Komentáře

Zpět na článek

Najděte 10 rozdílů. Jak se změnila Praha za 20 let ... z pohledu Američana v Praze

24 komentářů

caileen
13. února 2012 • 18:00
Musím říci, že mě to opravdu pobavilo. Asi mám tu výhodu-narozdíl od většiny komentujících-že se umím zasmát sama sobě, potažmo svému národu. Nejsem si jistá, jestli slepé útočení na všechno, co pan Fischer napsal, změní to, že je to pravda. Trošku nadhledu ještě nikomu neuškodilo!
sedlakjura
4. února 2012 • 13:18
S tím rozdílem, že tehdy nás do situace, kdy včera mělo být vlastně zítra, hnali Rusáci a komouši. Dnes se snažíme "dohnat a předehnat Ameriku" dobrovolně sami.
jiri4
6. února 2012 • 12:27
Naprosto souhlasím. Jenže většina Čechů nerada slyší, že za něco mohou sami, a tak to raději svádějí na EU.
opportunity
7. února 2012 • 21:15
jiriydolezalostny
3. února 2012 • 01:46
myslím, že Praha je jednoznačně krásnější město, fasády jsou lepší, lešení skoro nejsou, auta jsou hezčí, je jich sice poněkud přespříliš, sortiment zboží je nesrovnatelně rozsáhlejší, co se týče kvality, o tom by se již dalo spekulovat, ale to je spíš celosvětovej trend - spotřební zboží, no, kvalita potravin, to je teda náš speciální středoevr. problém, že nám sem vozí hnusnější věci, jinak co si budem nalhávat, pořád se sem nedostane všechno a spousta věcí je tu dost předražená, viz. elektronika apod., ale samozřejmě se socialismem nelze moc srovnávat, HD televizi si může dovolit kdekdo, ale zase ta nezaměstnanost, ale jsou na tom v Evropě i hůř. SPíš si myslim, že není nic špatného na tom nebýt se vším spokojení, prostě se všechno po revoluci nevyvíjelo moc pěkně a stále je mnoho, co zlepšovat, kdyby byli lidé kritičtější a náročnější - třeba by si mnohé vymohli, jenže většina je bohužel stále stejně pasivní jako kdysi....stejnej socialismus se všim všudy, co byl, se stěží vrátí......ať už to pozitivní (ikdyž to mělo samozřejmě svůj rub), tak to velmi negativní.....víme, že je tu bordel, nemůžeme to brát, že je líp než bylo a omlouvat to.....
jiriydolezalostny
3. února 2012 • 01:56
jinak ta nákupní centra, to je taky jeden z pěknejch českejch problémů, rostli jako houby po dešti, prázdná asi nikdy uplně nejsou, ale lidé v nich málo nakupují, tedy, potraviny asi ano, ale většinou spíš tak obcházejí a očumují výlohy, ale tak to není nic neoficiálního, nevydělávají, úžasné je třeba to neotevřené centrum u Ruzyně, řešíme, jestli přejmenovat letiště po Havlovi, ale tohle většině lidí jaksi ušlo....myslím, že je načase udělat za minulostí tlustou čáru, svým způsobem se stejně udělala, zločiny nepotrestány, no, většina lidí byla nějak zapojená , no, porovnávání bych nechal odborníkům, je třeba uvažovat vždy pouze o tom, co by se dalo zlepšit...jasně, že kdyby lidé začali u sebe, ale to možné prostě není, lidi je třeba bohužel jaksi ovlivňovat, je to nepříjemná skutečnost, no.....
pavel.horak.2
2. února 2012 • 15:45
Trapný!
panna
2. února 2012 • 07:15
Autor příspěvku dlouhodobě nerespektoval pravidla diskuse.
pavel07
1. února 2012 • 10:56
Chtělo by to možná do titulku nějak vetknout, že jde o ironický a humorný článeček, pak možná nebude tolik negativních komentářů od lidí, co si původně mysleli, že se dozví něco zajímavýho.
Jinak občas vtipný, ale celkově to vyzní jak lamentace starýho komouše.
sammy
1. února 2012 • 09:18
Autor se jistě snažil být vtipný. Bohužel však nakousl dost horké téma. Značná část populace podléhá iluzi vyvolané selektivní pamětí a myslí si, že "dříve bylo lépe", případně, že se nic nezměnilo. Je přirozené, že si pamatujeme více to dobré a současné problémy nás trápí více, než ty minulé.
Podíváme-li se však na statistiky, kvalita života se od revoluce prudce zvedla. Nejvíc je to patrné u kupní síly domácností. S tou se samozřejmě rozšířila i škála nabízeného zboží a tak někteří jedinci hořekují, že jim revoluce neumožnila koupit si to nejluxusnější.
Nákup v Tescu je asi nejabsurdnější. Procento příjmů, které vydáme za potraviny trvale klesá a nic na tom nezmění ani konstantní množství občanů, kteří třímaje přetékající tašky lamentují nad zdražením másla. Na zdražování se nadává již stovky let, a to zcela bez ohledu na aktuální životní úroveň. Češi jsou v tomto přeborníci a z článku je patrné, že se jedná o nakažlivý problém.
Lidé samozřejmě rádi slyší, že se všichni máme špatně, že jejich pocit je oprávněný a můžou za něj ti druzí. Reflex se přidává k bulváru, který tímto své čtenáře již léta krmí.