Komentáře

Zpět na článek

Petr Sokol: Kraje na roztrhání. Proč není dobrý nápad rušit samosprávu, která funguje?

3 komentářů

Pavel Maleček
9. března 2024 • 10:36
Není to o počtu, ale fungování krajů. Z těch se staly byrokratické, prachy na svou činnost, ne v prospěch občanů požírající molochy, které zcela zvrátily to, proč byly zřizovány - aby regionální správu zefektivnily a přiblížily občanům.
Což bylo odstartováno tím, že padla představa, že kraj bude jen centrum s pár politiky a zaměstnanci a veřejná správa bude dál vykonávána přes okresní úřady.
Tato zavedená a funkční struktura však byla zrušena a to co dělaly, zčásti spadlo na pověřené obce, ale z většiny převzaly krajské centrály. Z nichž se tak staly obří molochy se vším špatným, co se v takových strukturách, dle parkinsonových zákonů děje. To vč. "kvalit" politiků, kteří zavětřili výnosnější rito a na kraje se nasáčkovali.
Stačí se jen povrchně zaměřt na "kvalitu" těchto struktur a při představě že taková individua řídí krajské školství, dopravu a či zdravotnictví a dokonce mají byť nepřímý vliv na policici a justici, tak vás jímá hrůza.
To by se mělo řešit, ne jestli krajů bude 8 nebo 14.
Petr Chládek
9. března 2024 • 05:31
Kraje vnímám pouze jako další mezistupeň pro rozhazování a rozkrádání veřejných prostředků...
Avatar - RASPUTIN}
RASPUTIN
8. března 2024 • 19:19
Stejně chybný byl nápad zrušení Okresních úřadů, které fakticky jediné v rámci státní správy fungovaly. Asi to rušení fungujícího vždy prosazuje stejná strana.