Komentáře

Zpět na článek

Jefim Fištejn: Putin s Bidenem proti Trumpovi. Kdo se plete a s kým Ukrajina vyhraje válku?

29 komentářů

giorgio287
1. března 2024 • 09:34
Co je divného na tom, že Rusku vyhovuje víc primitivní senilní děda?
thomas2
1. března 2024 • 07:19
Putin jen klame lidi, kdyz rika, ze chce Bidena a ne Trumpa. On vi, ze jestli bude Trump zvolen, tak Putin bude moci dosahnout sveho cilu, porazit Ukrajinu, okupovat Ukrajinu a udelat Ukrajinu soucasti Ruska, protoze Trump odmitne pomahat Ukrajine. A krome toho je fakt, ze kdyz Putin rika, ze chce Bidena, tak tim pomuze Trumpovi byt zvolen. To je, co on chce. Tak to jen lidi klame. No, je to prolhany diktator. Diktatorum se neda verit.
Avatar - našinec}
našinec
28. února 2024 • 21:00
Když bude zvolen Trump, tak válka na UA skončí a Izrael opanuje palestinské území, když vyhraje Biden, tak obě války budou pokračovat.
Zdenek1313
18. února 2024 • 09:45
Nesmyslná válka, kterou UA prohrála, když odmítla jednání. RF nebude větší, ale silnější. UA nebude, protože miliony Ukrajinců už našly svůj domov jinde. Život je cennější než ego politiků.
bella.
18. února 2024 • 11:44
@Zdenek1313
No je to trochu jinak.Je to velké ego Ukrajinců, kterým pouze Zelenskyj v propagaci sebe do prezidenstké funkce zahrál na notu.
Kdyby i Ukrajinci nedělali zvěrstva proti ruské menšině a současně neprovolávali slávu Banderovi a kdyby Banderu veřejně nevyznamenali národním hrdinou a nejeli na náckovské vlně, pak by nebylo nejspíš války. Milionům Ukrajinců je vlastní země ukradená, ale v pohodlí měkké náruče migrace mají plnou hubu toho, jak je Zelenskyj úžasný !
A protože tady část lidí v komentech zmiňuje rok1968 a vpád ruských ( ? ) vojsk, tak já připomínám vpád Banderovských s Hitlerem kamarádících vojsk / hord do vlastních ukrajinských domácností a jejich hrůzné vraždění v ukrajinské " křišťálové noci " a jejich vpád do Polska.
--------------------------------------
A protože rezoluce OSN může vetovat kterýkoliv z jejích pěti stálých členů a jedním z nich je Rusko ¨

Zelenskyj navrhuje :
------------------------
aby veto bylo možné přehlasovat dvoutřetinovou „globální kvalifikovanou ? většinou“, a vyzval k rovnějšímu zastoupení světových zemí v Radě bezpečnosti!
A říká, že Německo se stalo jedním z globálních garantů míru a bezpečnosti a zaslouží si místo mezi prominentními členy Rady bezpečnosti. .“
Já říkám, že Zelenskyj leze Němcům do zadku a chce je mít v OSN coby lídra, kdy nemůže nevidět vzestup náckovských aktivit v Německu ..Tedy honem přípomínám, že v ukrajinských myslích Banderovci jsou a mého nemohou v brzké době v EU.
Už vidím ten Schengen Ukrajina → Německo
Zdenek1313
18. února 2024 • 12:49
@bella. Ukrajinci, kteří našli stálý či přechodný domov v EU, až na vyjímky, už o Banderovi mlčí. Nestojí jim za to, spousta z nich se i stydí. Zelenskyj je figurka, která poslouchá zájmy svých vodičů. UA už zemřela.
bella.
18. února 2024 • 14:16
@Zdenek1313
Ukrajinci se za Banderpovce ani náhodou nestydí, ani za svoje nacionalistické smýšlení.Patrně nechápúete, že se až tak moc k nácovství hlásit nesmí.Tady jsou a i v Evropě chvíli a zatím potichu.Chlapi mlčí, ty ženské jsou ale hádavé.Chlapi mlčí, protože jsou to vlastně zběhové.Tedy neupozorňovat na sebe.Ale kolik nadávek už v Praze na lidi hází a jak jsou oprsklí mě dost děsí!!!
