Spíš mi prozraďte, jak k tomu ti lidé přišli... Někde jsem četla, že jí trpěl i Bedřich Smetana (v tom seznamu není) a knížka Petrolejové lampy (ale tu beru jako příběh). Bylo tenkrát běžné chodit do veřejných domů🤔? https://cs.wikipedia.org/wiki/Seznam_p%C5%99%C3%ADpad%C5%AF_syfilidy
Jindřich Zapletal
1
@Vlasta Hrdličková jednak se určitě do veřejných domů chodilo, taky v první polovině 16. stol, dokud byla populace málo odolná, se syfilis pravděpodobně šířil i jinak než pohlavním stykem
Japonsko trpělo strašlivými vlnami syfilisu až do druhé poloviny 19. stol, (dochované lékařské deníky z 18. stol. ukazují, že to mohlo být i 90 procent pacientů) kdy v rámci dramatické modernizace společnosti přijali lékařsko-policejní kontrolu nevěstinců. To byl podle všeho pořádný teror (nemocné prostitutky dostávaly v zásadě doživotní detenci, jako v Evropě nebo USA) ale nemocnosti výrazně ubylo
Vlasta Hrdličková
0
@Jindřich Zapletal Já vím, že to bylo tenkrát běžné, dokonce i v lepších rodinách. Je ale smutné, že to od taťky dostala manželka a děti se potom už s touhle nemocí narodily...
Japonsko trpělo strašlivými vlnami syfilisu až do druhé poloviny 19. stol, (dochované lékařské deníky z 18. stol. ukazují, že to mohlo být i 90 procent pacientů) kdy v rámci dramatické modernizace společnosti přijali lékařsko-policejní kontrolu nevěstinců. To byl podle všeho pořádný teror (nemocné prostitutky dostávaly v zásadě doživotní detenci, jako v Evropě nebo USA) ale nemocnosti výrazně ubylo