Historie

Zpět na článek

Smrt Tibora Danihela před 30 lety je jedním z nejznámějších případů rasového násilí v ČR

5 komentářů

Václav Plachta
24. září 2023 • 22:40
Češi jsou stále rasisti, jen to umí lépe skrývat! Ale stačí jiskřička...
Pavel Maleček
24. září 2023 • 19:34
No koukám na poli špatností možných označit za rasistické se dlouho nic neudálo (když seobranu Ukrajinců před romským řáděním za rasistickou, přes prvotní snahu označit nelze) a tak se vytahují staré kauzy. Předem říkám, že odsuzuji každé násilí ať rasistické je či není. Ale to co se před lety odehrálo v Písku, zas až tak jen rasismem motivované nebylo.

Spíš šlo o samozřejmě špatnou touhu převzít do svých rukou potrestání Romů, kteří svým asociálně kriminálním řáděním, které státní správa odmítala řešit, otravovali životy písecké bílé majority. A skočilo to jak skončilo. Neomuvitelnou zbytečnou smrtí mladého člověka. Kterou však nelze označit za předem připravovanou, k tomu rasistickou vraždu.

Tomu odpovídaly i prvotní výroky soudů. V čase však rostl tlak všemožných proromských aktivistů, toužících po "krvi" víc, jak ti hloupě se mstící prý skinové. Což i přes média (která v tom viděla vyšší zisk) dostalo pod tlak veřejnou správu, soudy nevyjímaje a podle toho to nakonec dopadlo.

Dnes, když se proromství změnilo v až mocichtivý fanatismus, je tento případ za jasný případ českého rasismu vydáván. Když především šlo o selhání státní správy, odmítající řešit asociální a kriminální chování části píseckých Romů. Což z místní majority - ano několik primitivů k nepřijatelné pomstě vyprovokovalo.

A tak i ten nápis na pomníku onoho nešťastníka by měl znít - zemřel ne proto že byl Rom, ale protože selhala státní správa.
Václav Plachta
24. září 2023 • 22:38
@Pavel Maleček Svým příspěvkem jen dokazujete, že ve Vás rasismus jen tak nezmizel!
Pavel Maleček
25. září 2023 • 07:27
@Václav Plachta - no a co to vlastně je ten rasismus? Nesouhlas či odpor k asociáně - kriminálnímu chování významně většinové části romské populace určitě ne.

Rasismus už ale je to, že to, za co je kdokoliv z bílé majority potrestán, Romům bez trestu prochází. Nejen ničení bytového fondu a městského mobiliáře, celostátně každoročně v stamilionech Kč. O organizování drogového obchodu, lichvy, dětské prostituce, řádění násilnických band v ulicích a dopravních prostředcích či o mnohamilionových nákladech na opakovaný úklid Romy do veřejných prostranství vyhazovaného odpadu nemluvě.

Kdepak v odporu k Romům není rasismus (to by se to samé dělo i vůči Vietnamcům), ale odpor k jejich asociálně kriminálnímu chování státem nejen neřešenému, ale dokonce i maskované a omlouvané.

Pak se divte, že sem tam nějakému magorovi, kteří i mezi bílou majoritou jsou, lupne v kouli a svůj z romského chování stres si fyzicky vybije. Zvlášť když on den co den tvrdě maká a pak vidí, jak z jeho daní sociálními dávkami krmení Romové bordel v ulicích dělají.
Ale pšt. O tom se ani špitnout nesmí - jinak v tu ránu rasista jste!
Ales Chocholousek
24. září 2023 • 18:40
Nebyl to zrovna svetec a ze neumel plavat.....