Vidím to úplně jinak , protože s nimi dnes a denně mluvím.Mladá generace, která nijak po vzdělání neprahne tady bude v Evropě dělat časem přesně ten samý bordel, jako Arabové v svých hostitelských zemích.Proto Německo vůči UA igrantům utahuje kohoutek, ale to Zelenskyj nestíhá vnímat.Tohle je střízlivé uvažovaní , nikoli Milionu chvilek, ani mírotvorců, nýbrž socilogické vzhledem k složení osob, které do EU utíkají.A ještě jedna věc: bohatí si majetek hlídajím ti jen tak nezdrhají, omyl že sem jdou jen bohatí a nevydírají nás na dávkách tady hlásil napč. Benda za ODS!
thomas2
1. března 2024 • 08:14
@Zdenek1313 - Bandera je kontroverzni na Ukrajine. Chvali ho hlavne mnozi lide na zapadni Ukrajine, protoze byl jeden z nich, byl jako mnoho z nich clen Ukrajinske katolicke cirkve. ktera uznava papeze jako vudce cirkve, ale zachovala si nektere pravoslavne ritualy, podobne jako jine vychodni katolicke cirkve. Ta cirkev byla zakazana v Sovetskem svazu i v Ceskoslovenku, kdyz tam vladli komuniste. Ale pravoslavna cirkev byla castecne tolerovana. Katolicka ukrajinska cirkev byla uplne zakazana, az do doby, kdyz prisla nabozenska svoboda. Kdyz Polsko konrolovalo zapadni Ukrajinu pred valkou, tak se tam vedlo Ukrajincum spatne. Tak proto tehdy mnozi jnemeli Polaky radi. Bandera byl jeden z nich. Byl take nejakou dobu veznen v Polsku, protoze tam skodil Polsku. On byl z te casti Ukrajiny, ktera tehdy pred valkou patrila Polsku. On chtel dosahnout nezavislost Ukrajiny, coz ovsem v te dobe nebylo mozne. V Polsku se zucastnil nekolika teroristickych akci. Ve vychdnejsich casti Ukrajiny obycejne Banderu nemai radi, jsou si vedomi toho, ze to byl dost spatny clovek. Mel fasisticke nazory, byl proti demokracii. Kdyz prisla nemecka okupace, tak byl nekolik let veznen v Nemecku. Tak nemel zadnou roli v te genocide Polaku na zapadni Ukrajine, kterou tam spachali vojaci Ukrajinske armady, ktera chtela dosahnout nezavislost Ukrajiny, ale ovsem marne, protoze to nacisticti okupanti nepovolili. Ale je fakt, ze tehdy byla na zapadni Ukrajine velmi casta nenavist proti Polakum, tak proto se ta hrozna genocida tam stala. Ovsem nyni je situace jina, pochybuji, ze by byl dnes nejaky Ukrajinec, ktery by nenavidel Polaky. No ale v dejinach jsou ruzne pripady, kdy etnicka nenavist vedla ke genocidam. No, casto se dely hruzy behem dejin.
Avatar - RASPUTIN}
RASPUTIN
18. února 2024 • 09:31
Nepodporuji ani jednu z válčících stran, protože obě byly součástí SSSR, který nás okupoval a to nelze odpustit. Objektivně je však nutné přiznat, že osvobození Audijivku je velkým úspěchem Ruska.
thomas2
2. března 2024 • 18:16
@RASPUTIN - To si myslite, ze kazdy v Rusku a na Ukrajine souhlasil s okupaci Ceskoslovenska? To tedy rozhodne ne kazdy. I kdyz nekteri verili sovetske propagande. Myslite si, ze take v Nemecku kazdy souhlasil s nemeckou okupaci Ceska, ktera trvala az do roku 1945, kdyz Nemecko prohralo valku? To rozhodne ne kazdy, i kdyz tehdy nekteri verili nacisticke propagande.
Marek Schmidt
18. února 2024 • 08:18
Jefim Fištejn opět nezklamal a přiklonil se na ruskou stranu oním nezaměnitelným, zádumčivým, ruským způsobem.
A ty počty a důkazy v závěru má správně, jen opačně pojmenoval strany rovnice.
bella.
18. února 2024 • 10:43
@Marek Schmidt
Fištejn je Ukra­jinec­.Zádum­čivé­ho v jeho článcích já nic nevidím a navíc píše pořád stejně na jedno brdo!
