Prostor X

Zpět na článek

Výborný: Polsko brutálně dotuje potraviny pro Čechy, já vyvíjím neformální tlak, všechno není jen o ceně

10 komentářů

JanaBa
3. září 2023 • 17:48
Čestmír ho hned na začátku přistihne při "nepravdě" a on zareaguje slovy Dobrý postřeh. Má pak vůbec cenu poslouchat ty jeho řeči?
Radomír Molata
3. září 2023 • 11:40
Asi to je mix všech možných věcí. Nedávno jsem o tom četl. Kupříkladu Polsko, i za komunistů zůstalo zemědělství v 90% v rukou soukromníků. Zemědělství nebylo konsolidováno do družstev. Následkem toho, jsou tam prostě celé rodiny, které podnikají v zemědělství i potravinářství. Tady z družstev vznikly malé firmy, které spolkly agrokomplexy, které si už ceny nastaví. Ale co jiného, když generace lidí pracující v zemědělství prostě vymřely a mladí o to zájem nemají ? V tom jsou Poláci v jiné galaxii. Dále, je jich přes 40 milionů. Je to stejné ve všem. V menších zemích je vždy více draho. Prostě proto, že aby firma vydělala na svůj provoz, musí utržit dostatečně velký zisk. Ten se 40 miliony zákazníků dosáhnete i s menšími cenami, než když máte pouze jednu čtvrtinu potencionálních zákazníků. Potom je tady to DPH. Podle tabulek patříme k čtvrté zemi Evropy, kde je největší počet hypermarketů na osobu. Podle tabulek z roku 2012 jich v ČR připadalo 26 na milion obyvatel. V Polsku to bylo 8 ! Vzhledem k tomu, že jich u nás roste pořád jako hub po dešti, je evidentní, že poměr mezi Polskem a námi určitě zůstal zachován. Ukazuje se, že podobná nařízení jako je podíl tuzemských potravin v našich obchodech, by nás ještě více likvidoval. Nebylo by to řešení, když některé potravinářské firmy ( nechci stále napadat Babiše, asi to u jeho voličů nijak nezabere) zdvojnásobily zisk a zákazník to evidentně zaplatil. I přes nesympatie k této vládě, za inflaci v naší zemi viním zejména ODS a ANO + SPD, které naši ekonomiku poslali svým zrušením suprehrubé mzdy v době rekordního schodku v době Covidu ke dnu. Neschopnost si to přiznat a učinit jednoznačně jednoduché, ale myslím, že méně bolestivé řešení, znovu ji zavést a počkat na klidnější dobu, než desítky daňových úprav, které stejně nejvíce postihnou nejchudší, chudší a středně příjmové. Bohužel. ANO, ani ODS nemá dost sebereflexe. A tak platíme více. Dokud na to máme a jsme ochotni zaplatit.
Uživatel_5576248
30. srpna 2023 • 20:17
Tolik vtipu v jednom článku. Polsko dotuje potraviny,haha. Ze mame kvalitni potraviny je vtip č.2. Kvalitni jsme je meli dříve.Dtest jasne ukazuje že polske je lepší,­maslo,­konzer­vy,u­zeni­ny,ry­by atd.Ono staci ochutnat.O nemecku ani nemluvím
Renata Matysová
29. srpna 2023 • 19:19
Pane Výborný a z jakého důvodu potraviny dotují Němci? Ĵa totiž nakupuji tam a rovněž mnohem levněji.
Liba Metloková
29. srpna 2023 • 12:38
A Vy nevíte, pane ministře, že cenotvorbu může regulovat vláda, která má na to i zákon. Tak s chutí do toho.
giorgio287
29. srpna 2023 • 11:53
"Polsko brutálně dotuje potraviny pro Čechy"

Soudruh ministr se mýlí. Polsko nenechá okrádat své občany hitlermarkety tak, jako vlastizrádná česká vláda, ve které tento teolog škodí zemědělství.
Pavel Maleček
29. srpna 2023 • 10:58
Výborný je buď úplně mimo, nebo maskuje to, co každý s trochou fištrónu ví. Že v EU už žádná tržní pravidla nefungují, místo pravidel poptávky a nabídky tu funguje mix politicko byznysových zájmů, který už je víc direktivně přerozdělovaco dotačně totalitním socialismem než demokracií s funkčním trhem.
K tomu s ideologií neomarx-progresu s jeho multikulti, gender, LGBT či eko-klima mocichtivým manipulováním. Jasně cílícím na to, aby tu polootrocké mase, jen jakž tak přežívající a většiny svobod zbavené vládl úzký korporát socialistů, velbyznysu a kazatelů jediné přípustné pravdy. Což je čistokrevná definice fašismu.
Jednou z cest jak tohoto dosáhnout je řadové občanstvo drtit vysokými cenami a nízkými mzdami. To proto aby jeho veškerou energii vysávala snaha jakž tak přežít a na bouření se už mu nezbývala síla.

V čemž je Fialův 5x vehikl v EU nejsnaživější. To proto aby si v Bruselu vysloužil dotace, bez nichž by se jeho "hospodaření" zhroutilo.
VladanL
29. srpna 2023 • 10:51
Nové koště sice dobře mete, ale výsledek bude podle všeho nula. Socialistické hospodářství s plánovanými cenami bylo zrušeno. Brečet může jak chce...
Pavel Maleček
29. srpna 2023 • 11:00
@VladanL - opak je pravdou. Za veškerou současnou hospodářskou i morální bídou je to, že se socialistické plánování znovu zavádí.
Eli Malá
29. srpna 2023 • 08:33
Samý kecy, prdy a skutek utek. Z toho se lidé nenajedí. Dobře vám tak pětidemolice, že vám spotřebitel utíká do Polska a nepodpoří tak český trh. Narozdíl tam jsou ještě normální...