Archív

Zpět na článek

VÁNOČNÍ POVÍDKA: Vánoční sólo

8 komentářů

eve.z
22. prosince 2011 • 11:46
ta mě dojala (a to zvládne málokterý text), i když
„Řekněte mi, kdy byl váš životní vrchol? Kdy v životě jste byl opravdu šťastný, já myslím nejšťastnější.“ Znovu ta brada a ty vánoční mokré oči. I přes ten svůj zvučný hlas teď jen zašeptal:

„Teď. Právě teď.“
se mi zdá už trochu zbytečně patetické.
ovšem to nic nemění na tom, že jsem se kvůli ní registrovala v diskuzi.
lobineu
21. prosince 2011 • 16:00
jednoduché, jasné, přímé, lidské
delen.7
18. prosince 2011 • 13:15
Krásný vánoční příběh!
Příběh obyčejné slušnosti, hřejívé dobroty a sounáležitosti. Je to o pochopení těch nejzákladnějších lidských potřeb, nezbytných k prostému pocitu štěstí, byť na krátký okamžík.
V dnešní uspěchané době plné cynismu a bezohlednosti takové laskavé gesto je obzvlášť dojemné a milé. A přitom jde o něco tak obyčejného a přirozeného, co by mělo být základním rysem každého člověka - bez pocitu štítivosti a opovržení umět podat pomocnou ruku svému blížnímu v nouzí. Pod slupkou otrhaného promočeného oblečení najít křehkou lidskou duši a dotknout se srdce.
Škoda, že je toho tak málo. Že s pocitem nadřázeností a přehnaně vysoké vlastní vyjímečností projíždíme nablyskanými auty, unášíme pryč svou nadutost a nedotknutelnost. A neumíme si uvědomit, že náš vlastní život je křehký a že hranice dělící náš dnešní zářivý úspěch a rychlý propad na samé dno lidského utrpení je velmi tenká a mnohdy neviditelná.
Pokaždé, když si něco tak silného přečtu, vzpomenu si na jeden z mých oblíbených filmů Král Rybář se skvělým R. Williamsem v hlavní roli.
Zdeňku, jen tak dál. Dobrý písemný projev bez podbízivosti dnešnímu vkusu, prostý a realisticky výstižný. Věřím, že podobných příběhů o tom, co dělá člověka člověkem bude víc a že táto tvorba najdé své početné čtenáře. Držím palce!

L.
xdamien
17. prosince 2011 • 16:11
Velmi krásně vystiženy pocity štěstí a sounáležitosti. Z vlastní životní zkušenosti říkám, tedy píši, že předplacen úspěch a hlavně zdraví, bez kterého to nejde, nemá nikdo. Ani ten největší politickýči rádobypodnikavý grázl. Z gesta pana lékaře čiší noblesa a kulturnost. Škoda, že tomu takto není častěji i u nás.
Pěkné svátky všem, ale hlavně těm bez domova.
Eva
oldboy
17. prosince 2011 • 12:23
Konečně povídka co má hlavu a patu, na nic si nehraje, a jako bonus vychází z reality. Vzkaz pro ty dva pseudopokusy, co tu byli předtím: Berte si vzor!
maddentist
17. prosince 2011 • 11:55
Docela dobrý, doktore! Češtině taky moc nerozumím, vy vegetujete v jiné řeči, tak snad: „Uvažoval jsem o směsi rozličných pojmů“ – to je jak návod na zeleninovou polévku pro kovboje…! Malůvka k textu - krásná.
bleskic
17. prosince 2011 • 09:55
Talent a zkušenosti autora se prostě nezapře. ;-) Pero skutečně neodkládejte.
xdamien
17. prosince 2011 • 16:13
Sem napište váš vzkaz!