Zajímavosti

Zpět na článek

Alarmující stav duševního zdraví české mládeže: sebevražda je druhým nejčastějším důvodem úmrtí

7 komentářů

LUF3
7. března 2024 • 01:29
Sebevražda, jako druhá nejčastější příčina úmrtí mládeže byla téměř vždy a všude. Tady statistiky z USA
http­s://ww­w.cd­c.go­v/in­jury/­wisqar­s/pdf/­leadin­g_cau­ses_of­_deat­h_by_a­ge_grou­p_2018-508.pdf
Miroslav Janovec
28. února 2024 • 16:32
To naše generace připravila mládeži, našim dětem a vnukúm tenhle život , epidemie , ,války, všechny zbytečný technologie, ekologii, tuto planetu pro život . Je to jen naše vina .
Miroslav Janovec
28. února 2024 • 16:28
A jako , bylo by lepší , kdyby dúvodem byla válka, rakovina , HIV ?
pinkkk
28. února 2024 • 15:57
Psychický stav mládeže se zhoršuje..., přibývá nádorových onemocnění mládeže..., vzrůstá počet mladých lidí s alergiemi... Vždyť přece slyším furt dokola že žijeme v nejlepší době? Doly, železárny téměř odstaveny aby neznečisťovaly ovzduší, kamna na uhlí snad úplně zakázána, řeky jsou čistší. Tak hergot jak to je?
lahny
28. února 2024 • 17:12
@pinkkk Jestli to nebude tím, že naše generace vyrůstala za "teroru" komunistů, za "šikany" mladých kluků na vojně, takže jsem byli vůči všemu odolnější a dnešní mládež vyrůstá v bavlnce kapitalismu, kdy jakákoliv křivda se jim stane, ať už ve škole a nebo v trochu dospělejším věku a oni to už psychicky ani tělesně nevydrží.Zkrátka kapitalismus vyprodukoval bačkory co nevydrží nějakou zátěž.
lahny
28. února 2024 • 15:08
Když se zveřejňuje statistika kolik vojáků zemřelo během vojenské služby (článek na netu)...Jen mezi lety 1964 až 1989 nepřežilo službu v Československé lidové armádě 3 843 mužů... a na netu je hromada takovýcho článků, proč se nezveřejní statistiky kolik mladých se zasebevraždilo od r. 1990 do této doby, když se mají stále lépe než lidi narození před r.1989.A proč se nenapíše jaký byl stav duševního zdraví mládeže v letech socialismu (kolik se léčilo mládeže..čísla!!) a kolik se léčí mládeže v dnešní "lepší" době.
Zkrátka je vidět, jak se manipuluje se statistikou a lidmi.
Ani komunisti takovéto demagogie nepodsouvali lidem.
Uživatel_5236112
28. února 2024 • 15:54
@lahny Já jsem byla mladá a posléze i pracovně aktivní za socialismu. V té době nastávaly situace pronásledování a vyhazovy nekomoušů z práce, šikana a buzerace. Jenže naše generace byla pevně ukotvena v masarykovských idejích, v sokolských a skautských zásadách, i když tyto organizace byly zakázány od 50. let. Měli jsme vynikající rodiče, dobré přátele stejného zaměření, spoustu činností, návštěv přírody, četbu atd. - žádný z mých vrstevníků nepáchal sebevraždu ani se nehroutil. Rodiče nám vše vysvětlili, mluvili s námi otevřeně, i když ve škole jsme museli mlčet. Uměli jsme již od mládí rozlišovat dobro od zla. Pokud bych ale potřebovala psychiatrickou pomoc (a to za komoušů asi potřebovalo dost lidí) nemohla jsem k lékaři jít, protože psychiatrů a psychologů bylo málo, a hrozilo nebezpečí, že důvěrné informace budou předány orgánům. Tak jsme bojovali sami se sebou, dokonce jsme ani moc nevěděli, že existuje psychiatrie. A pak nás bylo dost, kteří jsme byli stejného smýšlení, a to byla velká podpora. Rok 1968, kdy mi bylo 32 let, ztráta zaměstnání, strach o dítě, odpor k rusům a komunistům - to vše vytvářelo velký tlak na psychiku. Překonala jsem to, překonali jsme to - ale mnozí lidé zemřeli zbytečně dřív. Můj otec zemřel na otravu komunismem. Dnešní generace je změkčilá, nemá žádný ideál a vzory, je zahrnována komercí, neví, co je to vlast, čest, pravé přátelství, odvaha, pravda - a nese si následky hrozné komunistické a postkomunistické výchovy. Máme za sebou vládu smutných "vzorů" AB a MZ, jejich mluva a chování pacholků se staly vzorem a normou. Když jsem napomenula chlapce, že sprostě mluví, odsekli, že to říkal pan president. Je strašné, že musím skončit pravdivou vulgaritou našich otců a dědů - rozmazleným pazourům zdvihnout hrant a do rypáku drát.. Komoušům se podařilo vychovat nalomené charaktery v několika generacích. To psychiatr neodstraní.