V srpnu 1968 přišla z Ukrajinské sovětské socialsitické republiky armáda do Československa za účelem "znormalizovat" tady Pražské jaro.
Ukrajinská sovětská republika vznikla po 1. svět. válce v r. 1917 a zpočátku to byla doložitelně !!! zlatá éra pro UA obyvatelstvo, protože Rusové nacpali do UA gramotnosti , školský systém , zdravotnictví, průmysl, zemědělství , opravy infrastruktury atd atd. za miliardy rublů a uzákonili jim ukrajinštinu, jako úřední jazyk, kdy sami Rusové na úřadech a v armádě se ji museli naučit, protože UA si stěžovali . (Byl to proces stejný jako když Češi a Moravané cpali díky Masarykovi do Slovenska od r. 1918 do jejich odtržení 1.1.1993 ). Ukrajina se odtrhla 1.12.1991 díky referendu od SSSR, ale s tou svou svobodou neumí zacházet. Vzdělání postupně upadlo, zdravotnictví je na hnoji, ekonomika taky a to dávno před touto válkou. Proto i před érou Zelenského zdrhali do světa . Věřím, že Zelenskyj toho měl plné zuby a opřel se do toho a byl zvolen.Ale bohužel neodhadl Ukrajce! Místo, aby s ním do toho šli , jakmile začala válka zdrhli ! Otevřel jim bohužel , dveře do Evropy , a to všem osobám, které by ani přijati do země nebyly. Desítky tisíc jsou nyní v EU hýčkanými celebritami , protože jsou ublížení a jsou z válečné zóny , kdy nemusí ani dokládat odkud že jsou , stačí jim " čestné prohlášení " , jinak přeloženo : jsou velmi dobře placenými migranty a úplně se vytratil pojem povinné pomoci pronásledovaným politickým, anebo přímo z bojů atd.
Zda Fištejn přišel jako už voják, anebo z UA /SSSR jako vyslaný reportér nevím, ale od r. 1969 tedy v době počínající "normalizace " byl už aktivní a " tvořil " Takže možná má , nám Čechům, co vysvětlovat ! A to nikoli " zádumčivě " , ale konkrétně k věci !Dějepis UA od 1917 očima Jefima F.
!!!!­!!!!!!­!!!!!!­!!!!!!­!!!!!!­!!!!!!­!!!!!!­!!!!!!­!!!!
thomas2
1. března 2024 • 09:18
@bella. - Ovsem to moc nevite o dejinach Ukrajiny. Po komunistickem puci v Rusku roku 1917, vyhlasila Ukrajina samostatnost, ale marne. Versinu Ukrajiny dobyl Sovertsky svaz, zapad Ukrajiny se stal casti Polska. Sovetsky svaz chel take dobyt Polsko, tak museli Polaci bojovat za nezavislost. Ruda armada tam byla porazena, tak se musela stahmout z Polslka. V Rusku byla obcanska valka, kterou po nekolika letech vyhrali komuniste. Ale i po valce tam krute vladli, vcetne casti Ukrajiny, kterou dobyl Sovetsky svaz. Nejhorsi obdobi v Sovetskem svazu bylo, kdyz tam vladl diktator Stalin. Ten mel vinu ve smrti mnoha milionu lidi v Sovetskem svazu, miliony byly popraveny, mnoho milionu zemrelo v sovetskych vezenich a v pracovnich taborech, to prvni nazval Solzenicyn Souostrovi gulag. Miliony zemrely kvuli hladomoru, ktery zavedl Stalin v nekolika castech Sovetskeho svazu, vcetne Ukrajiny, aby ty lidi potrestal hladomorem. No bylo to tam strasne. Kdyz Stalin konecne zemrel roku 1953, tak pak novy sovetsky rezim zlepsil situaci. Ovsem komunisticka diktatura tam pokracovala, ale uz to tam nebylo tak hrozne jako od zacatku po komunistickem puci roku 1917 az do smrti Slalina roku 1953. Tak kdepak zadny raj na Ukrajine. Ukrajina ziskala samostatnost, kdyz se rozpadl Sovetsky svaz roku 1991. Rusko melo ekonomickou krizi,castecne kvuli tomu,ze vyvazi mnoho nafty a zemniho plynu, a tehdy byly mezinarodni ceny nafty a zemniho plynu hodne nizke. To je hlavni bohatstvi Ruska. Po nekolika letech se ty ceny zvedly, tak prestala ta ekonomicka krize v Rusku. Ale Ukrajina takove bohatstvi nema, tak to je chudsi zeme nez Rusko. Tak v tom bohatstivi ma Rusko vyhodu proti Ukrajine. No ale to Putinovi nestacilo, chtel porazit Ukrajinu, tak podle jeho rozkazu zacala velka ruska invaze Ukrajiny, tak musi Ukrajina bojovat proti Rusku. A mnoho ukrajinskych vojaku tam statecne bojuje, tak zastavilo ruskou invazi, Rusko nyni okupuje tak deset procent Ukrajiny. No je to strasna valka.
