Komentáře

Zpět na článek

Evropa nám zakázala vyvážet alkohol. Je to další hysterická reakce?

10 komentářů

pooch.ledog
22. září 2012 • 19:29
ze tohle opatreni nadela silene moc skody. Nerikam, ze je uplne nejlepsi. Ale jak sam rikas, berou z Makra...ale co to Makro? Co kdyz nekdo neco vzal za lepsi cenu. Hele, jako clovek ktery uz dost videl a prave v tehle oblasti si fakt NEDELAM iluze. Kopnu ted do vlastnich rad, ale napr. v tech hospodach se fakt nekdy dely neskutecny veci.....hlavne kdyz to stalo malo a vydelalo se na tom. Prave proto si myslim, ze si vlada asi rekla, zatrhneme to proste plosne. To ale nemeni nic na faktu ze to proste pohnojili a zanedbali. Je-li to tak spatny, jak se ted rika, ze to fakt jede uz roky, tak je to otresny skandal a vina za to vsecko co se stalo pada hlavne na ty, co se vybodli na kontroly. Bodejt by se pak nesirila falesna vyroba alkoholu, kdyz tem lidem v podstate nic nehrozilo a lidi to od nich radi kupovali s tim, ze aspon neco usetri.
Nemuzu za to, ale nejak mam pocit ze tohle nam nastavilo zrcadlo do kteryho je na nas, jako narod, docela nehezky pohled. Sorry, ale cast viny je i na strane konzumentu kteri chteji veci az moc levne (ja vim, nejsou prachy) a jsou ochotni do sebe naprat kdeco. Na to pak spoleha ten, kdo alkohol prodava i ten, kdo ho dodava. Meli bychom zbrzdit a nelit (a necpat) do sebe kdeco. Kvantita by nemela vitezit na kvalitou. Mne je tedy uplne jedno, co se deje s tvrdym alkoholem, neb to nepiju (a kdyz uz, tak leda nejakou opravdu dobrou whiskey, nejlepe z Hebrid, a to stejne jen tak 1-2 panaky, slivovice taky docela malo). Ale v zasade si myslim, ze pokud si jde clovek nekam koupit piti, jakkoli levny by bylo, a to na misto, ktere k tomu ma povoleni, tak nemuze nastat takova situace jaka je ted. Aby z toho lidi slepli ci umirali.
Co me muze vazne ''rozesmat'' je kdyz si vzpomenu jak se hygiena mohla potento jek kvuli tomu ze si jeden muj zamestnanec dal do lednice, kde bylo jidlo pro hosty taky kousek sve svaciny z domu. Ale tady se v klidu prodavalo kdovi co, a jak dlouho...kde byli, pani kontrolori cely ty roky?
sendyman
22. září 2012 • 20:17
No jasně, historek z oboru máme oba přehršel, ale to sem nepatří, i když vo tom to je. Honěj lidi za prkotiny a zásadní věci jim "unikaj"...
Já bych ovšem "Čecháčky" moc nevinil. Zrovna asi předevčírem dávali na Discovery Channel (a vzhledem k tomu, že mají jistě dost dlouhodobou uzávěrku, co se bude vysílat, tak to nevidím jako provokaci, ale sranda to je! ) pořad o pokoutním pálení whisky ve Virginii. Taky to tam je, jako asi všude na světě.
Ostatně, minimálně na Moravě, v rámci ČR, to tak bylo vždycky, po staletí, v menší míře určitě i v Čechách. Ale pro sebe a pro známý (nejspíš proto tam nikdo nepřidával metyl, maximálně ty začátky a konce s vocasem měli "pro Pražáky" ) . Nikdy to nešlo do distribuce. Teď (a už dlouho) to jde, ne z domácích, byť pokoutních pálenic, ale z "velkovýroby". Tak kde je vina? Těch, kdo to pijou, nebo těch, kdo jsou placený z daní za to, aby to nebylo a přesto se to děje?
