Zajímavosti

Zpět na článek

Protěžujete, respektivě zohledňujete správnou češtinu? Jste její nejideálnější uživatel? Viz. tento kviz

5 komentářů

Ivo Martinec
21. září 2023 • 22:44
Upozorňuji autory kvizu, že tvar ,,již", byť je archaický a nepoužívá se téměř, je stále správným tvarem nominativu plurálu životných maskulin uvedeného zájmena. I. M.
M
Mylf Milan
21. září 2023 • 21:47
??? nejideálnější ???
koho to ten reflex platí ???!!!
jauvajz
Štěpán Kohout
21. září 2023 • 19:54
Uhlobaron ze je zlodej uhli? To jste se asi preklepli, ne? A ze nejaka internetova prirucka povoluje psat "Rhodosu" je jen dukazem toho, ze nelze verit vsemu, co se na internetu pise, vy polovzdelanci!
Zdena Pilna
21. září 2023 • 16:59
Nemohu souhlasit s výslovností slova puzzle, které je anglické a čte se “pazl”. S tímto slovem jsem se poprvé ve svém životě seznámila v r. 1968 v Anglii, kde jsem jako česká studentka pracovala v Londýně jako “au-pair. A děti v té rodině si s “puzzle” hrály. Srovnávat anglické slovo “puzzle” s italským slovem “pizza”
považuji za velkou chybu. Chybná výslovnost vznikla v Čechách tak, že v době, kdy tato dětská hra do Čech přišla, zde umělo jen málo lidí anglicky. Chtěla bych připomenout, že když v minulosti přišel do Evropy i do Čech zemědělský stroj “kombajn”, jehož název vznikl v Americe ze slova “combine “ také se mu nezačalo v Čechách říkat “kombiné”.
Petr Burda
21. září 2023 • 16:47
Všechno neumím, mohu se stydět. Ale uhlobaron ve významu zloděj uhlí jsem neslyšel ani od babičky, ročník 1910.