Komentáře
Cyril Höschl: Chcete vypadat intelektuálně? Tak používejte „diskurs", i když neznáte jeho význam
11 komentářů
Discours je zcela indiferentni slovo:rec, recneni
discours direct/indirect= rec prima , neprima
Discours d'ouverture, de beinvenue= uvodni rec
discours de cloture= zaverecna rec
discours direct/indirect= rec prima , neprima
Discours d'ouverture, de beinvenue= uvodni rec
discours de cloture= zaverecna rec
Nějak jsem to nepobrala, moje chyba.
Článek o ničem a ještě k tomu zavádějící. Diskurs je změna kursu. Takže použiji-li přirovnání v článku, tak pokud EU má nějaký kurs v oblasti klimatu, tak jeho změna či postup proti němu, by byl diskurs.
@našinec 😄😄😄 to snad ani není možné...a co takhle "pučtok" ? Říká ti to něco?
@našinec No a právě Cyril Höschl ce svém článku poukazuje na lidi jako jste Vy, pro které platí pořekadlo "myslet znamená ho... vědět"
Neboli význam probíraného slova chápete naprosto špatně.
Neboli význam probíraného slova chápete naprosto špatně.
Fakt ste pobavili svojou " gramotnosťou " ! Vysvetlenie ste prebrali zrejme z Wikipédie . Taká bulvárna žurnalistika ...
Maně si vzpomínám na sérii tří článků, které před více než patnácti lety uveřejnil Jan Keller. Něco o relativitě. No už poučený fanda že základní školy by nad tím kroutil hlavou, gymnasista by treštil oči (mluvím o své generaci téměř šedesátiletých lidí) ovšem v diskusi to nebylo bráno v úvahu. Teď to řešíme ze svého hlediska. Nějaká fyzika, neřkuli realita není důležitá, důležité jsou sociologické a filosofické přístupy. (A je nám jedno, že jsme úplně mimo, musíme se s tím vypořádat po svém. Dojdeme k vlastnímu cíli, vlastními metodami a čert vzal to, zda to vůbec k něčemu bude. To je náš pohled na věc.) To je vlastně ukázka toho, co znamená pojem Diskurz.
Pak si pamatuji (a když na to někde náhodou narazím tak vím, ale z fleku si to slovo nevybavím už kvůli nesmyslnosti jeho používání) na něco, co by mohlo býti ekvivalentem pojmu diskurz. Narazil jsem na to slovo, když mi táhlo na pětačtyřicet a o generaci mladší přítelkyně začala studovat filosofickou fakultu. A já vím, že jsem to slovo běžné používal, nežli jsem ho zapoměl. A proč mi zmizelo z paměti? Začalo býti užíváno v prapodivném smyslu. Uchopíme problém (už to uchopení…) a budeme jej zkoumat a vysvětlovat pouze z hlediska jedné teorie. A nic jiného nevezmeme v úvahu.
A ejhle, právě mi to skočilo do hlavy. Paradigma. Ale musím uznat, že paradigma je slovo do jisté míry omezující. Autor se vlastně přiznává, že má klapky na očích.
Zatímco Diskurz… Do toho slova se dá schovat jakékoliv neměnné dogma. Paradigmata jsou něčím, co umožnilo upálení Giordana Bruna a ještě poskytla možnost k pochybách, zda to bylo správné. Už je proto, že ta paradigmatu je možné měnit. Diskurz je jednodušší. Ten chlap patřil na hranici a dobře mu tak. Samozřejmě můžeme uznat, že existuje i jiný diskurz, ale to nás nemusí zajímat.
Zjednodušeno!!