Komentáře

Zpět na článek

Petr Havlík: Muslimský svět nebyl nikdy v historii jednotný a není ani dnes

6 komentářů

Pavel Maleček
Smekám před Havlíkovou letitou snahou páchat dobro. Ovšem i jako v tomto textu, se mu to téměř vždy jaksi vymkne z rukou. To když islám přiřazuje k mírumilovným a tolerantním náboženstvím.
Tentokrát to zazdil v tomto - viz: Osobní vztah k Bohu projevujeme modlitbou a konáním dobrých skutků. Platí to u všech tří náboženství. Prorok Mohamed na judaismus a křesťanství navázal. O vzájemném vyvražďování v našich (vč. islámských) kořenech nic nenajdete. Zlo nepáchá ta či ona víra, zlo páchají konkrétní lidé.
Havlík, bezesporu vzdělanec jako málokdo, tudíž dopodrobna znající i islám, v tomto, ve své touze páchat dobro, vědomě lže. Islám je jediné náboženství, které přes řeči o dobru doslova nařizuje svým vyznavačům své učení šířit i brutálním násilím. Vč. vraždění těch co se odmítnou islámu podřídit. Toto odmítnout, je v islámu smrtelný hřích. K tomu je v islámu, na rozdíl od jiných náboženství, víra a světská moc neoddlitelně spojena. Islám tak není náboženství, ale agresivně expanzivní ideologie, která potřebu věřit v boha mocensky zneužívá.
Příčina je už v jeho vzniku, když lokální uzurpátor Mohamed v touze po moci, dohromady splácal manipulativní výhody monoteistických náboženství s místní vírou a vyrobil sice o dobru mluvící, ale vůči druhým vysoce agresivní a despotickou ideologii, jen vírou maskovanou.
A tak jen ten, kdo nechce, nevidí, že islám byl cíleně vyroben jako svého druhu zbraň hromadného ničení, určená k bezohlednému získávání moci. A to velice efektivní, když za +- tři století násilně ovládl většinu tehdy známého světa od Španělska, přes severní Afriku a až k Číně jižní Asii. Když i křesťanství jen o fous v centrální Evropě přežilo.
Ano, aktuálně je značná část islámského světa mírumilovná. Ale ten granát zabudovaný v podstatě islámu stále tiká. Jak nám islám ropného Blízkého východu předvádí. Vč. jeho expanze do západní Evropy ... ovšem mocichtivými hlupci ve vrcholných orgánech Západu vyvolaná. To též prý v snaze, jako Havlík dobro páchat.
TCerny
Ja velmi insuficientni na tomto clanku Petra havlika , ktery thematisuje islam a pritom nezmini stat ve kterem je nejvic muslimu ze vsech ostatnich muslimskych statu a to Indonesii s ca 300 mil. v podstate mirumilovnych muslimu.
Mne ostatne mohou ty 2 mliardy muslimu byt stejne ukradeni jako 2 miliardy krestanu a jejich mohamed stejne jako nas Kristus , zidovsky Buh nebo Budha , idol 3 miliard lidi z 8 milard obyvatel nasi planety.
Vzdyt my krestane jsme se dopustili starsne spousty zlocinu v dobe krizackych tazeni, dobyvani Amerik ci paleni carodejnic ze Salemu ( m.j.hlavni mesto statu Oregon -to jen cum grano salis neb znam zpameti vsechny hlavni mesta vsech 50 statu USA ,53 statu Afriky etc.-tak jsem ve svych vic nez 80 letech blbej!)
Jsem stoupenec multikulturelni spolecnosti vsech ras, barev kuze a nabozenstvi a proto nejvzdalenejsi je mi toto rasisticky smyslejici Cesko i kdyz i v Nemecku , jehoz jsem poslednich 50 let obcanem je jich take dost alealiquotne nahlizeno zdaleka ne tolik jako zde.
Richard Šebesta
Pane Havlík ten závěr se vám moc nepovedl. To co jste napsal se snadno řekne ale mnohem, mnohem hůře udělá. Muslimský svět nebyl nikdy jednotný a není ani dnes. A náš křesťanský je jednotný ? Podle mne ani náhodou. A teď budu mluvit o Evropě. Možná si to nikdo neuvědomuje nebo ano ale nikdo o tom nepíše. Za času VS a NATO v Evropě válka nebyla s výjimkou maďarských události 1956,které ale trvaly ani ne 3 týdny. Po pádu železné opony a rozpadu VS a SSSR a Jugoslávie i naší země už ale Evropa za posledních 34 let zažívá druhý velký konflikt, vlastně sorry třetí i když ten druhý (přepadení Srbska vojsky NATO) trval jen 11 týdnů. Čím to asi bude ? Tehdy za oněch vojenských bloků byla rovnováha , která nyní není. A můj názor. NATO podle mne zneužilo funkci hegemona v Evropě a to je výsledek. I když uznavám,že za konflikt na Ukrajině mohou jak Rusko tak západ. Zpětně se vracím k vašemu titulku. Muslimský svět není jednotný ale náš evropský mnohem více a to navíc řekl bych nejvíce od konce 2.války.
TCerny
@Richard Šebesta ad "prepadeni Srbska vojsky NATO:
v r. 1995 srbska armada pod velenim zlocince Mladice zmasakrovala 8000 muzu ve veku 17-80 let v Srbrenicici.
Podobne masakry udelala srbska armada i v jinych mistech , takze civilisovany svet nemohl necinne prihlizet a USA zacaly s bombardovanim Srbska.
Jiste kazdy ma na danna themata svuj osobni nahled , Vy a srbove vidite v intervenci USA 1995 v Srbsku "prepadeni Srbska vojsky NATO" , a treba ja v tom vidim pomoc zamezit dalsimu vrazdeni srbskou armadou , jak to videl i Mezinarodni soud v Den Haag.
Na aktuellni pusobeni NATO mam ja naopak negativni nahled a vim pritom, ze naprosta vetsina mych spoluobcanu i v cele EU na konflikt na Ukrajine nahlizi diametralne jinak a ze muj negativni nahled je naprosto minoritni.
Avatar - RASPUTIN
RASPUTIN
Však ten "nemuslimský" svět je na tom s tou jednotou ještě hůře.😉
Richard Šebesta
@RASPUTIN To ti dám za pravdu. Ferdo.Je to tak