Komentáře

Zpět na článek

Cena života? Izraelci 1000 bodů, Palestinci 1 bod

29 komentářů

calibrum
25. října 2011 • 17:07
Vážený autore, nevím, co se jako od novináře těchto plátků do Reflexu od vás očekává za přístup, ale Váš přístup k celé problematice je minimálně demagogický. Buď odmítáte přijímat názory ostatních vzdělanců, nebo prostě musíte článek do redakce poslat jako první a proto píšete jakoby jste memohl napsat nic proti Izraeli.
Asi budu mít pravdu. Víte o tom, že i Palestinci jsou semité? A že ty národy tam spolu po staletí obcovali a plodili potomky a tak jsou logicky dnešní Izraelité potomky Arabů? Asi ne. Podle mě jste Vy sám Antisemita, pakliže se takto o lidech vyjadřujete. Říkáte, že nevíte, jak se to řekně arabsky. Protože jste tam nikdy nebyl a lžete. Tady máte výpověď historika, který tam skutečně byl.
:Během mého jedenáctidenního pobytu v Jeruzalémě, Západním břehu Jordánu a Gaze před třemi lety jsem byl svědkem zabíjení, střílení, bití a omračování Palestinců slzným plynem - pokračujícího úsilí dehumanizovat Palestince v jejich domovech v táborech i mimo ně.

Tito Palestinci jsou vystavováni trestům a ponižování přidruženým navíc k těm, které podstupují od počátku okupace roku 1967, neboť často zažívají nejen zákazy vycházení, ale i noci úplné tmy bez plynu nebo elektřiny. V táboře Jalazone blízko čas od času zavírané Univerzity Beir Zeit jsem viděl oběti izraelské surovosti a na vlastní uši slyšel příběh utrpení rodiny, kterou jsem adoptoval a o kterou jsem tak měl zvláštní zájem.

V Ramalláhu jsem byl pět minut vzdálen svědectví zabití jednadvacetiletého mladíka, abych sám viděl jeho rozstřílenou hlavu na zídce, u které byl zachycen kulkami dvou izraelských vojáků. V Gaze v nemocnici Al-Ahli jsem viděl oběti úděsných a krutých útoků na palestinské děti a mládež od 4 do 25 let, včetně hezoučké čtyřleté dívenky, do jejíž tváře chrstl izraelský voják vařící vodu, původně určenou pro jejího staršího bratra, kterého právě honili. ----úryvek z:
http­://www­.lili­entha­l.**­*/bliz­mir.ht­ml

Autore, podívejte se pravdě do očí před tím, než na papír začne
jan.jandourek
3. listopadu 2011 • 01:31
vážený pane, nebudu se s vámi bavit o tom, jestli jsem někdy byl, nebo nebyl v palestině a izraeli. byl a viděl. tím to pro mě končí. zvláště po vašem tvrzení, že já sám jsem antisemita. za dnešní bídu palestinců mohou především jejich vůdcové. v debatě dále pokračovat nebudu. hezký den.
jan.jandourek
19. října 2011 • 17:59
vážený pane, děkuji za radu, ale jednak jsem o tom již něco četl, jednak jsem na těch místech osobně nekolikrát byl a s lidmi z jedné i druhé strany se setkal. přesto i proto mám takové názory, jaké mám. a nejsem xenofob. narozdíl od některých palestinců, kteříé nesnesou židy na západním břehu, ale chtějí návrat více než milionu palestinců do izraele. pokud jsme o něco dále, tak díky izraeli a jeho schopnosti kompromisu, ne díky palestincům. vyměnit jednoho člověka za tisíc znamená co? kdo je to schopen kompromisu? a kdo není? jen mě zajímá, co teď těch tisíc propuštěných teroristů bude dělat. nejspíš půjdou pěstovat fíky.
pampelis
19. října 2011 • 02:53
Pane Jandourku, nejdriv si prectete neco o Gaze, Palestine, mozna moderni historii, a pouzijte k tomu jiny zdroj nez novinky.cz. Nemam slov. Nechci Vas urazet, myslim to uprimne.

Dnes jsem videla lidi plakat dojetim, kvuli tem stovkam lidi, kteri po takove spouste let opusti izraelska vezeni. A to neziju v arabskem svete, ale v USA. Po Facebooku se lide raduji, ze jsme o kousek dale. Ale to bych se nemohla podivat na ceska media abych si nezkazila naladu. Neprestalo vas to bavit(vas ceske novinare/vsechny opinion makers), porad opakovat ty same xenofobni pocity/nazory? Neslo by to trochu originalneji?
atreides
14. října 2011 • 20:26
ti tzv.palestinci nejsou nic jiného než arabští cikáni!
atreides
14. října 2011 • 20:18
historicky obývali židé. žádní palestinci neexistují, je to jen banda arabů, kteří mají najednou zájem o zahradu kterou židé vlastním potem vykoupili z pouště. je to jen banda teroristů a zlodějů. konec konců jakovbšichni arabové. vzpomeňte jen na teroristu a grázla Arafata a víte s kým máte tu čest. tzv. palestinci nemají právo vůbec na nic!
evelynaroth
13. října 2011 • 19:30
to si z Vas k sakru nikdo neuvedomuje, ze kdyz Theodor Herzl pozadoval zalozeni Izraele s heslem :Zeme bez narodu pro narod bez zeme, a pritom tak trochu pozapomnel na monohohlavou skupinku Palestincu, zijici na uzemi tamtez,ze slo ocekavat jiste problemy?
stormiks
14. října 2011 • 00:22
Předtím byli palestinci na území Jordánska, Sýrie a Egyptu.. nikomu to problém nedělalo. Navíc Izrael byl založen na území patřící Velké Británii.. A problémy se pochopitelně daly očekávat a očekávány byly..
muhlhaus
13. října 2011 • 08:24
ono se ta cena života totiž dá interpretovat i jinak. Pro Izraelce má tisíc Palestinců hodnotu jednoho izraelského bojovníka. Aneb není život jako život... Navíc izraelské rozhodnutí je buď výrazem podivného populismu, nebo vlastního špatného svědomí.
stormiks
14. října 2011 • 00:24
Vskutku špatná interpretace. Tohle byla Palestinská nabídka.