich sankcie EÚ a už im zabavili majetok ? Nie, prečo ? Vražda je vždy vraždou !
Richard Šebesta
26. prosince 2023 • 15:24
Když byla v roce 1949 byla vyhlášena ČLR naši soudruzi začali taky plácat,že nyní už nic nestojí v cestě tomu aby byl vybudován socialismus na celém světě. Jenže místo aby se ten jejich systém posílil opak byl pravdou.Autor zde nepíše ale někteří historici tvrdí,že Stalin Maoce-tunga neuznával. Pragmaticky ho potřeboval v Koreji,kde významně pomohl,ale jinak se baťuška Stalin považoval za prvního komunistu na světě a v Maovi viděl spíše konkurenci. Koneckonců když Stalin zemřel vztahy mezi SSSR a ČLR nikdy nebyly nijak vřelé. Čína nebyla členem VS protože dva kohouti na jednom smetišti být nemohou. Jak autor správně píše Mao považoval sovětský systém za pomalý a rovněž v mezinárodní politice se neshodli s výjimkou podpory Vietnamu proti USA v 60.a 70.letech.Např. Mao odsoudil agresi VS do ČSSR a utužil natruc
vztahy s Rumunskem a Albánii jež měly být v sovětské zóně vlivu. Roztržka v roce 1969 byla už jen vyvrcholení oněch sporů a také sovětská agrese do Afganistánu se v Číně nesetkala s podporou.Rozdíl mezi Čínou a SSSR je také hlavní že v SSSR komunistický režim padl díky Jelcinovi a Gorbačovovi a v Číně se komunisté drží u moci dodnes byť i oni udělali reformy.
Avatar - Novák Vladislav}
Novák Vladislav
26. prosince 2023 • 14:45
Velký kormidelník má na svědomí několik desítek milionů lidí?
To není žádná tragédie, to je podle soudruha Stalina pouhá statistika.
Uživatel_5542819
27. prosince 2023 • 18:56
@Novák Vladislav Koľko miliónov majú na svedomí Briti ? To je samozrejme niečo iné, chudobných vraždiť sa smie !
Avatar - Novák Vladislav}
Novák Vladislav
27. prosince 2023 • 19:16
@Uživatel_5542819
A v USA bijou černochy, že. Nepochybně mají Britové a jiné národy historicky velké počty obětí; nikdy se však nemohou rovnat velkému čínskému kormidelníkovi a sovětskému diktátoru Stalinovi. Miliony obětí, ne cizích národů, ale svých vlastních soudruhů mají tito komunističtí diktátoři na svědomí (kdyby nějaké měli) během několika desítek let. Pro jistotu opakuji znovu; ne za staletí, ne cizí občany, ale vlastní obyvatele tito diktátoři vraždili aniž by hnuli brvou.
Pobere to váš rozum? Nebo ještě ještě nemáte občanský průkaz, takže se vám takových informací nedostalo? Kolik je vám let?
Já jsem 70+ a vy?