bella.
2. března 2024 • 12:07
@thomas2
o Ukrajině jsem si vygooglovala asi tolik co Vy.
--------------------------------------------------------------
Potěšeně sleduji že víte že se na Ukrajině bojuje jen na kousku území, ale nezmiňujete , že se nepochopitelně a dle mého nelegálně, protože nejsou váleční utečenci z míst kde je ticho a klid neustále cpou do Čech a denně pořád přijíždějí , když v ohrožení nejsou a jedou si pouze k blbým Čechům zdarma ošetřit zanedbané zdraví.Ubytovat u spoluobčanů a chvíli pobejt na rehabilitacích , přihlásit se na pracáku, kde pro nevzdělané už práce není a po roce požádat o prodlužko, anebo se svěží a vykrmení vrát k svým prasátkům a slepicím, co jim obstarávají rodiče, kteří setrvali.
Ukrajina je fantasticky bohatá, jen kdyby ty polovzdělanci uměli s tou svobodou nakládat.Ale, když už sami mají většinově jen nízké vzdělání, aspoň si ty mozky mohli koupit a začít těžit a stavět a obchodovat, jenža tam je všechno i tak rozkradený!!
-------------------------------------------------------------------- ---------
thomas2
2. března 2024 • 17:31
@thomas2 - bella, nekteri Ukrajinci maji vysoke vzdelani. No, ale nyni je tam kvuli ruske invazi velka valka, nejhorsi valka v Evrope od druhe svetove valky. A nikde na Ukrajine neni bezpecno, Rusove bombarduji mesta v cele vetsine Ukrajiny, ktera neni okupovana ruskou armadou. A v casti Ukrajiny, ktera je okupovana, se Ukrajincum vede tezko, pokud tam jeste zustali. Skoly tam jsou jen ruske, ukrajinske skoly jsou tam zakazany. Rusko povazuje okupovanou cast Ukrajiny jako soucast Ruska. Je to tam hrozne. Napriklad mesto Mariupol bylo velmi znicene ruskym bombardovanim, desitky tisicu Ukrajincu tam zemreli kvuli tomu, pak to dobyla ruska armada, nyni see tam buduji nove domy a do nich se stehuji Rusove. Zniceni Mariupolu je snad nejhorsi z ruskych valecnych zlocinu spachanych na Ukrajine. Ukrajina neni bohata na naftu a pozemni plyn jako Rusko. Vyvazi mnoho psenice, ale jenom skrz mesto Izmail na Dunaji a pak Dunajem podel pobrezi Cerneho more, kde ma pobrezi Rumunsko, Bulharsko a Turecko, ktere patri do NATO, tak to je bezpecne. Jine pristavy Ukrajiny na Cernem mori jsou zablokovany ruskou armadou a pristavy Ukrajiny na Azovskem mori jsou v casti Ukrajiny okupovane ruskou armadou. Cele Azovske more je nyni pod kontrolou Ruska. No, je to spatne. Kazdopadne zabijeni civilniho obyvatestva je podle mezinarodniho prava valecny zlocin. Ale Rusko sve valecne zlocince nevyda soudu. Sam Putin je obvineny z valecneho zlocinu, ale jiste bude vladnout Rusku as do smrti. A co se stane v Rusku po jeho smrti, to nikdo nevi. Asi tam bude vladnout dalsi diktator. Jestli Rusko pak valku skonci, az zemre Putin, to nikdo nevi.
