Komentáře

Zpět na článek

Viliam Buchert: Summit NATO a hrátky s Ukrajinou. Mnozí ji v alianci nechtějí, USA se bojí války s Ruskem

24 komentářů

giorgio287
12. července 2023 • 15:04
Je to jednoduché, jako facka. Stačí přestat posílat na divoký východ prachy a zbraně a do týdne bude po válce. Obyčejní lidé by si tam oddechnou a válečné štváče trefí šlak. Samá pozitiva!
Avatar - denisz}
denisz
12. července 2023 • 14:07
Na summitu zazněla rozumná diplomatická rozhodnutí, i když se Zelenskyj hodně snaží NATO vtáhnout do konfliktu s Ruskem a nehledí na rizika. Snaživý mladý pirátský aktivista moula Lipavský nemá tak docela pravdu. Ukrajině jsou dveře otevřené, ale je ji dáno najevo, že je nutné splnit jistá kritéria a ona se bude o to víc snažit. Evropě nebezpečí nehrozí, neboť pomoc je nadále poskytována. Českou diplomacii ve světě už dlouhá léta neberou vážně a Lipavský to svými laickými prohlášeními jen zhoršuje.
Saša Krach
12. července 2023 • 14:29
@denisz Četl jsem již dávno knihu, a v té knize bylo popsáno jak vznikne třetí světová...to jsem si zapamatoval, a celé se to podobalo vzniku prvé světové. Jen že za prvé světové jsme tak chytří a prozíravý nebyli.... 😂 a politici také nebyli na takové úrovni jako dnes...😂 Pokud bude třetí světová ,,,,,bolet nás hlava nebude..😭😭😭😭😭😭😱
Richard Šebesta
12. července 2023 • 14:47
@denisz Souhlas.Lipavský je moula neschopný a hloupý a velmi nezkušený. Podle mne nejhorší a nejslabší ministr zahraničí od listopadu 89.
Saša Krach
12. července 2023 • 13:38
Ukrajina to má opravdu těžké,,,,Rusko to má těžké....Nato to má těžké....Ale co je to v porovnání obyčejných vojáků a jejich rodin..Konec v nedohlednu. A dárek pro vojáka v bahně, kazetová munice, Obě strany si to předají v dárkovém balení a hodí na hlavu.......No řekni Hulíne,,, není to kuřba...Tedy pokud sedíš doma....😂😭😭😭😭😭 A politické řešení,,,nikdo ho nechce,,,pokud sedíš doma.....
Uživatel_5252308
12. července 2023 • 12:52
Zamyslete se nad objektivním fungováním mezinárodních vztahů. Pochopite, že nelze pokračovat v tom rozdělován světa. Je totiž zřejmé, že problémy světa lze řešit jen vytvářením celosvětové civilizace a kooperace. Také nějaký alibisticko institucionální manévr problémy Ukjrajiny nevyřeší, jen rozšíří. Je proto naléhavé přijít s řešením právě k utváření rovnoprávných, spravedlivých apod. mezinárodních i vnitropolitických vztahů a odstraňování jejich deformací ve prospěch všech. To je cesta.
Avatar - epr3}
epr3
12. července 2023 • 11:32
Současný stav jestřábům v NATO vlastně maximálně vyhovuje. Zajišťuje jim odpal jejich válečných dodávek, tudíž řeku peněz do vlastních kapes. Kdyby vzali Ukrajinu do NATO, riskují, že by ty kšefty už nebyly pro ně tak bezpečné a že by rusáci tu a tam, poslali nějakého toho kinžála na výrobnu vojenského materiálu i na jejich území.
Takhle mají Zelenského pěkně v hrsti, kdy mimo blbej keců nic nemůže.
hulin never die
12. července 2023 • 11:46
@epr3 Zelenskému stačí poslat pár storm shadows do ruska a pak jen koukat na ten tvůj kinžál. epr epr...
