Komentáře

Zpět na článek

Petr Havlík: Muslimský svět nebyl nikdy v historii jednotný a není ani dnes

6 komentářů

Pavel Maleček
21. dubna 2024 • 04:34
Smekám před Havlíkovou letitou snahou páchat dobro. Ovšem i jako v tomto textu, se mu to téměř vždy jaksi vymkne z rukou. To když islám přiřazuje k mírumilovným a tolerantním náboženstvím.
Tentokrát to zazdil v tomto - viz: Osobní vztah k Bohu projevujeme modlitbou a konáním dobrých skutků. Platí to u všech tří náboženství. Prorok Mohamed na judaismus a křesťanství navázal. O vzájemném vyvražďování v našich (vč. islámských) kořenech nic nenajdete. Zlo nepáchá ta či ona víra, zlo páchají konkrétní lidé.
Havlík, bezesporu vzdělanec jako málokdo, tudíž dopodrobna znající i islám, v tomto, ve své touze páchat dobro, vědomě lže. Islám je jediné náboženství, které přes řeči o dobru doslova nařizuje svým vyznavačům své učení šířit i brutálním násilím. Vč. vraždění těch co se odmítnou islámu podřídit. Toto odmítnout, je v islámu smrtelný hřích. K tomu je v islámu, na rozdíl od jiných náboženství, víra a světská moc neoddlitelně spojena. Islám tak není náboženství, ale agresivně expanzivní ideologie, která potřebu věřit v boha mocensky zneužívá.
Příčina je už v jeho vzniku, když lokální uzurpátor Mohamed v touze po moci, dohromady splácal manipulativní výhody monoteistických náboženství s místní vírou a vyrobil sice o dobru mluvící, ale vůči druhým vysoce agresivní a despotickou ideologii, jen vírou maskovanou.
A tak jen ten, kdo nechce, nevidí, že islám byl cíleně vyroben jako svého druhu zbraň hromadného ničení, určená k bezohlednému získávání moci. A to velice efektivní, když za +- tři století násilně ovládl většinu tehdy známého světa od Španělska, přes severní Afriku a až k Číně jižní Asii. Když i křesťanství jen o fous v centrální Evropě přežilo.
Ano, aktuálně je značná část islámského světa mírumilovná. Ale ten granát zabudovaný v podstatě islámu stále tiká. Jak nám islám ropného Blízkého východu předvádí. Vč. jeho expanze do západní Evropy ... ovšem mocichtivými hlupci ve vrcholných orgánech Západu vyvolaná. To též prý v snaze, jako Havlík dobro páchat.
TCerny
19. dubna 2024 • 07:12
Ja velmi insuficientni na tomto clanku Petra havlika , ktery thematisuje islam a pritom nezmini stat ve kterem je nejvic muslimu ze vsech ostatnich muslimskych statu a to Indonesii s ca 300 mil. v podstate mirumilovnych muslimu.
Mne ostatne mohou ty 2 mliardy muslimu byt stejne ukradeni jako 2 miliardy krestanu a jejich mohamed stejne jako nas Kristus , zidovsky Buh nebo Budha , idol 3 miliard lidi z 8 milard obyvatel nasi planety.
Vzdyt my krestane jsme se dopustili starsne spousty zlocinu v dobe krizackych tazeni, dobyvani Amerik ci paleni carodejnic ze Salemu ( m.j.hlavni mesto statu Oregon -to jen cum grano salis neb znam zpameti vsechny hlavni mesta vsech 50 statu USA ,53 statu Afriky etc.-tak jsem ve svych vic nez 80 letech blbej!)
Jsem stoupenec multikulturelni spolecnosti vsech ras, barev kuze a nabozenstvi a proto nejvzdalenejsi je mi toto rasisticky smyslejici Cesko i kdyz i v Nemecku , jehoz jsem poslednich 50 let obcanem je jich take dost alealiquotne nahlizeno zdaleka ne tolik jako zde.
Richard Šebesta
16. dubna 2024 • 17:43
Pane Havlík ten závěr se vám moc nepovedl. To co jste napsal se snadno řekne ale mnohem, mnohem hůře udělá. Muslimský svět nebyl nikdy jednotný a není ani dnes. A náš křesťanský je jednotný ? Podle mne ani náhodou. A teď budu mluvit o Evropě. Možná si to nikdo neuvědomuje nebo ano ale nikdo o tom nepíše. Za času VS a NATO v Evropě válka nebyla s výjimkou maďarských události 1956,které ale trvaly ani ne 3 týdny. Po pádu železné opony a rozpadu VS a SSSR a Jugoslávie i naší země už ale Evropa za posledních 34 let zažívá druhý velký konflikt, vlastně sorry třetí i když ten druhý (přepadení Srbska vojsky NATO) trval jen 11 týdnů. Čím to asi bude ? Tehdy za oněch vojenských bloků byla rovnováha , která nyní není. A můj názor. NATO podle mne zneužilo funkci hegemona v Evropě a to je výsledek. I když uznavám,že za konflikt na Ukrajině mohou jak Rusko tak západ. Zpětně se vracím k vašemu titulku. Muslimský svět není jednotný ale náš evropský mnohem více a to navíc řekl bych nejvíce od konce 2.války.
TCerny
19. dubna 2024 • 09:04
@Richard Šebesta ad "prepadeni Srbska vojsky NATO:
v r. 1995 srbska armada pod velenim zlocince Mladice zmasakrovala 8000 muzu ve veku 17-80 let v Srbrenicici.
Podobne masakry udelala srbska armada i v jinych mistech , takze civilisovany svet nemohl necinne prihlizet a USA zacaly s bombardovanim Srbska.
Jiste kazdy ma na danna themata svuj osobni nahled , Vy a srbove vidite v intervenci USA 1995 v Srbsku "prepadeni Srbska vojsky NATO" , a treba ja v tom vidim pomoc zamezit dalsimu vrazdeni srbskou armadou , jak to videl i Mezinarodni soud v Den Haag.
Na aktuellni pusobeni NATO mam ja naopak negativni nahled a vim pritom, ze naprosta vetsina mych spoluobcanu i v cele EU na konflikt na Ukrajine nahlizi diametralne jinak a ze muj negativni nahled je naprosto minoritni.
Avatar - RASPUTIN}
RASPUTIN
16. dubna 2024 • 16:12
Však ten "nemuslimský" svět je na tom s tou jednotou ještě hůře.😉
Richard Šebesta
16. dubna 2024 • 17:21
@RASPUTIN To ti dám za pravdu. Ferdo.Je to tak