Komentáře

Zpět na článek

Naše školství podle Heinricha Himmlera

3 komentářů

pooch.ledog
28. srpna 2012 • 08:56
Naprosto presne! Termin ''osvobozovani deti od vedomosti'' nema chybu Je vsak treba si uvedomit proc to tak je. Skola se tak zasadne zmenila taky diky stale silnejsim hlasum vselijakych utlocitnych dusicek, levicove intelektualy a feministky z toho nevyjimaje, kteri meli pocit ze dite prece nesmi trpet respektovanim nejake autority. Tudiz ze skolu je treba znacne rozvolnit aby neubijela jeho charakter. Je pravdou, ze jiste duvody pro to byly. To, jak si dneska nekteri stezuji ze skola zakovi jen diktuje a nenechava mu prostor k debate je jeste nic ve srovnani s tim jak to byvalo kdysi, kdy ucitel mel pravdu vzdy a smel pouzivat rakosku. Jista demokratizace byla nutna.
Domnivam se vsak, ze to zaslo uz moc daleko. Patrne nejsem sama nebot pri nejakem nedavnem pruzkumu v UK se 75% respondentu vyjadrilo, ze by uvitali ve skolach navrat prave te rakosky.....s cimz nesouhlasim, protoze kde neni vychova z domu, nepomuze pak ve skole nic a to je ten zakladni problem. Jak se muzou deti ucit lip a nebo vic, kdyz si jejich rodice mysli, ze jim nakonec bude v dnesni dobe stacit internet, kde si prece vzdy vsecko dohledaji. Je to jednak naivni predstava ze technika nas osvobodila od samostatne prace, ale predevsim zkratka v rodicovstvi protoze uprimne, mnoha rodicum se s detma proste delat nic nechce. Mysli si, ze to nekdo vyresi za ne. Mame dnes sice ruzne pomocniky v domacnosti co setri cas, ale k cemu se ten usporeny cas vlastne pouziva? Kolik z toho usetreneho casu je venovano treba tomu ze se decko vezme jen tak do prirody, nebo aspon nekam za barak a ukaze se mu neco zajimaveho co ho obohati...a nebo se mu precte kus knizky ci se s nim zahraje hra ktera v nem aspon trosku neco rozviji.
Lenost, to je zhouba nasi doby a ve skole tomu nemuze byt tudiz jinak. Spolu s tim, jak se zmenily pomery na skolach se meni i ucitele a bude hur. Skrty v rozpoctech, ktere dopadnou nejvice az dolu, tam, kde probiha skutecna vyuka cely tenhle chaos jeste dorazi.
oldwomen
28. srpna 2012 • 19:16
Někdy před čtvrt stoletím jsem četla studii od západoněmeckého autora, že některé německé základní školy vychází ***amotní jedinci. Profláklo se to při jejich registraci na pracácích. Prostě a jednoduše dělali při výuce takovej bugr, že kantor, při představě, že by je měl i příští rok, je prostě pustil dál. Někteří se ani neobtěžovali prosvištět si slovíčka a mluvnici, když už Deutch není jejich rodnou řečí.
No, a máme to tu taky....
pooch.ledog
28. srpna 2012 • 20:48
jo, presne takhle to dopada i v UK. Ty potizisty radsi nechaji fofrem dodelat skolu protoze si s nimi nikdo nevi rady a navic maji ruce svazane ruznymi temi lidskymi pravy. O tech vi potiziste vzdycky nejlepe a nevahaji si je vyrvat....
Smeruje to riadnej riti, jak rikal jakysi ten Slovak v te skeci (tedy, on to rekl hur, ale to by mi tudy neprolezlo ).