pooch.ledog
22. září 2012 • 21:31
No tak rekla bych, ze nejak ocurat zakony se snazi lidi uplne vsude. Rozdilna je jen mira toho co se snese a co uz ne. Ja teda rozhodne si o nas jako narodu nemyslim tolik zlyho jak se nam to snazi mnozi lide namluvit. Halt vsude je neco a i v te historii bylo. Ale co se tyce toho piti, tak faktem je, ze my jsme opravdu zvykli pit i takovy ty patoky a la vodka kdovi odkud apod. To teda sorry, ale tohle se venku nepije...(nahradou je snad levna brandy, apod. ale i to je porad lepsi zbozi).
sendyman
22. září 2012 • 10:43
Jednak víme, jak dopadla ve 20. a začátku 30. let v U.S.A. (zvýšení konzumace a navýšení zločinnosti), druhak nic neřeší, jen škodí - jak nám, občasným každodenním pijákům , tak ekonomice. Božkov a Becherovka to asi ustojí, ale co ta spousta malých a slušných výrobců? A kdo se bez alkoholu neobejde, ten si najde nebo vytvoří alternativní zdroje, a bude hůř, stát ztratí kontrolu a zdroje peněz. A jak takové "alternativní zdroje" vypadají, vidíme dnes. A na to stačí jen zvyšování daní, ne úplný zákaz. Stát má nechat zodpovědnost na lidech - totiž informovat o nebezpečí a soustředit se na omezení (zlikvidovat to nemůže nikdy) dovozu a výroby pančovaného alkoholu, nikoliv na legální prodej plošně. Ta spousta policistů, hasičů a hlavně hygieniků (je to hlavně jejich práce, ve všední dny, nejen ve dnech "krize"), co procházela a prochází legální prodejny a bary, kdyby se dávno dřív soustředila na nelegální trh, mohlo být všechno dneska jinak...
A dnes mě ve zprávách dostal nějaký mamlas z Celní zprávy, nebo tak nějak, že prej na to dosud "sr.ali" z toho důvodu, že prý neměli "informace o tom, že by alkohol obsahoval smrtící látku". Do***, to snad není jejich starost, ne? Mají se starat o nelegální dovoz, ať už čistý, nebo špinavý. To ostatní je už věc jiných složek.
A reakce EU samozřejmě hysterická je - kdyby si zjistili podrobnosti, tak by věděli, že to není problém již výše dvou zmiňovaných, ale ani jiných kvalitních výrobců. To se dá poměrně lehce vyselektovat, odkud nebezpečí hrozí. Vláda je vůl a EU taky.
sendyman
22. září 2012 • 10:45
"správy", sakra!
pooch.ledog
22. září 2012 • 18:21
Popravde receno nechapu, proc lidi porad srovnavaji tenhle zakaz prodeje NEKTEREHO alkoholu se vseobecnou a uplnou prohibici z minuleho stoleti v USA. To jsou prece dve naprosto rozdilne veci, navic byla kazda nastolena z uplne jinych duvodu. Soucasny zakaz v CR neni prohibice jako takova, je to jen bezpecnostni opatreni protoze lidi jsou bohuzel trubky a nedaji si rict po dobrem. Ne ze bych byla nejaky velky fanousek tehle vlady (nebo tedy vubec nejake) ale co vlastne mela delat...nezakazat to tak se to svinstvo v pohode prodava dal. Jasne, lidi by meli mit rozum, ale maji ho? A kdyz by to teda vlada nechala tak, bude se zase rvat proc se neco neudelalo. Jak kdybychom to neznali.
Vetsi pruser je ze timhle opravdu spousta podniku ztraci trzby a tim padem lidi praci.....navic je to fakt mezinarodni ostuda. Stat, ktery nedokaze ucinne potirat vyrobu alkoholu na cerno a jeste k tomu se stane takovyhle maler. Ted teda fakt vypadame jako ten povestny divoky Balkan.
