Komentáře

Zpět na článek

Zdražit jízdné v Praze? Určitě ano, je absurdně levné, ale chce to mezi zpovykané Pražáky rozložit jinak

23 komentářů

Bruno Ferari
Co je cilem? Nahnat lidi do MHD a tak na to pujdeme pres zdrazovani? To nebude fungovat...
martinluciferking
Jen to zdražte, už takhle se na to spousta lidí vybodla a jezdí do práce autem, teď budou silnice ještě ucpanější.
Každý den ušetřím 50 minut svého volného času když jedu autem.
Jakub Bareš
Roční kupón se populisticky zlevňoval, tak, aby vyšel na 10,- Kč denně, a není to tak dávno. Už nevím, kolik stál předtím, 4500? 4750? Tak nějak. Argumentovalo se přitom podporou hromadné dopravy.
Miloslav Podhola
Pro autora předestřené úvahy.
Kde si myslite, že vedení Prahy bere peníze na nové investice a jízdné MHD?
Když budete přemýšlet, dojde vám, že z daní, které se v prosperující Praze vybírají od pracujících občanů.
Uživatel_5576248
Naprosty souhlas. Jeden jezdi za 3,5 za celý den a jen jedna jizda na listek tusim 42kc? To je totalne na palici.mimoprazsky je tak motivovan po Praze jezdit autem.
Josef Franz Menoušek
@Uživatel_5576248 A co je "Pražákům" do vás z venkova ? Lítačku si můžete koupit také !
Uživatel_5809423
A nefunguje to spíš tak, že když těch 10 korun zaplatí např 500000 lidí, tak je to dost na to, aby ta služba fungovala i včetně modernizace? Máte nějaké konkrétní propočty, když to kritizujete?
Pavel Maleček
@Uživatel_5809423 - 3650x500 000 je sice pěkná sumička cca 1,8 miliardy, ale celkové roční náklady na pražskou MHD pokrývá ani ne z desetiny. Ty v r. 2022 byly ve výši 24,1 miliardy.
Platit si pražáci MHD z jízdného, tak v Praze jezdí koňka a sotva mezi Národním divadlem a Florencí.
Pavel Maleček
Takže pražák si může v MHD celý den vozit zadek za cenu pár rohlíků a já, dle pražáků vidlák, co jim ale vyrábí většinu z toho co zkonzumují, takže beze mne by pošli hlady, žízní a zimou (či horkem), o mých daních pražáky kdovíjak rozfofrovaných nemluvě, za využití pražské MHD vysolím 10x vyšší částku. A to vůči pražákovi jen za zlomek dne.
Proto jménem všech občanů co v Praze nebydlí či denně nepracují žádám, aby pro nás byla pražská MHD zdarma. V prd poklesu tržeb to najde jen echtes šťouravý účetní a zpovykaní pražáci nám venkovanům aspoň zčásti vrátí to, co pro ně děláme ... a oni nás teď za to přes MHD ještě oškubou ... tak to tedy ne soudruzíí, pardon Piráti v té na prachy žumpě, co se pražskou radnicí a MHD nazývá.
pekina
@Pavel Maleček
Ja se nehadam, jen ale by se mely uvadet vsechny argumenty - v Praze je jinak nejdrazsi (krome MHD) uplne vsechno. Benzin, najmy, sluzby, i ty rohliky a jine potraviny. Takze co s tim udelate 😁?
viktor viktor
@Pavel Maleček …Proto pražáci podporují fialovce a rudé Hradčany. Zdražíte MHD a ODS prohraje volby…Co teď ? Babo raď .
Josef Franz Menoušek
@Pavel Maleček Převelice se mýlíte ! Lítačku na rok si můžete koupit i když bydlíte v Horní Dolní . . . ps Váš příspěvek je velice hloupý !
Pavel Maleček
@Josef Franz Menoušek - netušil jsem že mě někdo vezme vážně. Vč. toho, že mám za v roce pár svezení pražskou MHD zaplatit jako pražák za celoroční lítačku ...
Tomáš Kostelecký
Podívej hochu, v Praze už rodilého pražáka " křtěného Vltavou", téměř nepotkáš. Kam se podíváš, všude buran a vidlák, včetně poloviny populace Moravy. Magistrát , řepák vedle řepáka. A ty tvoje kydy, to je jen nasr anost, že ses ještě do Prahy nedokázal nasáčkovat.@Pavel Maleček
Renata Amadi
Chápu, že vy s tím souhlasíte. Ale každý nemá platy jako vy..
Uživatel_5556600
To je k nevíře. Celý svět se potýká s auty... A pan Buchert chce destruovat to, co funguje. On MHD zdrazí. Génius.
Libor Krajíček
Kdykoliv po r. 1990 chtěla ODS zvýšit v Praze jízdné, ozval se řev progresivních levičáků rudého i zeleného zbarvení z důvodů sociálních i environmentálních. Aktuálně doprava v Praze trpí neblahým působením Pirátů a do min. voleb i Jéni Sobě. Pražskou MHD jezdím denně od r. 1976, takže mohu srovnávat. Obávám se, že její kvalita má svůj zenit už za sebou.
LUF3
Z jízdného se uhradí 15% ceny MHD zbytek jde z daní. Klidně zdražit jízdné ale snížit daně.
richard richard
Prazska MHD je smesne levna a v zasade velmi kvalitni. Zdrazit jiste lze, souhlasim s argumentaci clanku.
Nesouhlasim s tim, ze Prazaci jsou zpovykani. Nejsou. V Praze je nejmene 500.000 naplav, kde "sedmicka" znamena spoj jednou denne v 7 z Bradavic do Kozochlup.
Uživatel_223380
Já si myslím, že je to, slovo vymysleli prezidenti Klaus a Zeman (které dnes podezřívám z něčeho jiného, než upřímnosti.

Pokud se týká zdražení jízdného, nelze to vzít plošně. Někteří rodiče nejsou movití a 2děti chodí do školy. Já bych navrhovala, aby se jízdné (možná) zvýšilo. Ale rozumně. Já jsem měla tramvajenku (pro Brňáky šalinkartu) - obojím lze jezdit i autobusem a v Praze přes přívoz - aspoň to před pár lety šlo - z Bubenče do Tróje.
Ale, mám-li být upřímná, šla jsem na střední školu v roce 1968. A už v roce 1970 jsem si musela začít na tramvaje ku vydělávat, protože rodiče se oba nějak znelíbili svým zaměstnavatelům a tátovi se otevřela tubera, kterou získal v průběhu 2.sv.v. neboť byl Žid (byl s bratrem schován u příbuzných, ale neměli na ně příděl) a sestra šla studovat do Kroměříže. Takže na VŠ už jsem si vydělával sama na sebe.
Myslím si, že ani dnešním studentům by podobná postše­desá­tosmič­ková zkušenost nevadila.
Saša Krach
Co je v Praze nejlep­ší..­..Do­prava😁
Jiri Dolezel
Slysel jsem argumenty pro levne MHD, aby to motivovalo pracujici k jezdeni MHD misto (drazsim ale pohodlnejsim) autem.
Uživatel_223380
@Jiri Dolezel To se mi zase zdá dost rozumné. Ale jistě nelze pro lidi dopravující se autem levnější jízdenku. Zejména to chce parkoviště s přiměřenou cenou (nebo pasažérům udělit výjimku z ceny jízdenky MHD, což by hlavně nesplnilo účel, o kterém je řeč; já nejsem přítel výjimek).