Komentáře

Zpět na článek

Platil Havla i Orbána a mluví esperantem. Co jste nevěděli o Georgi Sorosovi

9 komentářů

Richard Šebesta
27. srpna 2023 • 11:53
Georg Soros jako Žid musel být velmi nadaný a inteligentní což je pro Židy typické i ovládáni mnoha jazyků. Po politické stránce se taky občas pletou ale to je normální i oni jsou jen lidé.Soros jako Američan , který ale pocházel z Evropy měl přirozeně zájem o to co se tam děje. Nevím jak dnes jak Žid hodnotí to co se děje v EU kde je nekontrolovatelný příliv migrantů zejména ze zemí muslimských, kteří se tady roztahují jako by jim to patřilo ? Navíc jsem četl,že i někteří Francouzi židovského původů se stěhují do Izraele kvůli teroru migrantů. Pan Soros je určitě z toho " radosti bez sebe " !
thomas2
29. srpna 2023 • 05:24
@Richard Šebesta - Ovsem Soros je velmi nadany a inteligentni. Ovsem nekteri Zide nejsou nadani a inteligentni, i kdyz u Zidu to je castejsi. Soros samozrejme umi dobre esperanto, madarstinu, a nyni zije v USA, tak jiste umi dobre anglicky. Jinak nevim, jestli umi dobre jine jazyky. Ovsem v USA jsem znal mnoho Zidu, kteri umeli dobre anglicky, ale jine jazyky ne. Bydlel jsem v New Yorku, kde zije mnoho Zidu. Ale ucit se cizi jazyky v americkych skolach, to se dobre cizi jazyk clovek nenauci, a co se nauci, tak potom vetsinu zapomene postupne, az to uceni ve skole prestane. Ovsem jsem take znal ZIdy, kteri byli imigranti z Izraele, a umeli dobre dva jazyky, hebrejstinu a anglictinu, i kdyz mluvili anglicky s hebrejskym prizvukem. A mel jsem nekolik mesicu spolupracovnika, ktery byl ultraortodoxni Zid, a umel dobre anglicky a jazyk jidis. V ultraotodoxnich ctvrtich v USA se nejvic mluvi jazykem jidis. Pro velkou vetsinu to je matersky jazyk. Jinak uz jen malo Zidu umi jidis. Zide, kteri nejsou ultraortodoxni, nemaji vlastni ctvrti, ziji mezi ostatnimi Americany, a uz malo z nich umi jidis. Obycejne je jejich matersky jazyk anglictina, pokud nejsou pristehovatele do USA. Ja jsem mel ve skole dobreho pritele, jehoz rodina uprchla z Ceskoslovenska asi o rok driv nez nase rodina. Jeho matersky jazyk je slovenstina, a take jazyk jeho rodicu. Kdyz me skola dala dohromady s nim do tridy, protoze jsme byli oba z Ceskoslovenska, tak uz umel dobre anglicky, kdezto ja jsem nejdriv anglicky neumel skoro nic, naucil jsem se anglicky v USA. Jeho rodina byla Zide z Bratislavy. On se narodil v Bratislave. Tak ja jsem k nemu mluvil cesky, on ke me slovensky, a dobre jsme si rozumeli. No, byl to nadany Zid, umel dobre dva jazyky, slovenstinu a anglictinu. Ve skole se od devate tridy ucil spanelsky, tak se naucil spanelsky castecne, jako to je obvykle v americkych skolach. Ale potom jiste postupne vetsinu zapomnel, co se naucil.
thomas2
29. srpna 2023 • 07:44
@Richard Šebesta ovsem ve Francii se terorismus malokdy stane. Ale je pravda, ze nekteri Arabove nemaji radi Zidy, nekteri je dokonce nenavidi. A to vcetne nekterych Arabu, kteri ziji ve Francii, i treba nekdy, kdyz se ve Francii narodili. No, terorismus se nekdy stane v mnoha zemich. I v Izraeli. I tady v USA. I v USA jsou lide, kteri nenavidi Zidy. Asi pred dvemi lety, jeden American, prisel do jedne synagogy a zabil tam asi deset Zidu. Vubec nebyl Arab. Proste nenavidel Zidy. To byl nejhorsi terorismus proti Zidum v dejinach USA. Ovsem kdyz je v USA terorismus, tak teroriste maji ruzne duvody, nenavidi ruzne lidi. Take se nekdy stane, ze teroriste nenavidi vsechny lidi, treba prijdou do nejake skoly a zacnou tam strilet na zaky, chteji co nejvic lidi tam zastrelit. Takovy terorismus je tu v USA castejsi, nez terorismus kvuli nenavisti k nejakemu nabozensvi, nebo k nejake rase, nebo kvuli jine nenavisti, proti nekterym lidem. No, nikdo nikde neni uplne bezpecny. Kazdy muze byt zabit. No nakonec zatreleni je rychla smrt, neni to dlouhe trapeni. Ovsem moji rodice trpeli vic nez rok kvuli hroznym rakovinam, kvuli kterym zemreli. To bylo hrozne. To bych radsi byl zastrelen, nez takhle dlouho trpet kvuli nemoci, ktera me zabije. No, nikdo neni nesmrtelny, kazdy nakonec zemre, z ruznych duvodu. To je osud. No,ale rychla smrt je lepsi, nez dlouhe umirani.