Milan Cech
18. února 2024 • 08:03
Putin tim samosrejme chtel pomoc T. ke zvoleni...je jasne ze B bude pouzivat kartu rusacke filcky T proti nemu..

No a tomu chtel P zabranit....ted muze ta T drzka vykrikovat ze P chce B a vypatlana polovina A populace tomu uveri....Fistejn je na tom mentalne podobne...
Tom S
18. února 2024 • 04:41
jako kazdy gauner a odchovanec bolsevicke skoly KGB jedine cemu Putin dobre rozumi, ze jednani z pozice sily a nikoliv slabosti, kterou neustale Biden vykazuje. Jak se casto v Rusku rado rika, ze "ruske hranice jsou bezbrehe", tak na to lze odpovedet tak, ze ruske hranice konci tam, kde dostane Putin pres hubu. Nevyzpytatelny Trump je vice nez vyrovnanym souperem, Putin se zatracene musi rozhlizet, aby neslapl vedle a to co si momentalne dovoluje a dovolil, by se patrne pod Trumpem nestalo. Kdyz Trump apeloval na cleny NATO, aby dostaly svym smluvnim zavazkum a davaly min. 2% vydaje na obranu dostalo se mu posmechu. Vysledek: totalni nepripravenost evropskych statu NATO na obranu, nejtrapnejsi je Bundeswehr, kteremu munice vystaci zhruba na 2 hodiny boje. Stale se mi rovnez vybavuji usmevy nemeckych zastupcu pri Trumpove projevu o riziku "totalni nemecke energeticke zavislosti na Rusku". (viz https://www.c-span­.org/v­ideo/?­c50299­74/ger­mans-laugh-trump-warns-reliance-foreign-oil) Tento obraz Trumpa coby hlupaka velmi dobre zivi ultralevicovi propagandiste z Washington Compost, NY TImes, Politico a dalsich platku (kde od roku 2016 nevysel jediny pozitivni clanek o Trumpovi), a ktere jsou obratem cile pretistovany v periodikach EU. Kdo si porovna uroven clanku rekneme pred 25 lety a dnes vi o cem je rec. Co se Ukrajiny tyce, doporucuji prednasky Vladimira Poznera, ktere nabizeji zajimavy pohled na celou situaci z druhe strany. (htt­ps://y­outu­.be/bx­R6qbxU­p6k?si­=KmY0yP­tyor5­VzTJm) Tento clovek hovori velmi dobre nekolika jazyky, takze jeho videa je mozne sledovat nejen anglicky, ale treba i v rustine. Kazdopadne s panem Fistejnem souhlasim vlastne skoro ve vsem, Trumpa budu samozrejme volit znova, tentokrat napotreti.
Annika
18. února 2024 • 00:17
Pane Fistejn jste nacionalista jako Trump,meli byste si rozumet a ne psat hlouposti
Spytar
17. února 2024 • 22:25
Pane Fištejne, kdyby mi Váš dnešní komentář nepřipomínal pohádky od K.J. Erbena...., znáte nějaké? Třeba "O Ivanu hlupci"...pěkná pohádka.! 🐴 Kdyby to bylo všechno tak pohádkově jednoduché....
Nicméně bavíme se o genocidě Ukrajiny za přihlížení pokryteckého, licoměrného a zbabělého ("nás") "Západního bloku", který tu genocidu zavinil a dopustil. Vím jak to je vše těžké, pro Vás, ❤️💓 rodilého Ukrajince. Nicméně, je to opravdu "tak hloupě prosté"? jak dnes a často píšete? O pohádce Hodný Trump a Zlý Biden?? To je
jádro pudla, zastavení genocidy nevinného a už tolikrát nespravedlivě týraného národa Ukrajinského?? A bude snad s Trumpem i tvrdé potrestání agresora? ??
Jsem tedy zvědavý... 🫶🏻
Papanikula
17. února 2024 • 18:47
Na stejne konferenci v Mnichove v roce 2007, nebo 2008, uz se nepamatuji, mel zapad moznost poslouchat Putina , spolupracovat. Co navrhoval bylo rozumne, multipolarni bezpecnost a omezeni jednostrannych kroku USA. Ti ho znova neposlouchali. Tam, domnivam se, se to vse zlomilo. To byl moment, kdy si Rusove uvedomili, ze zapad s nimi spolupracovat nechce. Ze se tam ted sesli zelensky a spol. je sice hezke, ale naprosto k nicemu …
Martin Tuhý
18. února 2024 • 02:03
@Papanikula Jasná věc, měli jsme plnit co si ruský diktátor poručí, to víš že jo. Rusko se blíží katastrofě, musíme být připraveni.