Pojď si zahrát válečné hry. Co by se pak stalo?
Avatar - epr3}
epr3
12. července 2023 • 12:49
Nazpátek by toho přilítlo mnohem víc.
Avatar - fero52}
fero52
12. července 2023 • 11:21
Pokud by byla Ukrajina v r. 2014 v NATO - nebyla by tam dnes válka a neklepali bychom se každý den strachy, že russáci vyvolají globální katastrofy, třeba jen tím, že se buď nechtíc trefí raketou do Košic nebo jiného města v rámci NATO, anebo vyhodí do vzduchu nějakou atomovou elektrárnu A prpos Kdybychom MY (Západ) dodali Ukrajině včas a v plném rozsahu adekvátní výzbroj, nemuseli bychom řešit reakci ukrajinské PVO na ostřelování západní Ukrajiny! A propos Kreml od počátku vytváří podmínky pro vznik podobných situací a je jen náhodou, že se dosud obětí "nehody" nestala žádná atomová elektrárna nebo polské či slovenské město!!! Bez ohledu na "polskou epizodu" Zásadní věcí je pokračující barbarské plošné ostřelování ukrajinské infrastruktury. Nyní, po ruských celoplošných masivních raketových útocích, je snad nejvyšší čas dodat okamžitě Ukrajině všechny požadované sofistikované zbraně, včetně dalekonosných raket, aby mohla ničit vypálené rakety v okamžiku jejich odpálení i s odpalovacími zařízeními. Stejně tak je na místě, aby konečně zahájila odvetné útoky na ruskou infrastrukturu od Kurska přes Voroněž po Rostov na Donu... zdrženlivosti a trpělivosti tváří v tvář ruskému teroru prokázala dosud vrchovatě. V opačném případě se dočká i Orbán (ale i "telefonisté" Scholtz a Macron) dalších milionů uprchlíků prchajících před smrtí mrazem a hladem z rozbombardované Ukrajiny 🙁 ! Rozhoupá se Západ Anebo se budou i nyní někteří mírotvůrci dál tvářit, že ještě nenastal čas na radikální řešení, jelikož Polsko je daleko a mrtví jenom 2? 🙁 Minimální reakcí NATO by v této chvíli mělo být sestřelování všech ruských raket v dejme tomu 50km pásmu od vnějších hranic aliance .... vytvořit tak protiraketový štít na vých. Polskem, záp. Ukrajinou a Moldavskem!!!
Je smutné, že i málokterý západní politik může prohlásit, že má čisté svědomí a že učinil vše proto, aby zabránil ukrajinské genocidě ze strany Ruska.
Avatar - epr3}
epr3
12. července 2023 • 11:23
@fero52 😂😂😂
hulin never die
12. července 2023 • 11:39
@fero52 i když se kouknu na bidena, vidím pomalého a opatrného člověka. Něco jako senilní epr. Tam bych zázraky ve stylu akčního a mladého kluka nečekal.
Richard Šebesta
12. července 2023 • 11:44
@fero52 Jasně vy mudrlante ! Takže místo kompromisu na mírové řešení válčeme dál navzdory názorům mnoha voj.expertů v USA i v Evropě že tato válka nemá vojenské řešení. O riziku rozšíření konfliktu v něco mnohem horšího nemluvě. Čím déle se bude válčit tím větší riziko je, že to může přerůst třeba ve 3.světový konflikt. To chcete vy " válečný hrdino " ? Já ne.
hulin never die
12. července 2023 • 11:53
@Richard Šebesta vy.er se na chcimírovské bláboly, nejsou pro reflex důstojné. Začni diskutovat.
Richard Šebesta
12. července 2023 • 11:58
@hulin never die Jasně ty mudrlante na tvoje pindy je tak někdo zvědavý jeden nesmysl stihá druhý.
