Prostor X

Zpět na článek

Jakub Štáfek: Rasismus je demence, ale humor nemá mít hranice. Lidi to občas nepochopí

19 komentářů

Anonym
Luboš Hanus,19. února 2026 • 20:18 pise : "Patolýzalům"????

p. Hanus, je mi sice jen 83 let (poslednich 50 let jsem obcan Nemecka a neobcan Ceska , povolanim chirurug uz 60 let a ne ucitel cestiny )
ale v 1.tride v r. 48 v Praze 8 Na Rokosce jsem se ucil vynata slova po "L":
lyko, lysy,lytko lyze , pelynek vzlykati, plynouti plys ,slyseti blyskati se, mlyn "

Jen Vy dnes uz "lyzete" jen s tvrdym i paty , nebo s tvrdym lyzou nyni i vsichni obcane tohoto Ceska .
My v CSR pred 50 lety jsme paty porad jen "lizali" ?

Rozsireny rincon lingual ( jazykovy koutek )
Spanele nazyvaji lizatka "chupa,chupa" od chupar ( lizati )
nemecky se lizati rekne "lecken", angl. "to lick" , fran­c.(t­hema­imanen­tne nejdulezitejsi!) lecher!
Alois Rudý
Skutečný rasismus zde byl od vzniku lidstva a byl motorem jeho vývoje a pokroku. Tím nenyslím, že čenochovi, řeknete že je černý. To není rasismus, ale pravda.😎
umbro777
@Jozef Kolek Bud posuzujete cloveka podle barvy pleti a jste rasista nebo podle normalnosti a pak nejste rasista. Obojí najednou dost dobře nejde...
Uživatel_5700993
Rasismus je nejstupidnější vlastnost lidstva. Můj kamarád cikán s oblibou říká, já jsem práci nevymyslel, ať dělaj bílí, ale sám maká od rána do večera 40 let a říká to jako legraci... Směšnost rasismu je krásně popsaná třeba ve filmu Nespoutaný Django, ale rasisti by stejně nepochopili...
Anonym
@Luboš Hanus Mily pane Hanus , mooc se Vam omlouvam , neb coby 83 lety plesnivy smradlavy dedek jsem hned nepochiopil, ze Vy jako prvni jste pranyroval tuto gramatickou hrubku autora clanku!.
V popelecni strede jsem si sypal popel na hlavu a to cinim i ted pred Vami!!!!! a hluboce se vam klanim , neb ja sam jsem to v tom clanku prima vista nepostrehl neb muj zrak 83 leteho dedka uz neni optimalni.
Anonym
Pavel Malecek , typicky obcan tohoto Ceska pise :
"Rasismus je základní instinkt, bránící společenství proti ohrožení zvenčí."
protoze v tomto Cesku , jehoz obcanem nejsem a nikdy jsem nebyl je zdejsi Pavel Malecek pro tento narod naprosto pathognomonicky , protoze ja zadneho jinak smyslejiciho obcana Ceska bohuzel neznam , coz jiste postrada jakoukoli statistickou signifikanci , ale pouze moje osobni themaimanentni zkusenosti.
Ja coby byvaly obcan CSR narozeny pred 83 lety uprostred valky v Praze jsem byl cely zivot zaryty antirasista sympatisujici s multikulturelni spolenosti vsech ras, barev kuze a nabozenstvi jako je USA, Francie , Span. Holandsko ale dnes i Nemecko jehoz jsem poslednich 50 let obcanem ( mame u nas 5 mil. muslimu a asi 3000 mesit a mne muze byt jak nejaky Allah ci Mohamed , stejne jako nejaky jezis, buh a ostatni buzci zcela ukraden ale kazdy ma svate pravo verit na ktereho boha ci buzka on chce-varietas delectat !)
V tomto Cesku znam ale bohuzel pouze Pavly Malecky.
V CSR kde jsem zil prvnich 30 let po valce to bylo themaimanentne nesrovnatelne antirasictejsi , a zadneho Pavla Malecka jsem tehdy nastesti neznal v tisku ci v TV nikdo sve podobne udesne nahledy nesmel presentovat.
torstt
@Alois Rudý : Motorem vývoje nebyl rasismus, ale práce. Ti, kdo se rozhodli jít dobývat nehostinný sever, byli pracovití. Ti, kdo se rozhodli zůstat na jihu pod palmou s banány, byli líní. Bože chraň, že bych chtěl jedněm nebo druhým přiřadit nějakou barvu kůže !!!!
torstt
@Uživatel_5700993 : Jsem rasista, protože mám rád Vietnamce a myslím si, že jsou kulturně i inteligenčně nadřazení bílým evropanům.
torstt
@umbro777 : Jsem rasista, protože jakékoli kulturní obohacení ze severní Afriky považuji za ohrožení své i celé evropy.
torstt
Pane Štáfku, my jsme pro ten humor a pro tu satiru. My po ní voláme. Prostě pozitivní, konstruktivní satira!
umbro777
@Alois Rudý Nemyslíte. Ale nekdy to zkuste...
Luboš Hanus
"Patolýzalům"????
Pavel Hanzl
@Eduard Sykora
Chová se to jako Rus? Bude to stepní troglodyt.
Anonym
@Jaroslav Liška P. Liska , omlouvam se ale bohuzel umim jeste i cesky ( krom anglictiny, francouzstiny , spanelstiny , rustiny a samozrejme nemciny).
Kdyz vy umite nejaky jazyk , jiste muzete posuzovat themaimanentni situaci v te ktere zemi, kdy s lidmy muzete komunikovat a nikdo vam v tom branit jiste nebude.
Patrene jste jeste velmi nezkuseny.
Jaroslav Liška
@TCerny co se tedy plete do věcí, které nemůžete posoudit, protože jak sám říkáte, nejsem občan ČR a nikdy jsem nebyl!
Eduard Sykora
rasizmus je to že si netřídím lidi podle anatomie ale podle chování (chová se něco jako člověk? bude to člověk, chová se něco jako zvíře? bude to zvíře)
Pavel Maleček
Rasismus není demence, ale základní instinkt, bránící společenství proti ohrožení zvenčí. V dnešní době (u rádoby morál-intelektuál vládnoucích elit, spíš jelit), která v míchání národů, ras a civilizací vidí zářnou budoucnost, je až fanatické potlačování tohoto základního instinktu cestou do pekel občanské války. Tedy ono - mysleli jsme to dobře a dopadlo to jako vždycky... Na jejíž hraně už ten vůči menšinám (hlavně islámu) dobrotrusně vyspělejší, spíš díky tomu upadající Západ stojí.
Jednou z cest jak tomu bránit, je dělat si z obou pólů rasismu srandu. V čemž nejen Štáfkovi výdrž přeji. Dovedu si představit jak to v uměleckých kruzích, již zcela neomarx-progresivismem (s jeho multikulti, gender, LGBT či eko-klima falešně dobrotrusným třeštěním) zpitomělých mají těžké.
Anton Augustin
@torstt
Jasně, rasismus můžete nahradit otroctvím, nevolnictvím atd.
Jozef Kolek
ak je človek normálny môže byt aj oranžový, ak nie, tak potom som žiaľ rasista