Atja
18. února 2024 • 02:50
@Martin Tuhý Ano, Rusko se blizi katastrofe. A bude hure.
bella.
18. února 2024 • 09:50
@Martin Tuhý
Jak si tu blížící se katastrofu Ruska představuješ ?
Jak máme být připraveni ? Sem s tím!
Ale upozorňuji, jestli mi zase 5-ti koalice a pošahaný Pávek sníží životní úroveň díky UA, pak jdu do ulic .Já už toho mám dost.Pro mě je katastrofa poukrajinštělá Praha.
Richard Šebesta
18. února 2024 • 10:35
@bella. Dá se s tím souhlasit
thomas2
2. března 2024 • 17:45
@Papanikula - Kdyz Ukrajina ziskala samostatnost, kdyz se rozpadl SSSR, tak Ukrajina podepsala smlouvu v Ruskem a s USA, ktera zarucovala Ukrajine bezpecnost a uznani hranic Ukrajiny a Ukrajina musela poslat vsechny sve jaderne zbrane Rusku, coz udelala. No, byla to velka chyba. Kdyby si Ukrajina nechala vse sve jaderne zbrane, tak by pak Putin nerozkazal ruskou invazi Ukrajiny, protoze nechce jadernou valku. Ale ovsem Putin tu smlouvu Ruska s Ukrajinou porusil, kdyz zacal tu valku. No, diktatorum se neda verit. Ale kazdopadne zadny stat nezautocil na jiny stat, ktery ma jaderne zbrane. Proto take potom, co Indie a Pakistan nahlasili, ze maji jaderne zbrane, tak uz zadna valka mezi Indii a Pakistanem nebyla.
Papanikula
17. února 2024 • 18:46
Rok 2024 se musí stát rokem plné obnovy světového řádu založeného na pravidlech" - říká představitel země s 0,5% světové populace, jako by reprezentoval planetu. Sebestředně a přehlíživě opomíjí, že ta je však zmítána řadou jiných ozbrojených konfliktů s počty civilních obětí (Arabský poloostrov, vícero zemí Afriky), takže neustálé soustředění nekonečné a bezedné masívní pomoci jen jeho rozvrácené zemi rozhodně obnovu světového řádu nepřinese. Notabene když naprostá většina ostatních zemí trpících konflikty nepovažuje za nebezpečí a strůjce jejich konfliktů Rusko. Např. země afrického Sahelu vidí příčiny úplně jinde...
Prevzato
bella.
18. února 2024 • 09:45
@Papanikula
Proč nejmenujete přímo kdo to říká ? !
Avatar - RASPUTIN}
RASPUTIN
17. února 2024 • 18:41
Já myslím, že Putinovi je celkem jedno, kdo bude prezidentem USA . Rusko prostě zabere uzení s ruskojazyčným obyvatelstvem, které bylo Ukrajinci pronásledováno a tím splní svůj slib, že občany ruské národnosti ochrání. A jestli bude prezidentem Trump nebo Biden na tom nic nemůže změnit. A názor EU už vůbec ne.
thomas2
2. března 2024 • 18:03
@RASPUTIN - Ukrajina nepronasledovala a nepronasleduje ruskojazycne obyvatelstvo. I matersky jazyk prezidenta Zelenskeho je rustina, i kdyz se dobre naucil ukrajinsky. Kazdopadne v casti Ukrajiny okupovane ruskou armadou se maji Ukrajinci spatne, ti,kteri tam jeste zustali. Napriklad ukrajinske skoly jsou tam zakazany, ucitele musi ucit v rustine a jsou tam pouzivane jenom ruske ucebnice, ukrajinske ucebnice jsou v okupovane casti Ukrajiny zakazane. Kazdopadne Putin chce dobyt celou Ukrajinu, neuznava nezavislost Ukrajiny, a chce ji anektovat k Rusku. A to se mu mozna podari, jestli bude zvolen Trump, protoze on nechce pomahat Ukrajine.