Komentáře

Zpět na článek

Zlatí manželé Zátopkovi. Příběh jako z červené knihovny

2 komentářů

torinese
19. září 2012 • 22:46
"Z výpovědí bývalého komunistického špióna Josefa Frolíka před Senátem Spojených států amerických (18. 11. 1975) jsme se dozvěděli: Zátopek byl agentem StB od raných padesátých let. Byl údajně jedním z nejcyničtějších donašečů, který udával i svou manželku Danu. Během období tzv. Pražského jara byl nasazen jako agent provokatér, jenž měl účastí na různých operacích kompromitovat režim Alexandra Dubčeka. Navenek vystupoval jako antikomunista a velký liberál. (Podle článku Dariuse Nosretiho - Dva pohledy, který je správný? Citát z knihy Přemysla Vachalovského a Johna Boka - Špión vypovídá II., Noviny, 5. 12. 2000)

Luděk Pachman, šachový velmistr, zaznamenal Zátopkovu životní filozofii: „Rozhodl jsem se jít s tím, kdo má v ruce moc. Život je krátký a člověk si ho musí pořádně prožít." Námitku co bude dělat, jestli třeba za dva tři roky bude u moci někdo jiný, vyřídil promptně. „To vůbec nevadí, tak tohle prohlášení odvolám“ (což udělal podle Aleše Březiny v pokání na pražské televizi. Satelite, 30.11.2001) „a podpořím zase nový režim. A vůbec, pořád se mluví o humanitě a takových nesmyslech. Vztahy mezi lidmi jsou v podstatě zvířecí vztahy a chce-li člověk žít v klidu, musí být jako ochočené zvíře a ne jako divoké." (Luděk Pachman - Jak to bylo)".
torinese
19. září 2012 • 22:43
a tak netuší, že "zlatý Emil" byl aktivním udavačem STB a donášel i na svou vlastní manželku. Média o tom cudně mlčí a takového ksindla dávají lidem za vzor.