Historie

Zpět na článek

Před 15 lety proběhla Operace vynucení míru alias Kavkazský Blitzkrieg

6 komentářů

Richard Šebesta
7. srpna 2023 • 15:23
Musím pochválit autor za celkem objektivní a seriózní rozbor oné války (kavkazský Blitzkrieg) a vše co mu předcházelo. Je to celkem složité ale zdá se že vina je na obou stranách Rusku i Gruzii . Podle mne to platí i o současné rusko-ukrajinské válce kdo má na jejím vzniku větší podíl viny zda Rusko nebo NATO je otázka do diskuse i když i role Ukrajiny není mála ale hlavními hybately byli Rusko a NATO.
tempter
7. srpna 2023 • 17:39
@Richard Šebesta "hlavními hybately" Tvl, Cyrdo, to neokecáš, to není překlep, to je krystalická blbost volnočasového "inte­lektu­ála"­...Te­da pokud jsi to nemyslel maďarsky
thomas2
7. srpna 2023 • 20:59
@Richard Šebesta - Proc by bylo NATO jeden z dvou hlavnich hybatelu valky mezi Ruskem a Ukrajinou? Rusko zacalo tu valku. NATO se te valky neucastnilo, protoze Ukrajina neni v NATO, takze NATO nemelo duvod vyhlasit valku Rusku. Vetsina zemi NATO posila zbrane Ukrajine, protoze Ukrajina byla napadena Ruskem, tak tim Rusko slo proti mezinarodnim zakonum. Ale Madarsko nejenom neposlla zbrane Ukrajine, ale zakazuje zemim NATO posilat zbrane pres Madarsko, prestoze Madarsko hranici s Ukrajinou a pro Slovinsko a Chorvatsko by to byla nejkratsi cesta na Ukrajinu. Ale nevim, jestli Slovinsko a Chorvatsko posilaji zbrane Ukrajine. Island urcite ne, protoze nema armadu. Tak NATO nebylo hybatelem te valky, ale jenom Rusko, protoze Rusko zacalo tu valku, kvuli rozkazu ruskeho diktatora Putina.
Richard Šebesta
8. srpna 2023 • 09:34
@thomas2 No diskutovat s někým jako vy je těžké. Nic o tom nevíte a plácáte bludy jeden za druhým. Ale pokusím se to vysvětlit. Půjdu na to od podlahy a stručně. Putin měl požadavek aby Ukrajina nebyla v NATO.NATO mu řeklo že to nejde prý je to věc Ukrajiny. Minimálně Amíci věděli že Rusko chce Ukrajinu napadnout. Takže otázka proč nenavrhli jednání (konferenci) na půdorysu Rusko-Ukrajina-NATO ? Mohlo se o všem jednat. Možná by se došlo k nějaké dohodě. Ale někdo tu dohodu asi nechtěl že jo ? Raději chtěl válku.Je vždy lepší zkusit jednání než válčit.
thomas2
8. srpna 2023 • 10:25
@Richard Šebesta - No Ukrajina by chtela do NATO, ale nemohla vstoupit do NATO, protoze Rusko ji vzalo Krym a melo s Ukrajinou malou valku na vychode Ukrajiny, v uzemi Donbasu. Tak v tom pripade Ukrajina se nemohla stat clenem NATO, protoze NATO je obrana organizace, ktera ma pravidlo, ze kdyz nejaka zeme zacne valku se zemi v NATO, tak vsechny zeme NATO musi bojovat proti te zemi, ktera zautocila na zemi v NATO. Tak uz bylo pozde pustit Ukrajinu do NATO, protoze uz na ni zautocilo Rusko. To chapu, ze Putin nechtel mit Ukrajinu v NATO, protoze on nema rad NATO, tak nechce mit zemi v NATO tak blizko hlavniho mesta Ruska, Moskvy, kde on vladne. No sice Ukrajina neni tak blizko Moskvy, ale ma dlouhou hranici s Ruskem. No, potom Putin poslal ruskou armadu dobyt Ukrajinu, tak je tam nyni velka valka. No vysledek te velke valky bylo, ze Finsko dostalo strach z Ruska, a tak uz nespolehalo na to, ze to je neutralni zeme, a rozhodlo se stat clenem NATO, aby bylo bezpecne o obrane organizaci NATO. A Finsko neni moc daleko od Moskvy, ma dlouhou hranici s Ruskem, a je velmi blizko druheho nejvetsiho mesta v Rusku, Petrohrad. Tak ma Putin s Finskem, co nechtel v pripade Ukrajiny, Finsko je uz v NATO. A nyni je Putin ve velke valce s Ukrajinou, nyni Rusko okupuje tak deset procent Ukrajiny, to se rozhodl Putin, udelat to casti Ruska, ale nyni je ta valka celkem nerozhodna, ani Rusko nemuze dobyt vic casti Ukrajiny, ani Ukrajina nemuze osvobodit vic casti okupovane casti Ukrajiny. Ale Putin ma stale nadeji, tak ta valka pokracuje, Putin nechce stahnout ruskou armadu z okupovane casti Ukrajiny, a chce porazit Ukrajinu, tak ta hrozna valka pokracuje. No, je to holt velky problem. Kdyz ta valka pokracuje, tak Ukrajina nemuze do NATO, protoze zeme NATO nechteji mit valku s Ruskem. No, ale misto toho je uz Finsko v NATO. Bylo prijato do NATO, protoze na Finsko neutocilo Rusko, nebyla zadna valka Finska s Ruskem, takze kdyz je Finsko v NATO, tak neni valka Ruska s NATO.
tempter
8. srpna 2023 • 11:26
@Richard Šebesta Po úplném obsazení Ukrajiny ruskem, ke kterému došlo na základě mírových jednání a dohod USA - Ukrajina-rusko, které rusko jako vždy nedodrželo (viz. Krym), se rusko rozhodlo, že má právo z důvodu zajištění své bezpečnosti obsadit území všech států bývalé VS. V rámci konstruktivní politiky a zodpovědnosti vůči světovému společenství zasedlo rusko ke stolu s USA a zmíněnými státy, kde jim bylo sděleno, že v zájmu zachování celosvětového míru, postoupí tyto země rusku svá území dobrovolně. Všechny dotčené státy, aniž by se jich někdo na něco ptal, s tím samozřejmě v zájmu zabránění krveprolití souhlasily. Z Polska se sice ozvaly nějaké protestní hlasy, ale ty byly záhy po obsazení Polska ruskem umlčeny. Světový mír byl zachráněn, země východní Evropy opět upadly do ruského světa plného prosperity a svět se pomalu a jistě připravoval na třetí světovou válku. Možná poslední válku. Takto sis to nějak představoval, Cyrdo?