Akty X

Zpět na článek

Krása, která pomáhá: Charitativní aukce soutěže Akty X vynesla 73 400 Kč na podporu žen s rakovinou prsu

6 komentářů

Pavel R
Jsem velmi rád, že i moje fotografie mohla přispět k tomuto činu, který není jen o výsledné částce, ale hlavně o osvětě a zviditelnění daného problému/projektu, který tady je a ikdyž se medicína posunuje, stále se jedná o nelehkou záležitost, ve většině případů i následnou psychickou a i proto tu jsou Bellisky.
Martina Šimková
Moc mě to těší!
Martina Šimková
@TCerny díky za uznání.
Jen doplním, že se nejedná o jedinou sbírku a nejen tato organizace už svou činností, kterou financuje z podobných darů, už leccos dokázala a spoustě lidem pomohla, byť i jen ulehčením života, zlepšením jeho kvality. Peníze lze použít i jinak než je jen odevzdat nejbližšímu chirurgovi.
A způsoby onkologické léčby se vyvíjejí poměrně rychle, doba před deseti lety se nedá srovnávat s dneškem, i před dvěma lety nebylo možné nabídnout to, co v některých případech dnes.
TCerny
@Martina Šimková Ja samozrejme na tu sbirku nahlizim velmi positivne i kdyz je velmi mala a i v ostatnim mate jiste pravdu!
Martina Šimková
@TCerny Milý pane doktore, se zájmem jsem si opět přečetla váš komentář (tj. prakticky totožný jako předchozí u jiného článku, až na aktualizaci).
Děkujeme, že nám opět připomínáte naši brzkou smrtelnost, nicméně opravdu nebylo třeba.
Vybrané peníze jistě nejsou největší částkou, ale i tak podstatnou pro aktivity zmíněné neziskovky, zejména pro edukaci, které není nikdy dost. Pokud se zvětšuje informovanost o jednou typu karcinomu, mám pocit, že díky tomu roste povědomí i o dalších typech, neb poselství této činnosti je univerzální, tedy se obecně týká lidského zdraví.
TCerny
Rakovina prsu nepatri k tem s nejhorsi ( zcela infaustni) prognosou jako treba rakovina zaludku, plic , mozku , slinivky etc.nicmene jeji prubeh je vzdy jen otazka stesti nebo smuly.
Kazde rakovinne onemocnen sestava vzdy z remise , kdy po chirurgicke plus konservativni ( chemotherapie , radiotherapie etc.) lecbe dojde k remisi ( zklidneni stavu ) nez dojde opet k relapsu ( znovuvzplanuti nadoru).
Ta remise muze byt prave u rakoviny prsu ruzne dlouha , v zazracnych pripadech treba i 15 a vice let.
Ja delam chirurgii uz 59 let od r. 66 a na zacatku byla lecba
carcinomu mammae vylucne! v kompetenci chirurgu a tak jsem amputoval stovky prsu .
Asi poslednich 40 let je rakovina prsu vylucne v kompetenci gynekologu a jeji operace se velmi zmenily.
Zatimco za mych casu jsme pri ca prsu cely prs vcetne obou prsnich svalu amputovali , zebra parasternalne zresekovali abychom mohli odstranit mizni uzliny nejen v podpazi ale i na hrudniku ( parasternalne) a nekdy se dokonce odstranil i plicni lalok!!
Dnes se pokud mozno tumor odstrani a prs se zachova in situ.
Nicmene i kdyz se provadi rozsahla komplementarni lecba nador zpravidla reidivuje .
Nicmene verim na zazraky , kdy ta remise muze trvat treba i pres 20 let!
Tech vybranych 70 000 Kcs na pomoc postizenym zenam je velmi malo-asi sotva polovina mesicniho platu 1 lekare u nas, nicmene je i to velmi chvalihodne .
Ut desint vires , tamen st laudanda voluntas ( kde se nedostava sil, tm je i vule chvalyhodna)..