Komentáře

Zpět na článek

Video České národní banky: Tak trochu propaganda

8 komentářů

shadowchaser
23. září 2011 • 12:14
napadlo autora to, ze spolu so zvysovanim nominalneho objemu penazi a menila aj celkova hodnota tovarov a sluzieb, ktore sa v ekononike objavuju? za tych desat rokov hadam Cesi toho stihli vyprodukovat dost, no nie?

k objemu penazi by mala byt korespondujuca hodnota v tovaroch a sluzbach. objem penazi v obehu bez suvislosti s hodnotou tovarov a sluzieb, ktore si za ne mozeme kupit, nema vypovednu hodnotu. na to staci zdravy sedliacky rozum


kazdopadne to na monetaristickom zavere, ze inflacia je primarne dietatom centralnej banky, nic nemeni. kazdopadne si myslim ze taketo z voleja vystrelene konstatovanie o zvysovani objemu penazi je uletene a nespravne.
jaonea
23. září 2011 • 18:36
podle me je infalce primarne ditetem statu ktery si pujcuje tisknutim penez a) ma prostredky na zaplaceni b) zvysuje inflaci a tim padem zmensuje druh
je zajmave sledovat kdy zacala inflace a kdy si zacaly ruzne zeme pujcovat
sirien
23. září 2011 • 19:56
Stát si toho bez ČNB moc nenatiskne a "stát" nemá nic, čím by ČNB tisknout donutil. Zeman na to nadával když se svého času ČSSD pustila do vykrádání republiky skrze státní deficity, chtěl si tehdy půjčovat ještě víc s tím že kus dotiskne a v ČNB se mu vysmáli, že on si pro ně za ně může tisknout třeba dolary na kopírce, ale na tisknutí platné české měny může rychle zapomenout.
ČNB si na druhou stranu může "tisknout" docela efektivně... naším štěstím je že guvernéra ČNB jmenuje pouze prezident a my měli doteď jednoho prezidenta rozvážného a umírněného (jmenoval zkušeného a rozumného ekonoma) a prezidenta s ekonomickým vzděláním (jmenoval rozumného a zkušeného ekonoma)... až dojde na jmenování guvernéra ČNB a prezidentem bude někdo bez (slušného) ekonomického vzdělání a tupec k tomu - takovej Paroubek, třeba - kterej jmenuje do čela ČNB nějakého straníka nebo totálního trotla, tak to pak uvidíme žůžovou měnovou tiskárnu.

Naše jediná naděje je, že se změní zákon a prezidentovo jmenování bude muset projít potvrzením (ideálně v senátu, směnovna by byla fakt na h**), což je prakticky bez šance, nebo že do doby než se na Hrad dostane nějaký pako už budeme mít Euro, nebo to že by v EU konečně vzniklo společné ministerstvo financí vedle Evropské banky. Do té doby musíme doufat že v čele ČNB bude nadále stát někdo s rozumem a dost silným charakterem na to poslat politiky k šípku
von.rammstein
23. září 2011 • 18:58
hrome, vy byste měl jít dělat guvernéra centrální banky
sirien
23. září 2011 • 19:48
Teorie...

...vzhledem k tomu, že je fakticky nemožné určit ČDP, je veškerá diskuse o celkové (reprezentované) hodnotě produktů a služeb pouhopohé přehazování dohadů, dojmů a z prstu vycucaných statistik.

Kromě toho je problém také v teorii peněz - v okamžiku kdy se měny odtrhly od zlata sice různé instituce získaly ohromné páky na ekonomiku, nicméně celý systém v ten okamžik začal stát na dost pochybných základech - sousloví "hodnota peněz" přestalo označovat něco faktického a namísto toho se začalo až nebezpečně silně opírat o různé možná až příliš abstraktní ekonomické teorie.

Současný ekonomický řád s nekontrolovatelnými centrálními bankami a bankovnictvím a finančními trhy "urvanými ze řetězu" (protože není skutečně nikdo, kdo by nad nimi měl moc, naopak jim byla dána moc velmi značná) podle mnohých zpochybňuje samotné základy teorie hodnoty, o naprosto nesmyslném přerozdělení majetku ve společnosti ani nemluvě (a to říkám jako "pravičák")

Samozřejmě, člověk který nehledá se o tomhle moc nedozví - bankám současný stav naprosto vyhovuje, politikům také (pokud mu ve své ekonomické ignoranci vůbec rozumí), na školách se alternativní systémy a kritiky příliš neprobírají. Nicméně po troše hrabání člověk zjistí, že různí i velmi prestižní, postarší a vážení ekonomové se sem tam od tohoto systému odvrací a docela silně jej kritizují na úkor systémů alternativních.
Nechci znít jako nějaký buřič volající po revoluci, jen bych nerad kdyby tu totálně mainstreamovej a nekriticky klasickej pohled na věc zůstal stát jako jediné slovo ekonomického rozumu.
rybam
23. září 2011 • 12:05
ČNB vytváří pouze fyzické peníze, které jsou v oběhu (oběživo) a tyto peníze si u ní objednává stát na základě poptávky trhu. Toto oběživo ale tvoří jen několik procent celkové peněžní zásoby, která existuje jen jako účetní zápisy v komerčních bankách. Největší část peněz vytváří samy banky tím, že poskytují úvěry, protože s každým úvěrem vznikají nové peníze. ČNB může akorát kontrolovat, zda komerční banky, které peníze tvoří nepřekračují stanovené limity krytí těchto úvěrů (tuším 8%).
shadowchaser
23. září 2011 • 12:24
mozno by som to poopravil tak, ze stat si ich u CNB objednava aj na svoje potreby. nie je nic pritazlivejsie ako si dat vytlacit tatrovku papierikov a za nu si u kamaratovej firmy volaco kupit alebo dat postavit, alebo to rozdat na socialnych davkach alebo dochodkoch a kupit si tak volicov. ano je to zjednodusene ale myslm ze princip je takyto.
sirien
23. září 2011 • 20:01
hezký laický popis Doporučuji studovat dál

http­://en­.wiki­pedi­a.or­g/wi­ki/Mo­neta­ry_ba­se

http­://en­.wiki­pedi­a.or­g/wi­ki/Mul­tipli­cati­on_of_­money

http­://en­.wiki­pedi­a.or­g/wi­ki/Re­posses­sion

http­://en­.wiki­pedi­a.or­g/wi­ki/Re­serve_­requ­irement

...atd, jsem si jistý že z těchto článků se už zvládnete proklikat dál.

Pokud neumíte anglicky, vygooglete si "Měnová báze" (peněžní základna), "peněžní multiplikace", "povinné bankovní rezervy" a "repo operace" - dál googlete dle obsahu nalezených článků (česká wikipedia je co do ekonomie nanic)