Vubec jsem nemela tuseni, ze se u nas tak kseftuje s chlastem. Myslela jsem, ze tohle jede spise v cigaretach a co se piti tyce, jde spise o lidi co pali nacerno slivovici. Je-li tomu tak, jak se ted dozvidam, tak je to skandal. Tohle prece muselo jet uz roky a jak to, ze si nikdo nevsiml? To se zase nekteri pekne napakovali, co. Je mi vazne nabliti z toho ceho vseho jsou lidi schopni. Dneska je to fakt vsecko jen o prachach, nic jinyho nema vyznam. Hnusnej svet.
pooch.ledog
22. září 2012 • 18:24
Jo a co se tyka te EU, ne ze bych mela zajem s nima drzet basu, ale nejsem si tak jista zda je CR schopna zajistit vyvoz jen toho legalniho alkoholu. Kdyz ted vidime ze uplatni jsou patrne u nas uz vseci, na jakemkoliv postu a v jakemkoliv kontrolnim urade...v tomhle punktu se tem eurohujerum ani nedivim, ze nam uz neveri. Sorry ale je to tak. Nez si pustit tenhle maler dal, je pro ne lepsi zatlacit a naridit nam zakazy.
sendyman
22. září 2012 • 19:11
Hele. Poochová, ono je to asi tak: Jak jsem se někde dočetl, tak černá produkce (a je jedno, jestli "čistýho", ,nebo pančovanýho) alkehólu činí až 40% celkový produkce... A to je ten průs.er. Jak píšu - kdyby se ty hordy nahnanejch pěšáků z řad Policie, Hasičů, ale hlavně ouředníků z Celní správy a Hygieny nahnaly do terénu o 10-15 let dřív, tak by to tu nemuselo bejt. Vyčistili by to. Ne sice úplně, ale dost. Tahle situace by nenastala. Teď se jakoby chytaj za nos, ale nikoliv na úkor jich, ouředníků zodpovědnejch, ale na úkor nás, poctivejch pijáků, a na úkor poctivejch výrobců.
Sakra, kde byl problém v tom, že jsem si dal na Základně panáka? Berou z Makra - a to by mě zajímalo, jestli by si Makro mohlo dovolit brát od pokoutních prodejců; nehledě na to, že by ani produkcí nestačili na jejich obrat...
Ztrácíme desítky, možná stovky Mega. Kvůli alibistickýmu řešení vlády. To nic, já jsem pravicovej volič a ani tahle bota to nezmění, ale tohle posr.ali. Totálně.
Jejich úloha byla VAROVAT. To udělali. A my jsme dospělí lidi. A když si přesto někdo dá z neprověřenýho zdroje, jeho problém. Mně to přijde úplně stejný, jako bych se rozhodnul skočit kouknout do Nuslí a vláda by převzala zodpovědnost (přestože ten most tam prostě stojí desítky let) a zbourala by ho.
Dneska jsem byl asi po 14 dnech na pivu. No, a nepřišli tam dva cajti kontrolovat lednici? Proboha, proč se zbytečně unavujou? Tam to je, bylo a bude "čistý". Proč nechoděj (a hlavně - proč nechodili) po podezřelejch objektech?
Já vím proč. Krom toho, že to bylo uplacený na nejvyšších místech, taK PROTO, ŽE JE TO MOC PRÁCE. POHODLNĚJŠÍ JE ZAJÍT DO ZAVEDENÝ HOSPODY, BEJT TAM CHVILKU VŠEM PRO SMÍCH (zvlášť, když se tvářej jako ti dva, co tam byli), ale mají POHODLNOU ČÁRKU ve služebním výkazu.
A vo tom to je....
Nechci se dotknout kriminalistů, kteří odvádějí (aspoň doufám) dost dobrou práci, ale "naše" řadová Policie smrdí nejen od hlavy. Ta smrdí odevšad. ***i to jsou a mám s nimi svoje zkušenosti. Do
sendyman
22. září 2012 • 19:16
A k tý EU - je to tak složitý, brát přímo z Božkova, nebo Becherovky, Jindřichova Hradce, nebo jinejch prověřenejch zdrojů? To se dá lehce kontrolovat, ne? A nebo na co tu ti ouředníci jsou?
A nebo, že by loupežníci v Řáholským lese přepadli originál kamión z Božkova s jejich originální produkcí, a vyměnili ji za pančovanou?
Až tak?
sendyman
22. září 2012 • 19:42
Tady je to už drahnou dobu takovej zmatenej mazec v "diskusi" , že přemejšlím, jestli mám dopsat to "Do".
Ale jo: "Dopjdele, dost smutnou, však víte..."