Richard Šebesta
12. července 2023 • 11:17
Poměrně objektivní hodnocení pana Bucherta. Takže zdá se to být jasné. Mnoho představitelů NATO i jednotlivých států této aliance vydává své přání za skutečnost. To jsou ti co chtějí Ukrajinu do NATO pak jsou zde ale váhavci jako Deutschland či další kteří ví že to nebude tak snadné no a pak je zde třeba Maďarsko a po podzimních volbách možná i Slovensko které jsou zásadně proti. vstupu Ukrajiny do aliance. Navíc z chování lídrů NATO i mnohých představitelů zde není ani slovo o
možném mírovém návrhů na nějaký kompromisní mír. Prostě NATO i Zelensky chtějí válčit do skonání světa buď vyhrají nebo se zničí (materiálně i vojensky).A to přesto že i v USA se ozývají experti kteří tvrdí,že vojenská výhra nad Ruskem je běh na dlouhou trať kde navíc na konci tunelu není zatím žádné světlo.I mnozí lídří v Evropě to vidí podobně viz.třeba bulharský president nebo i další (Orban i možný slovenský premiér Fico atd) . Nakonec se může ale stát že válka skončí nějakým kompromisem ve kterém se Rusko bude třeba muset zavázat že neporuší celistvost Ukrajiny výměnou za to že Ukrajina nebude v NATO třeba na dobu 20 let. Ale to šlo dohodnout i bez války kdyby byla dobrá vůle.
Avatar - denisz}
denisz
12. července 2023 • 14:18
@Richard Šebesta Jestli někdo z mocných měl možnost válečnému konfliktu zabránit a neučinil ta, je darebák.
Richard Šebesta
12. července 2023 • 14:49
@denisz souhlas.Třeba NATO i Zelensky.
hulin never die
12. července 2023 • 10:58
To je neuvěřitelná komedie. Ukrajinu jako strategické území chce rusko i Západ, a když už ji má Západ na dosah, tak ji nechce. Netuším, kdo konkrétně je takhle tupý, ale tupý je solidně. Jako bych rok a půl investoval do holky a když už mi chce dát, tak si nejsem jistý
Avatar - epr3}
epr3
12. července 2023 • 11:28
Tupej jseš ty, ty pitomče, vůbec ti nedochází, že dnem, kdy se Ukrajina vetře do NATO, jseš spoluzopovědnej za to, co se děje ve válce na Ukrajině a můžeš tedy konečně čelit tomu, čím přiblbla tvého typu už léta straší, ruskému útoku na cíle na našem území.
Mimo to, má NATO ve svých pravidlech přijímání nových členů, mimo jiné, podmínku, že nový člen nesmí být s nikým ve válečném stavu.
Měli Zelinkovi říct, "běž si to s rusákem urovnat blbečku, a pak se s tebou budeme možná bavit".
hulin never die
12. července 2023 • 11:33
@epr3 kde jsem, senilní kolaborante, napsal, že to musí být během války?
Avatar - epr3}
epr3
12. července 2023 • 11:43
Ne, to jsi nenapsal, ale dokud Ukrajina válčí, tak je naprosto zbytečné se o tom bavit. Ukroši chtějí vtáhnout země NATO do války, protože už jim konečně došlo, že tohle nejenomže nemůžou vyhrát, ale že i když to hned skončí, přijdou o třetinu území.
Richard Šebesta
12. července 2023 • 11:30
@hulin never die Ty si pleteš pojmy z dojmy. Nezapomínej že NATO tvoří přes 30 zemí a navíc se stále rozšiřuje (Švédsko a Finsko) takže logicky nikdy nebude ve všem jednota. Já ti uvedu jiný příklad. Když se na silvestrovské party sejde 30 lidí a budou se bavit co s načatým večerem bude padat mnoho návrhů co dělat a taky budou mnohdy protichůdné. Co člověk to názor a v politice co stát to jiný politický i ekonomický i vojenský zájem i když jsou v NATO. Chapišto to čeko ?
hulin never die
12. července 2023 • 10:27
exactly