Komentáře

Zpět na článek

Vína z první ligy, nebo moravská lež? Dva různé názory, rozhodněte vy

41 komentářů

tombra
28. listopadu 2011 • 23:04
Problém pražáků je, že si myslí, že moraváci dělají víno pro ně. Velká vinařství ano, ale tam nehledejte kvalitu - jedině za přemrštěnou cenu. Spousta malých vinařů dělá vynikající vína, ale bohužel ne v takovém množství, aby to byl kšeft. S vínem je spousta práce a pro vinaře to musí být koníček. A pak, když je šampion na světě, tak to přece neprodají pražákům, ale vypijí to sami, se svými známými, příbuznýmí a sousedy, kolegy, zkrátka aby se pochlubili a pochutnali si.
cyril519
26. srpna 2011 • 05:15
Nechci vyzývat k vlastenectví, to by nevyřešilo vůbec nic. Dobré by ovšem bylo, kdyby jakékoliv mediální projevy pocházely od fundovaných jedinců, když už tolik voláte po zlepšení od "našich vinařů". Při vší úctě, pan Holec a jeho polemika o víně, to je katastrofa, i pro něj. Připomíná mi barevného ptáka a někdy i primáta, stejně tak jako ty spousty názorů "světaznalců" co se týče kvality vína. Pane Holec, ve světě je spousta vynikajících publicistů o víně. Ti nejlepší jsou uznávanými autoritami proto, že mají naprostý přehled, pro svoji činnost "obětovali" mnohdy i několik let praxe ve vinařských podnicích, praxe se vším všudy, od manuálních výkonů až po individuální řízení výroby vína a pěstování hroznů . Dnes tito publicisté mají postavení světových celebrit proto, protože co napíší je vždy pravda, a nemají zapotřebí podléhat jakýmkoliv nešvarům od drobných ústupků až po korupci hrubého kalibru. Názor na kvalitu moravských vín ventilovat nebudu, jenom snad srovnání, ne se Španělskem, Francií nebo Chile, ale s Vámi. Jsem na tom tak, že konzumuji daleko více moravských vín než "světových" a na druhou stranu čtu raději publicisty kterých články mě obohatí než ty české amatérské.
eojdgs
24. srpna 2011 • 22:49
Souhlas spise s Holcem. Bylo by fajn aby zde dsikutujici, jez znaji dobra moravska cervena v prijatelne cenove hladine rovnou uvadeli odkazy. Rad se necham presvedcit o opaku, ale myslim ze tech hroznu, ze kterych pujde vyrobit dobre cervene, bude tak malo, ze vino bude bud drahe, nebo jen pro vyvolene. To se tu objevuje casto - musite se chovat slusne, byt pokorni a pak vam mozna nalejem to dobre vino. Ale ja si ho chci koupit i v Praze nebo v Usti. Dokonce i v tom supermarketu - dobre moravske bile tam koupim (i kdyz si pro nej kvuli cene pokud mozno take radeji jezdim na Moravu). Proste a jednoduse - kdyz tak jedu tou ulickou, tak ze sekce tuzemska vina si beru flasky se svetlejsim obsahem a pro ty tmavsi zajedu do sekce vin zahranicnich.

Ostatne zeptejte se Moravaka, jak mu chutna vino melnicke nebo litomericke (tam odsud kousek bydlim). Urcite se vam vysmeje a ja s nim budu jen souhlasit. Ne ze by tam par dobrych flasek neudelali, ale podminky tam proste nejsou jako na morave. A stejne je to s Moravou a cervenym.
onek
24. srpna 2011 • 11:59
ročně přechutnám na různých degustacích, ochutnávkách či na doporučení řádově stovky vzorků - ČR i svět. Z Moravy jsem detailněji poznal tak 50 - 60 vinařů (registrovaných je cca 10 000, těch od jedoho hektaru kolem 1000). Nikdy jsem neslyšel dobrého moravského vinaře srovnávat své víno s Bordeaux či Toskánskem - většina z nich vína z těchto oblastí nezná, nikdy je nepila a mnozí neznají ani tyto oblasti. Klišé o slunci (klimatu) už jsem slyšel tolikrát, že je to až úsměvné - k tomu jen toliko, že záleží čistě na skladbě odrůd. Frankovka - to je královna středoevropských vinic, kterou ovšem "umí" málokdo, ale dělají ji všichni. Barolo může být supermarketní splaška nebo skvost v řádech několika tisíc - to platí i o zmiňovaném Bordeaux. A cena? Karlínský i jiný vinárník si jistě rád přihodí, ale v době e-shopů je cena jen otázkou lenosti.
juraobava
23. srpna 2011 • 09:18
Jsem moravák,nejsem vinař,přesto věřím že pan Holec by zvládl udělat to nejlepší moravské víno i ze zavřenýma očimaA jeho vinař v Praze, s trochou cukru, zvládne z druháku udělat víno i z opačného konce světa, za cenu nižší, než ve sklípcích moravských.Nejlepší červené je asi s kofolou co?Proti gustu žádný dišputát,ale mlčeti zlato platí v tomto případě dvojnásob.
neilyoung
22. srpna 2011 • 20:02
To maj špatný, Holec. Dyž voni už ten Kahan nedělaj, có? Zrovna o weekendu jsem byl na exkurzi v Morvinařských závodech v Bzenci. Ale Jelínek je prostě Jelínek
mkalerta
22. srpna 2011 • 17:29
No tedy srovnání moravských a např. francouzských ví, to je celkem ďábelské. Jistě, že červená moravská vína jsou trpká, ani to díky podnebí apod. jinak být nemůže. Moravská červená vína snad rozumný člověk ani pít nemůže (pokud není nějak vázán k Moravě), vždyť ta nabídka je už tak velká, naštěstí. Kecy o "co byste nalili ve sklípku pražákovi jiného než patoky" jen dokazuje úpadek této scény, která vůbec nikoho v zahraničí ani nezajímá (mluvíme stále o červených)... Proč taky. Btw z Prg nejsem.
molotovovomotofoko
22. srpna 2011 • 16:04
Nakyslost a natrpklost jeho psaní, který umí pouze on a pár dalších v redakci, mě přivedly k tomu, že si dám raději moravské červené, než abych četl Reflex. Nebývalo tomu tak, nutno dodat, bohužel.
darda
22. srpna 2011 • 11:43
Pověsti o znamenitých moravských vínech se šířily lidovou šeptandou v dobách, kdy těmto nápojům konkurovaly pouze Pražské vinařské závody Vysočany svými projímadly. Nikdy na to nezapomenu.
sammy
22. srpna 2011 • 11:08
Pan Holec si stěžuje, že v moravských sklepích trpěl špatnou frankovkou. Na tom není nic divného. Představte si, že vám do sklepa přijde namyšlený hlupák bez elementárního povědomí o víně, vysvětlí vám, že moravská vína jsou špatná, pijí je vlastně jen vlastenci a začne se projevovat tak, jak jej známe z Reflexu. Co mu nalejete, aby odešel?
Jsem rád, že Holcovi na Moravě nechutná, nebudu ho potkávat na koštech a nebudu od vinařů poslouchat jaký namyšlený, tupý *** ty Pražáci jsou. Laikům bych doporučil zajít na nějaký vesnický košt. Zaplatíte pár stovek a můžete ochutnat několik set vzorků. Nejlépe se koštuje ve skupině, kdy si najednou vezmete několik vzorků jedné odrůdy a přijdete na to, co tyto vzorky spojuje, tedy čím je ta odrůda typická. Zjistíte, že vám chutnají i jiné odrůdy než provařené Rulandy a Pálava.