Baboon
27. srpna 2023 • 08:10
V devětaosmdesátém se nám o tom Vašík Havlů zapomněl zmínit. Hlavně, že nezapomněl tvrdit, že pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí. A my mu to spokli i s navijákem. Stejně tak Klausovi, že se za 20 let budeme mít jako v Německu. Jen neřekl, že se budeme mít jako v poválečném Německu.
Karel
27. srpna 2023 • 11:00
@Baboon pssssssss
Tyto věci jsou tajné, i těch se nesmí mluvit.
Právě v devadesátých letech nám ODS tvrdila, že do dvaceti let doženeme Německo.
thomas2
29. srpna 2023 • 06:08
@Baboon - Ovsem v povalecnem Nemecku ze zilo spatne, nekteri Nemci nemeli ani dost jidla. Bylo to pro ne spatne, Nemecko prohralo valku, bylo castecne znicene. Bylo hodne bombardovano. Nektera mesta byla castecne znicena bombardovanim. Mnoho Nemcu zemrelo behem valky, mnoho dalsich bylo zraneno. V Cesku to v dnesni dobe vubec neni podobne. Velka vetsina neni chuda, ma jidla a jinych veci dost. Mnozi maji i auta. Ovsemze Nemecko je nyni dost bohata zeme, je tam malo chudych. Ovsemze Cesko Nemecko nedohonilo, nektere evropske zeme jsou bohatsi, ale nektere jsou chudsi. No bohatsi zeme v zapadni Evrope mely naskok, tak je Cesko nedohonilo. Ale je v mnohem v lepsi situaci nez behem vlady komunistickeho rezimu. Tehdy mnozi Cesi vubec nemeli auta, auta byla draha. Nyni velka vestina dospelych Cechu ma auta. A auta jsou mnohem kvalitnejsi, nez jake byly vyrableny v zemich, kde vladli komuniste. To byla auta horsi kvality, nez jake se v te dobe vyrabely na zapade, v kapitalistickych zemich. Proste, kdyz je kapitalismus, tak je kompetice, tak je lepsi kvalita, nez v zemich, kde vladli komuniste, byly to statni podniky, tak kompetice moc nebyla. Nyni se v Cesku vyrabi velmi kvalitni auta, podobne kvalitni jako v zapadnich zemich. Proste v Cesku je kapitalismus, neni tam socialismus. Nejsou to statni tovarny. Kdyz je vsechno statni, tak je kvalita casto spatna. Ovsem Cesko je svobodna zeme, kdezto kdyz tam vladli komuniste, tak svoboda nebyla. To jsem zazil do roku 1968, po sovetske invazi nase rodina utekla na zapad. Chteli jsme zit ve svobode. Zivot v exilu ma problemy, ale aspon jsme meli svobodu. V Cesku prisla svoboda az v listopadu 1989, kdyz padla komunisticka vlada. Tak uz nejsme uprchlici, muzeme navstevovat pribuzne v Cesku. Muzeme navstevovat vsechny zeme na svete, to jsme v Ceskoslovensku za vlady komunistu nemohli. Podobne nyni Cesi v Cesku muzou navtivit vsechny zeme,
Lilith Černá
27. srpna 2023 • 07:48
Mě zajímá jediné, kdy ten Antikrist skončí v pekle?
Uživatel_5670214
28. srpna 2023 • 20:36
@Lilith Černá
peklo není. To jste se ve škole neučila?
thomas2
29. srpna 2023 • 06:40
@Uživatel_5670214 . No ruzni lide veri v ruzne veci. Tak nekteri veri, ze peklo existuje. Nekteri krestane veri, ze prijde antikrist a bude vladnout vsude. No, v zemich, kde je svoboda nabozenstvi, jako je dnes v Cesku, tak tam jsou ruzna nabozenstvi, a take ruzni krestane v ruznych cirkvich, s ruznymi ucenimi. Ovsem v dnesni dobe vetsina v Cesku nepatri k zadnemu nabozenstvi. To ve velke vetsine zemi neni. Tak ve vetsine zemi vetsina lidi veri v peklo. Ovsem maji ruzne viry o pekle, podle nabozenstvi. Hinduismus a buddhismus maji podobnou viru o pekle, veri v reinkarnaci, a veri, ze jenom nejhorsi lide maji reinkarnaci v pekle, kde trpi, nez zemrou, a pak maji jinou reinkarnaci. Tak veri, ze nikdo neni v pekle navzdy. Kdezto nekteri krestane a muslimove veri v trpeni v pekle navzdy. Tak to je velky rozdil. Ovsem ja nejsem v zadnem nabozenstvi, jako je pravda o vetsine Cechu, ze nepatri do zadneho nabozenstvi, tak neveri v peklo.